Ez a 300 éves hangszer is megszólal az Orgonák Éjszakáján

2024. április 29. 17:03
Magyarország harmadik legrégebbi orgonáját újította fel a Pannonhalmi Főapátság. A több mint 300 éves hangszer először az Orgonák Éjszakáján szólal meg, május 18-án.
Ez a 300 éves hangszer is megszólal az Orgonák Éjszakáján
Az 1710-es években készült hangszer a Magyarországon fellelhető orgonák egyik legidősebb darabja - Fotó: Facebook/Pannonhalmi Főapátság
 
A több száz éves Martin Zorkovsky-orgonát a Pannonhalmi Főapátság könyvtárában állították ki, és a jövőben a pannonhalmi koncertéletben kap szerepet: az Orgonák Éjszakája mellett a főapátság Orgonahangverseny-sorozatában is megszólal majd.
 
Az Orgonák Éjszakáján Homolya Dávid és Vadász Attila közös hangversenyt ad a Pannonhalmi Főapátsági Könyvtárban. A hangversenyen hallható lesz a két éve megújított 1740-60 között épített Martin Podkoniczky-orgona, valamint egy harmadik, szintén barokk orgona is, amelynek restaurálását nemrég kezdte meg a főapátság.
 
A főapátság tájékoztatása szerint a kutatómunka eredményeként sikerült megállapítani a most felújított orgona építőjét, aki a 17-18. században élt felvidéki orgonaépítő mester, Martin Zorkovsky volt. Emellett kiderült az is, hogy a hangszer az 1710-es években készülhetett, azaz a Magyarországon fellelhető orgonák egyik legidősebb darabja.
A több mint 300 éves orgona nemcsak a kora miatt különleges, hanem hangolása sem a mai korban megszokott, 465 hertzre hangolt.
 
A hangszert Bors László orgonaépítő mester a 18. századi eleji állapotába állította vissza, így azon az eredeti mechanikus fújtatással is lehet játszani, de akkor az orgonaművész mellé egy segítő is kell, aki a szíjakat húzza.
 
A pannonhalmi orgonagyűjteményt a szerzetesközösség Szigeti Kilián bencés atya gyűjtőmunkája eredményeként kapta örökségbe és őrizte meg. A különleges darabok szakmai feltárása és kutatása 2018-ban kezdődött.
 
Ennek az értékmentő munkának köszönhetően 2022-ben mutatták be – szintén a könyvtárban – a felújított és rekonstruált, 1740-60 között épített Martin Podkoniczky-orgonát. 2023-ban pedig a Boldogasszony-kápolna 1820-30 között készült orgonája is megújult.
 
A Főapátsági orgonahangverseny-sorozat alkalmai ide kattintva megtekinthetők.
 
forrás: turizmus.com

Kapcsolódó cikkek

Bornemissza Gergely is Egerben lesz az Emlékhelyek napján

2023. május 12. 14:01
Egerben szombaton tartják az Emlékhelyek napját. Az egri vár csaknem kétmilliárd forintból újult meg a közelmúltban, múzeuma pedig értékes magánadománnyal gyarapodott.
 
1,5 milliárd forint uniós, valamint 460 millió forintos kormányzati támogatásból nemrégiben több ponton is befejeződött az egri vár és erődrendszer turisztikai célú fejlesztése. A beruházás új elemei mellett az Eger, 1552 című kisfilmet is megismerhetik a látogatók május 13-án a helyszínen, az Emlékhelyek napján – közölte Petneházi-Halász Noémi, az intézmény sajtóreferense.

Zarándokhely lett a Mátra legszebb útja

2024. március 21. 16:22
A Gyöngyöstarján jelképévé vált vérszilva-fasort fokozottan védik.
Országszerte virágba borultak a vérszilvafák, köztük a Gyöngyös és Gyöngyöstarján között található út két oldala is. A látvány – hátterében a Mátrával – az elmúlt években turistacsalogatóvá, már-már zarándokhellyé nőtte ki magát március közepén.