„Ételt csak okosan” vigyen a gyerek az iskolába!

2016. szeptember 01. 10:46
Az új tanév kezdetén a számos teendő között arra is érdemes figyelni, hogy tízóraira és uzsonnára mit és hogyan visznek a gyerekek az iskolába. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal összegyűjtötte a legfontosabb szempontokat, hogy a gyerekek a főétkezések között is jót, s jól ehessenek.

Mindenekelőtt egy jó tanács: soha ne engedjük reggeli nélkül el a gyerekeket! Az iskolába csomagolt elemózsiára szánjunk időt, és reggelente frissen készítsük el a tízóraira és/vagy uzsonnára szánt ételt a korábban beszerezett alapanyagokból! A csomagolás előretervezést, szervezést igényel. Az általános élelmiszerbiztonsági szabályok betartása az uzsonna elkésztésekor is elengedhetetlen: mielőtt hozzáfogunk, alaposan mossunk kezet, használjunk tiszta eszközöket és legyen külön vágódeszkánk a hozzávalók előkészítéséhez.

A gyermekeknek gyakori és változatos táplálkozásra van szükségük, az iskolai kisétkezésekhez azonban élelmiszerbiztonsági szempontból biztonságos ételeket csomagoljunk! Ilyenek például a nem édes péksütemények/kenyerek, a melléjük csomagolt, jól átsült hússzeletek, a hűtést nem igénylő húskészítmények, a balesetmentesen nyitható konzervek, a kemény sajtfélék és müzli-szeletek. Kerüljük az édességet, cukorkát, csokoládét, édes kekszeket, és édes süteményeket, helyette a szezonális gyümölcsöket részesítsük előnyben. A zöldségek és gyümölcsök közül jól bírja a szállítást például az alma, a körte, a szilva, a szőlő, illetve a megtisztított répa és a karalábé. A gyorsan romló pástétomok, halas krémek, halszeletek elcsomagolása nem javasolt, mert ezek hűvösen tartása nem garantált, nem tudhatjuk, hogy mikor lesz lehetősége a gyereknek elfogyasztani. Fontos a megfelelő folyadékbevitel, ezért csomagoljunk italt is az étel mellé. Legjobb szomjoltó az ivóvíz, kerüljük a cukros, szénsavas italokat, üdítőket. A jól záródó, könnyű palackba csomagolt, alaposan lehűtött ital a tízórai mellé csomagolva, annak hűvösen tartásában is segítség lehet.

Az étkezésekre szánt élelmiszerek kiválasztásakor érdemes megnézni, hogy mi lesz az aznapi ebéd és annak megfelelő, azt kiegészítő ételt és gyümölcsöt csomagolni. A gyermekkel is beszéljük át, hogy az otthonról vitt ételek közül mit, mikor egyen meg: mi az, amit eltehet délutánig, s mit célszerű elfogyasztania még a délelőtt folyamán. A biztonság kedvéért tegyünk a gyermek táskájába nedves törlőkendőt is, hogy étkezés előtt mindenképp legyen lehetősége megtisztítani a kezét.

Mindent külön csomagoljunk be: például a szendvicset szalvétába, majd nejlonzacskóba vagy alufóliába, a gyümölcsdarabokat, vagy olajos magvakat külön dobozba, vagy kis zacskóba. A gyümölcsöt, zöldséget alaposan mossuk meg és csepegtessük le, mielőtt becsomagolnánk. Kisebb gyermekeknél az almát, körtét szeletelve csomagoljuk be. Gyerekeknek érdemes jégakkut, vagy jól behűtött palackot tenni az uzsonnás zacskójába/dobozába, hogy hűvösen tartsa fogyasztásig az élelmiszert. E nélkül csak olyan élelmiszert csomagoljunk, amely nem tartalmaz romlandó alapanyagokat!

Fontos, hogy olyan uzsonnás dobozt és palackot válasszunk, amely könnyen tisztítható és hűthető, nincsenek olyan részei, ahol beragadhatnak az ételmaradékok és megtelepedhetnek a baktériumok. Ügyeljünk a jó záródásra, és a könnyű nyithatóságra. A dobozokat minden használat után mossuk el. A maradékot és a csomagolóanyagokat dobjuk ki, mert fertőzést okozhatnak.

A témában további hasznos tanácsok olvashatók a NÉBIH Ételt csak okosan kampányának oldalán: http://eteltcsakokosan.hu

Forrás: FM

Kapcsolódó cikkek

A LIGA Szakszervezetek közleménye

2018. június 25. 08:20
A LIGA Szakszervezetek tiltakozik a kormány az adótörvények módosításáról szóló javaslatában megfogalmazott, a kedvezményes munkavállalói juttatások (cafeteria elemek) gyökeres átalakítása ellen.
 
A LIGA Szakszervezetek felhívja a figyelmet arra, hogy például a lakáscélú munkáltatói támogatás, a mobilitási célú lakhatási támogatás, vagy a diákhitel visszafizetését támogató béren kívüli juttatás megszüntetése lehetetlen helyzetbe hozhatja az ezt korábban igénybe vevő munkavállalókat.
A LIGA Szakszervezetek – a támogatási rendszer tapasztalatait figyelembe véve – nem ellenzi a támogatási rendszer átgondolását, egyszerűsítését, módosítását, ám meggyőződése, hogy ezt csak a szociális partnerekkel való konzultációkat követően lehetne megtenni.
A LIGA Szakszervezetek meggyőződése, hogy a rendszer gyökeres és előkészítés nélküli változtatása a munkáltatók számára nem teszi lehetővé a dolgozók juttatásainak költségkímélő emelését. Továbbá, mivel a munkáltatók számára megváltozott rendszer többlet-költséget jelent, ezért a munkavállalók számára a tervezett változások jövedelemcsökkentést eredményeznek.
A LIGA Szakszervezetek kéri, hogy a kormány az országos érdekegyezetés fórumain tárgyalja meg a cafeteria elemeket módosító javaslatát, és legyen nyitott a szociális partnerek módosításainak figyelembe vételére.

Több mint 5 tonna élelmiszert vont ki a Nébih a forgalomból egy Pest megyei házhoz szállító cégnél

2018. február 21. 08:33
Egyadagos házhoz szállítást végző konyhaüzemben tartott ellenőrzést a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A hatóság több mint 5 tonna alapanyag és helyben készített félkész étel forgalomba hozatalát tiltotta meg, valamint elrendelte annak megsemmisítését.