Európa legnagyobb növényfal homlokzata

2023. július 07. 13:50
8 kilométernyi gyertyánsövény - több mint 30 000 növény - Európa legnagyobb zöld homlokzata, amely a Kö-Bogen II kereskedelmi és irodaház kulcsfontosságú eleme. Az épületegyüttes egy kiterjedt városfelújítási projekt elkészültét jelzi, Düsseldorf szívében.
Európa legnagyobb növényfal homlokzata
Szinte új építészeti stílusként is értelmezhetjük a zöld növényekkel gazdagon borított épületek új irányzatát, amelyek leghíresebb példái Stefano Boeri olasz építész nevéhez fűződő függőleges erdők.
Németország városi zöld csodáját ingenhoveni építészek tervezték.
A CENTRUM Group befektetői közösség és a B&L Group ingatlan fejlesztése valójában, a belvárosi épületek új mércéjét jelenti. A zöld homlokzat kezdettől fogva központi eleme volt Christoph Ingenhoven építész koncepciójának. Végül is a „Kö-Bogen 2” célja, hogy hozzájáruljon az éghajlat védelméhez, miközben Düsseldorf belvárosának fenntarthatóbb dizájnt kölcsönöz.
Bár az építési munkálatok még folynak, az új épületben a legtöbb üzlet még az 2023-as év vége előtt megnyílik.
Bár az építési munkálatok még folynak, az új épületben a legtöbb üzlet még az 2023-as év vége előtt megnyílik.- Fotó: CENTRUM Group
 
Jürgen Mentzel, aki a CENTRUM Csoport projektvezetője, örömét fejezte ki, hogy az épület nemcsak a városkép meghatározásában segít, hanem egy vonzó zöld koncepciót is megvalósít. Ahogy fogalmazott:
 
„Projektünkkel segítünk abban, hogy az emberek továbbra is élvezzék a belvárosi tartózkodást a változó éghajlat mellett is.„
Az óriási gyertyánsövények belvárosi klímára gyakorolt pozitív hatásai jól láthatóak. A zöldítés megakadályozza, hogy a „Kö-Bogen 2” eredendően acél és üveg homlokzata aránytalanul, akár 70 fokra melegedjen fel erős napfény hatására, és ezt a hőt visszaadja a környezeti levegőnek. Itt a növények pufferként működnek a hő ellen, megakadályozva a hőmérséklet emelkedését az új komplexum körül. Ezenkívül a zöldítés folyamatos energia átalakítóként működik. Az öntözőrendszer biztosítja a gyertyánsövények számára a szükséges vizet és tápanyagot az év bármely szakában. Maguk a növények a leveleiken keresztül nedvességet juttatnak a levegőbe, ami hűsítő hatást eredményez, valamint megkötik a finom port, felszívják a CO2-t és oxigént termelnek.
 
A „Kö-Bogen 2” növényeket az elmúlt három évben Alsó-Szászország Ammerland körzetében termesztették, ahol nagy, ásványi szubsztrátumú konténerekben történt az előnevelés.
A „Kö-Bogen 2” növényeket az elmúlt három évben Alsó-Szászország Ammerland körzetében termesztették, ahol nagy, ásványi szubsztrátumú konténerekben történt az előnevelés.
Fotó: CENTRUM Group
 
A zöld projekt tudományos szakértelmét a Beuth University of Applied Sciences biztosította. Prof. Karl-Heinz Strauch kifejtette a projekt kapcsán:
 
„Nem szabad alábecsülni a gyertyánok védőhéjának a belváros klímájára gyakorolt pozitív hatását.”
A több éves tanulmányok alapján most már tudni lehet, hogy a homlokzat védőnövényhéja önmagában 30 000 négyzetméternyi felületet fed le – ami nagyobb, mint négy futballpálya együttvéve. Tehát az épület jelentős energiaátalakító, mert a növények a napenergia közel felét vízgőzné alakítják. Ez azt jelenti, hogy az olyan épületek, mint a „Kö-Bogen 2”, felzárkóznak a városok természetes vízkörforgásában.
A wuppertali székhelyű Leonhards cég lesz felelős a növények gondozásáért. Düsseldorf városával a következő 99 évre szóló gondozási koncepcióról állapodtak meg, amely lehetővé teszi, hogy a zöldítés még sok éven át megőrizze pompáját.
A wuppertali székhelyű Leonhards cég lesz felelős a növények gondozásáért. Düsseldorf városával a következő 99 évre szóló gondozási koncepcióról állapodtak meg, amely lehetővé teszi, hogy a zöldítés még sok éven át megőrizze pompáját.
Fotó: CENTRUM Group
 
Forrás: magyarmezogazdasag/ubm-development/architonic

Kapcsolódó cikkek

Egy Dutra 1000 típusú traktort újíttatott fel a budapesti Szent Ferenc Kórház

2023. április 24. 11:10
De van itt még több gép is, amire "ráférne egy kis fényezés".
 
Szép, de nehéz feladatot vállalt magára a budapesti Szent Ferenc Kórház: a magyar mezőgazdasági gépipar emlékét őrző ősrégi traktorokat újítanak fel annak érdekében, hogy a kórház által, többek között gyógyhatású termékekhez történő felhasználás céljából telepített levendulásban hasznát tudják venni ezeknek.

Helyi termék rendezvénysorozat

2023. április 06. 15:37
2023. április 25. és május 11. között négy helyszínen „Helyi termék” címmel szervez rendezvénysorozatot a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózattal közösen, az Agrárminisztérium, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal és a Kislépték Egyesület közreműködésével.