Európa legnagyobb beltéri betlehemét építették fel Vörsön

2022. december 09. 11:01
A vörsi betlehem újra látogatható minden nap tíz órától délután négy óráig egészen 2023. január 22-ig.
Vörs faluja és a Szent Márton templom beltéri betleheme mára igazi kuriózum, az adventi időszakban nem csak szerte Magyarországról, hanem külföldről is érkeznek látogatók.
 
A vörsi betlehem története 1948-ra nyúlik vissza: egy falubeli kezdeményezés hatására lebontották a Jézus Szíve oltárt a templomon belül, és annak helyére egy kisebb betlehemet építettek.
Európa legnagyobb beltéri betlehemét építették fel Vörsön
Idén húsz ládányi mohát, három óriástuja és fenyőág halmokat használtak fel a látványos és hatalmas vörsi betlehem elkészítéséhez. A munkálatok során először a vas állványra fa alapzat került, erre tűzdelték rá a zöld díszítést.
 
November 14-én kezdődött az építés, naponta 6-8 helyi dolgozott a templomban, a munkát szerda este fejezték be. A betlehemet főleg helyiek építették, de a környékbeliek is sokat segítettek.
 
Vörsön minden évben újdonsággal készülnek a látogatóknak, így idén, a bal oldali szárnyra egy 2,7 méter hosszú – textilszobrászati technikával készített – sziklafal került.
A vörsi betlehem november 27-étől január 22-éig lesz látogatható, minden nap tíz órától délután négy óráig várják az érdeklődőket. Ez alól kivétel szenteste, december 24-én délelőtt 10 és 12 óráig várják a látogatókat.
 
Advent első vasárnapján a betlehemet Világos Krisztián, a Kaposvári Egyházmegye vagyonkezelője, Bárdudvarnok plébánosa szenteli fel és celebrálja a szentmisét, amelyet követően bábtáncoltatás lesz a templomban.
 
Megközelítés:
A betlehem a zsákfalu szívében, a Szent Márton Templomban található. Autóval megközelítve GPS-be elegendő a Vörs, Templom címszavakat használni, és máris irányt mutat számunkra. Budapestről érkezve leggyorsabban az M7-es autópályán keresztül a 175-ös lehajtónál, Battyánpuszta irányából közelíthetjük meg.
 
Betérve a faluba a Kossuth Lajos utcába érkezünk, melynek a végén egy éles bal kanyar után az alkotmány utcán végig haladva, már szemünk elé is tárul a sárga templom.
 
Vonattal is könnyedén megközelíthető a helyszín. A betlehem népszerűségének köszönhetően kis falu létére Vörsön minden, még a gyorsvonat is megáll. Leszállva a vonatról már a Kis-Balaton természetvédelmi övezetébe érkezünk, és egy kényelmes 10 perces sétával az Ady Endre utcán keresztül már a templom bejáratához érkezünk. Ráadásképpen útközben a Tűzoltó Múzeum is megcsodálható.
 
forrás:csodalatosmagyarorszag.hu

Kapcsolódó cikkek

Őszi virágokkal pompázik a nemzeti park

2023. október 09. 15:46
A Körös-Maros Nemzeti Park területein három őszirózsafaj honos: a réti és a sziki őszirózsa, valamint az aranyfürt. Közülük a legritkább az aranyfürt, amely idén a Kis-Sárréten a régiek mellett új termőhelyeken is felbukkant.   

Okosfóliák védik Munkácsy grafikáit a gyulai Almásy-kastélyban

2024. január 29. 17:21
Eddig nem alkalmazott technikával, okosfóliákkal védik a Munkácsy: a sikersztori című időszaki kiállításban szereplő grafikákat a gyulai Almásy-kastélyban.