Ez lehet a jövő egyik legfontosabb növénye

2024. február 13. 14:54
Az egészség megőrzésében és a betegségek megelőzésében is jelentős szerepet játszik.
 
Tudományosan megalapozott előrejelzések szerint a Föld népessége 2050-ig 9 milliárd főre szaporodik, amelynek élelmiszerekkel történő ellátásához a jelenleginél nagyobb termőképességű növényeket és hatékonyabb termesztési technológiákat kell kidolgozni – írja a nationalpeanutboard.org.
Ez lehet a jövő egyik legfontosabb növénye
Ugyanakkor a globális felmelegedés negatív hatásai miatt a világ növénytermesztését nem lehet a jelenleg köztermesztésben lévő fajtákra alapozni.
 
A világszerte évenként előállítható növényi termés mennyiségi növelésének egyik legfontosabb eszköze a nagyobb szárazság- és hőtűréssel rendelkező fajták, illetve fajok termesztésbe állítása lehet. Ilyen növény lehet az Európa nagy részén viszonylag jól termeszthető, de eddig csak a déli körzetekre szorult földimogyoró, amely jó szárazságtűrése mellett fehérje- és vitamintartalmával is hozzájárulhat az élelmezés megoldásához.
Földimogyoró vagy amerikai mogyoró (Arachis hypogaea) | KÖRnyezetvédelmi  INFOrmáció
A pillangós virágú földimogyoró tulajdonképpen a Föld második legfontosabb olajnövénye, termése közel 50% olajat tartalmaz, amely jórészt kedvező étrendi hatású, telítetlen zsírsavakból áll. A termés emellett 26% fehérjét és több mint 30 esszenciális vitamint és ásványi anyagot, valamint antioxidánsvegyületeket is tartalmaz, amelyek alapján az egészség megőrzésében és a betegségek megelőzésében is jelentős szerepet játszik, amint az amerikai szaklap is hangsúlyozza.
Ebből is az olcsó kínait eszi a magyar: tömegek imádják, itthon is megterem  - HelloVidék
Pillangós virágzata révén a növénynek ugyancsak fontos szerepe van a légköri nitrogén megkötésében és a műtrágyaszükséglet csökkentésében, a „földimogyorószénának" is nevezett maghüvelyei pedig felhasználhatók a szarvasmarha-takarmányozásban.
Mit hozzon a Mikulás? Földimogyorót! | Mindmegette.hu
A földimogyoró termesztésbe állítása mellett szóló talán legfontosabb érv azonban a növény alacsony öntözővíz-igénye. Egy uncia földimogyoró-termés előállításához 3,2 gallon víz elegendő, ugyanilyen mennyiségű mandulához viszont 28,7 gallon szükséges.
 
forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

Farkas Sándor: tragédia, régen elkéstünk az öntözés fejlesztésével

2022. december 02. 09:40
Nagyon sokakat foglalkoztat Magyarországon jelenleg az öntözésfejlesztés kérdésköre, de régen elkéstünk ezzel - mondta el Farkas Sándor, az Agrárminiszter miniszterhelyettese a Portfolio Agrárszektor 2022 Konferencián Siófokon. Kiemelte, az 1800-as években az Alföldön történt Tisza szabályozásának érezzük most a negatív hatásait, ma már olyan mélyen van a talajban a nedvesség, hogy a növények gyökere alig tudja elérni, ezért rengeteg területen megkerülhetetlen a víz visszatartása, illetve a vízgazdálkodás. A miniszterhelyettes a konferencián többek között arról is beszélt, hogy 2023 után a vidékfejlesztési támogatások között meghatározóak lesznek azok a támogatási formák, amelyek segíteni hivatottak a mezőgazdasági termelők alkalmazkodását a körülményekhez.
 

Ha pályázni akarsz, ezt az ellenőrzőlistát látnod kell!

2024. február 14. 15:24
A pályázónak és a könyvelőjének oda kell figyelni néhány dologra, hogy valóban legyen esély a támogatás elnyerésére.
 
Nincs olyan cég, amelynek ne jönne jól az állami vagy uniós támogatás a fejlesztései megvalósításához. A pályázati támogatások igényléséhez azonban több területen is előkészületekre van szükség, úgy is mondhatjuk,