Évről évre nő a mezőgazdasági károk értéke: hogyan előzhetjük meg a bajt?

2018. április 10. 07:56
A változékony, sokszor szélsőséges időjárás miatt egyre több mezőgazdasági kárral kell szembenézniük a gazdáknak. A Generali Biztosítónál 2017-ben jelentett vagyoni károk 315 millió forintra rúgnak, míg a növénykárok után több mint 2,7 milliárd forintot térített a biztosító.

Az időjárás kiszámíthatatlansága különösen próbára teszi a hazai növénytermesztőket és gazdálkodókat. A tavalyi évben a Generalihoz jelentett növénykárok értéke meghaladta a 2,7 milliárd forintot. Állatkárok után közel 60 millió forintot, míg erdőkárok után 500 ezer forintot térített a biztosító.

A legnagyobb pusztítást a jégeső végezte (2,5 milliárd forint), de sok kárt okozott a tavaszi fagy (több, mint 180 millió forint), a viharok (több, mint 140 millió forint) és a tűz (több, mint 60 millió forint) is. A legérintettebb területek az országban Borsod, Bács-Kiskun és Baranya megye voltak.

jégkár

A szélsőségessé váló időjárás egyre több kárt okoz a mezőgazdaságnak

Az egyre szélsőségesebb időjárás és a növekvő károk ellenére Magyarországon a mezőgazdasági erőforrások továbbra is alulbiztosítottak: a szántóföldek nagyjából 50%-a rendelkezik biztosítással, az erdőknek pedig kevesebb mint 1%-a. A saját igényeikre szabott biztosítás kiemelkedő fontosságú minden gazda számára, már csak azért is, mert aki nem rendelkezik biztosítással, az a kárenyhítési alapból járó kártérítésnek is csak 50%-át kaphatja meg.

Generali mezőgazdasági biztosítása a növényektől a vagyontárgyakig mindenre kínál opcionális választási lehetőséget, hogy gazdaságának megfelelően állíthassa össze a biztosítási védelmet. Őstermelők, mikro-, kis-, és középvállalkozások és mezőgazdasági nagyüzemek egyaránt megtalálhatják a megfelelő biztosítási megoldásokat. Elérhető díjtámogatott mezőgazdasági biztosítás is, a díjak pedig széleskörű kedvezményekkel számos csomag esetében csökkenthetők. Mindezek mellett a biztosító ingyenes mobilalkalmazással kedveskedik ügyfeleinek, mely előre jelzi az időjárási vészhelyzeteket.

kár

A Generali mezőgazdasági biztosítása a növényektől a vagyontárgyakig mindenre kínál opcionális választási lehetőséget

Előzze meg Ön is a bajt, hogy a befektetett munka meghozza a gyümölcsét! A Generali Biztosító mezőgazdasági megoldásairól személyesen is tájékozódhat május 10-12. között a XXV. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok Szakkiállításon Hódmezővásárhelyen. Látogasson el a Generali standhoz a rendezvényen, vagy keresse fel a Generali weboldalát.

agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

Édességgyártók: A magyarok átszoktak a minőségi csokimikulásokra

2016. december 05. 08:38
Eltűntek a csokoládébevonóból készült figurák a polcokról 

Lázár volt tárcájától vehet vissza fontos feladatot Orbán új minisztere

2018. május 15. 09:27
Budai Gyulát váltotta az előző parlamenti ciklusban az agrártárca parlamenti államtitkári posztján, most pedig agrárminiszter lesz a negyedik Orbán-kormányban Nagy István. Miniszterségének egyik legfontosabb kezdeti momentumaként a tárca visszakaphatja a vidékfejlesztést az eddig Lázár János vezetése alá tartozó Miniszterelnökségtől.