Európai Faipari Szövetség az új EU Erdészeti Stratégiáról

2021. július 20. 12:08
Örvendetes lépésként az új EU Erdészeti Stratégia elismeri a fa szerepét az építőiparban, mint kulcsfontosságú megoldást az éghajlatváltozási válságra, de hiányzik belőle az erdők átfogó megközelítése.
Európai Faipari Szövetség az új EU Erdészeti Stratégiáról

Az európai faipar már régóta szorgalmazza a faalapú termékek szerepének fokozott elismerését annak érdekében, hogy dekarbonizálják a gazdaság kulcsfontosságú ágazatait, például az építőipart és a felújítást. A légkörből felszívódó szén a fákban és következésképpen a termékekben tárolódik, és ez a hatás, a fosszilis alapú és energiaigényes építőanyagok helyettesítésével párosulva, drasztikusan csökkentheti az épületállomány teljes szénlábnyomát.

Az Európai Bizottság által ma közzétett EU Erdészeti Stratégiája üdvözlendő és időszerű lépésként elismeri a fafeldolgozó ipar kulcsfontosságú hozzájárulását és szerepét abban, hogy segítsen az építőipart az üvegházhatást okozó gázok kibocsátó forrásából szénnyelővé válni, amint az a Felújítási Hullámban (Renovation Wave) és az új Európai Bauhaus kezdeményezésben szerepel, valamint ahogy von der Leyen bizottsági elnök szorgalmazta1.

A stratégia hivatkozása arra, hogy az építkezésben és a felújításban felhasznált fatermékek százalékos arányát jelentősen növelni lehet az „energiaigényes és jelenleg fosszilis tüzelőanyag-alapú anyagok” helyett nagyra értékelt és helyes megfigyelés.

A CEI-Bois, az Európai Faipari Szövetség kifejezetten üdvözli azt a javaslatot, hogy szabványos, robusztus és átlátható módszertant hozzanak létre a faépítési termékek és más építőanyagok éghajlati előnyeinek számszerűsítésére, ösztönzőként a fenntartható épülettervezésre és az építési döntésekre. A faalapú megoldások zöld építőanyagot kínálnak, amely megújuló, újrahasznosítható és alacsony fosszilis szén-dioxid-kibocsátású.

Ezenkívül a stratégia helyesen hangsúlyozza, hogy fejleszteni kell az emberek készségét és képességét arra, hogy sikeresen vegyenek részt a fenntartható erdőalapú biogazdaság növelésében, amely már ma egyaránt előnyös Európa vidéki és városi területei javára is.

Ugyanakkor az ipar aggodalmát fejezi ki a stratégia átfogó megközelítése miatt, amely végső soron akadályozhatja az erdőalapú ágazat egészének hozzájárulását a versenyképes és éghajlat-semleges gazdaságra való áttéréshez. A stratégiából hiányzik az erdők és az erdőalapú ágazat átfogó áttekintése, mivel figyelmen kívül hagyja a fenntartható erdőgazdálkodás koncepcióját, mint megoldást a gazdasági, társadalmi és környezeti szempontok egyensúlyának megőrzésére, valamint az erdők multifunkcionális szerepének megőrzésére, túl nagy hangsúlyt fektetve az erdőterületek passzív védelme. Fenntartható és aktív gazdálkodás megfelelő és változó erdőgazdálkodási módszerek alkalmazásával szükséges az éghajlatváltozás okozta növekvő zűrzavarok – például tűzvészek, aszályok és viharok, valamint kártevők és betegségek kitörése – ellensúlyozásához, a tárolt szén mennyiségének növelése és a biogazdaság fejlődéséhez nyersanyag biztosítása közben.

Tekintettel arra, hogy az erdő alapú ágazat összes érdekeltjének bevonása elengedhetetlen az európai erdők egészséges, ellenálló és termelékeny megőrzésének biztosítására irányuló közös célkitűzés eléréséhez most és a jövőben, a CEI-Bois felhívja a Bizottságot, hogy teljes mértékben vonja be a faipari ágazatot az EU szintjén létrehozott erdőgazdálkodás irányítási keretbe (hálózatba), többek között az Erdő Alapú Ipar Foglalkozó Szakértői Csoport munkája révén.

A versenyképes faipar és a fenntarthatóan kezelt erdők szorosan összekapcsolódnak: mindkettőre szükség van az ágazat hozzájárulásának maximalizálásához az éghajlat semlegességéhez, és az erdő alapú ágazatok aggályait meg kell hallgatni, ha az EU biztosítani akarja az új Stratégia sikerét.

1 Építsünk olyan világot, amilyenben élni szeretnénk: életerős unió egy sérülékeny világban [E kapcsolóval a beszéd szövege magyarul érhető el.]

CEI-Bois 16 ország 22 európai és nemzeti szervezetét képviseli, és támogatja az egész európai faipari ágazat érdekeit: több mint 180.000 vállalat, melyek éves forgalma 152 milliárd euró, és 1 millió munkavállalót foglalkoztatnak az EU-ban.

Forrás: CEI-Bois 2021-07-16
Sz.F: MM

Észrevétel: Egyre-másra érkeznek a kemény kritikák az EU új Erdészeti Stratégiájához a szakterületet képviselő szervezetektől, sőt miniszterek csoportjától. Nagyon kíváncsi vagyok lesz-e ezeknek bármi hatása az EU Bizottság írnokaira. Mivel a stratégia követése nem kötelező, ezért az is nagy kérdés, hogy e sokaknak nem tetsző stratégiának idővel lesz-e és milyen hatása lesz a tagországok nemzeti erdészeti jogalkotásra, illetve erdőgazdálkodási gyakorlatára. (MM)

www.fataj.hu

Kapcsolódó cikkek

Megdöbbentő adat: közel sincs annyi erdő Magyarországon, mint gondolnánk

2020. április 21. 07:52
A világ erdeinek kevesebb mint négy százaléka található az Európai Unió országainak területén, ezeken nem kevesebb, mint 16 millió tulajdonos osztozik. Közös uniós erdészeti politika nincs, de az Európai Zöld Megállapodás igyekszik növelni az erdősítés szerepét, jelentőségét. Mindeközben Magyarország

Fakitermelés robottal

2021. június 03. 11:50
Az FPInnovations automatizált fakitermelési projektjével teljes sebességgel halad előre az erdészeti gépek új korszakába lépéshez. A cél: egy napon át teljesen önállóan működjön a gép.