Minimálbér 2024: nagyon közel a megegyezés, információink szerint Nagy Márton is részt vesz a csütörtöki tárgyaláson

2023. november 08. 18:09
Úgy tudjuk, hogy nagyon közel van a megegyezés a jövő évi minimálbér mértékéről, és akár már csütörtökön aláírhatják a felek a megállapodást. A feltételezést erősíti, hogy az ülésen részt vesz Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter is.
Minimálbér 2024: nagyon közel a megegyezés, információink szerint Nagy Márton is részt vesz a csütörtöki tárgyaláson
Információink szerint Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter részvételével tartják meg a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának (VKF) csütörtöki (nov.9.) fordulóját, ahol ismét a jövő évi minimálbér mértékéről és annak decemberre történő előrehozásáról tárgyalnak a felek. Mivel általában államtitkári szinten van képviselve a kormányzat ezeken az egyeztetéseken, a miniszter jelenléte arra utal, hogy nagyon közel lehet a megegyezés a szakszervezetek és a munkaadók között, annak ellenére, hogy egyébként mindkét oldalon van olyan szereplő, aki ódzkodik a megállapodás aláírásától. 
 
Az eddigi egyeztetéseken a minimálbér esetében 15, a garantált bérminimum esetében pedig 10 százalékos emelésre vonatkozó javaslatok hangzottak el, a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) szerint azonban legalább 15 százalékos garantált bérminimum-emelésre lenne szükség, a 10 százalékos emelés tervét nem tartja elfogadhatónak. Ráadásul a konföderáció a szakmunkás-minimálbér megszüntetését sem támogatja. Ugyanakkor egyáltalán nem előzmény nélküli, ha a MASZSZ nem írja alá a megállapodást, erre korábban nemegyszer volt példa.
 
A vállalkozói oldalon a Magyar Gyáriparosok Országos Szövetsége ragaszkodik leginkább ahhoz, hogy meg kell várni a harmadik negyedéves GDP-adatokat, és azok alapján kell dönteni a jövő évi mértékekről. Rolek Ferenc, a szervezet alelnöke lapunknak ennek kapcsán korábban úgy nyilatkozott, ha idén recesszióba kerül a magyar gazdaság, akkor „az felülírja az eddigi tárgyalásokat is”.
 
Ezzel együtt úgy tudjuk, nem zárható ki, hogy akár már holnap, csütörtökön aláírják a megállapodást a felek.
 
Mindez azért is lenne sietős a vállalkozóknak, mert a megállapodás részeként már decemberben az emelt összegű minimálbért kaphatnák meg a munkavállalók. Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár egy hete az M1 csatornán beszélt először arról, hogy a kormány nem támogatja az egyszeri százezer forintos béren kívüli juttatás ötletét, mivel az a legkevésbé a leginkább rászorulókon segítene. Az államtitkár szerint a kormány számára is elfogadható forgatókönyv lenne.
 
2027-re összezárulhat a minimálbér és a garantált bérminimum
Amint arról korábban beszámoltunk, szeptember végén a munkaadók és a munkavállalói oldal között kifejezetten konstruktív egyeztetés zajlott, arról is döntöttek, hogy 2027-ig fokozatosan összezáródik a minimálbér és a garantált bérminimum összege, továbbá ez idő alatt kidolgozzák az ágazati bértarifarendszert.
 
Az emelésre már csak azért is szükség van, mert a szomszédos országokban jelentős mértékben emelkedett a minimálbér, Lengyelországban már idén elérte a bruttó 300 ezer forintot a legkisebb kötelező munkabér összege. Ugyanakkor a teljes képhez hozzátartozik, hogy a magyar minimálbér esetében igencsak torzítanak az adatok, a minimálbért mindössze 250 ezren kapják, miközben a garantált bérminimumot mintegy 700 ezren, ez utóbbinak az összege pedig már idén elérte a 300 ezret. Ezt a visszásságot küszöbölné ki a szakszervezetek javaslata a két bérelem összevonásárval, amivel 2027-re megszűnhet a garantált bérminimum, helyét pedig az ágazati tarifarendszer váltaná ki.
 
Ennyi lehet a minimálbér nettója 2024-ben
Mivel idén a minimálbér január elsejétől 232 ezer forintra, a garantált bérminimum pedig 296 400 forintra emelkedett, így egy 15 és 10 százalékos emeléssel a kötelező legkisebb munkabér 266 ezerre, míg a szakmunkás-minimálbér 326 ezerre emelkedne. Az előbbi nettója 176 ezerre, az utóbbié 217 ezerre ugorhatna 2023. december elsejével.
 
forrás: vg.hu
 

Kapcsolódó cikkek

Díjnyertes lekvár – gyógyír a munkanélküliségre

2023. november 15. 18:41
Vadon termő gyümölcsökből, csipkebogyóból, kökényből és somból készülnek a Trizsi-Vad-Ász Lekvárcsalád termékei, amelyeket díszoklevéllel ismertek el az idei OMÉK Hagyomány és Innováció az Agráriumban pályázatán.

Délelőttös műszak anyukáknak, bérfejlesztés, rezsitámogatás – így vigyáz munkatársaira a vaskeresztesi vállalat

2023. június 23. 15:03
A MAM-Hungária Kft. ügyvezető igazgatója, a vállalatcsoport gyártási vezérigazgatója, Kiss Katalin vezetése alatt a nyolctagú vállalkozás 600 fős nagyvállalattá nőtte ki magát. A folyamatos fejlődés mellett ma már évente százmillió babatermék kerül ki öt kontinens üzleteibe a német ajkú kis falu gyártósoráról, több helyen piacvezető márkaként. A többszörösen kitüntetett vaskeresztesi cég vezetője a Világgazdaságnak adott interjúban elmondta, hogy náluk hosszú távon érték az ember, és nemcsak a jelenre, de a jövőre is koncentrálnak a munkavállalói elégedettség tekintetében.