Ez lehet a jövő egyik legfontosabb növénye

2024. február 13. 14:54
Az egészség megőrzésében és a betegségek megelőzésében is jelentős szerepet játszik.
 
Tudományosan megalapozott előrejelzések szerint a Föld népessége 2050-ig 9 milliárd főre szaporodik, amelynek élelmiszerekkel történő ellátásához a jelenleginél nagyobb termőképességű növényeket és hatékonyabb termesztési technológiákat kell kidolgozni – írja a nationalpeanutboard.org.
Ez lehet a jövő egyik legfontosabb növénye
Ugyanakkor a globális felmelegedés negatív hatásai miatt a világ növénytermesztését nem lehet a jelenleg köztermesztésben lévő fajtákra alapozni.
 
A világszerte évenként előállítható növényi termés mennyiségi növelésének egyik legfontosabb eszköze a nagyobb szárazság- és hőtűréssel rendelkező fajták, illetve fajok termesztésbe állítása lehet. Ilyen növény lehet az Európa nagy részén viszonylag jól termeszthető, de eddig csak a déli körzetekre szorult földimogyoró, amely jó szárazságtűrése mellett fehérje- és vitamintartalmával is hozzájárulhat az élelmezés megoldásához.
Földimogyoró vagy amerikai mogyoró (Arachis hypogaea) | KÖRnyezetvédelmi  INFOrmáció
A pillangós virágú földimogyoró tulajdonképpen a Föld második legfontosabb olajnövénye, termése közel 50% olajat tartalmaz, amely jórészt kedvező étrendi hatású, telítetlen zsírsavakból áll. A termés emellett 26% fehérjét és több mint 30 esszenciális vitamint és ásványi anyagot, valamint antioxidánsvegyületeket is tartalmaz, amelyek alapján az egészség megőrzésében és a betegségek megelőzésében is jelentős szerepet játszik, amint az amerikai szaklap is hangsúlyozza.
Ebből is az olcsó kínait eszi a magyar: tömegek imádják, itthon is megterem  - HelloVidék
Pillangós virágzata révén a növénynek ugyancsak fontos szerepe van a légköri nitrogén megkötésében és a műtrágyaszükséglet csökkentésében, a „földimogyorószénának" is nevezett maghüvelyei pedig felhasználhatók a szarvasmarha-takarmányozásban.
Mit hozzon a Mikulás? Földimogyorót! | Mindmegette.hu
A földimogyoró termesztésbe állítása mellett szóló talán legfontosabb érv azonban a növény alacsony öntözővíz-igénye. Egy uncia földimogyoró-termés előállításához 3,2 gallon víz elegendő, ugyanilyen mennyiségű mandulához viszont 28,7 gallon szükséges.
 
forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

Lesz elegendő ponty a hazai tavainkban

2023. október 25. 16:51
Folyamatosak a haltelepítések a Balatonnál és a Tisza-tónál. Mindkét helyen a népszerű ponty kerül nagy mennyiségben a vízbe. A Balatonnál már szeptember végén kezdődtek a lehalászások a cég halastavaiban, a halak nagy része a Balatonba került és december közepéig folyamatosan tart a munka – írják a Növényvédőszer.hu-n. Eddig több száz tonna halat juttattak a magyar tengerbe. A Tisza-tónál pedig több, mint három tonna pontynak örülhetnek a pecások. Az idei sulyom kaszálás később kezdődött, mint a korábbi években, mert a hűvös tavasz miatt a hínárnövényzet is lassabban fejlődött.

Családi napot tart a Beporzók napja alkalmából a Magyar Természettudományi Múzeum

2023. március 06. 14:16
Családi napot tart a 5. Beporzók napja rendezvénysorozat alkalmából a Magyar Természettudományi Múzeum (MTM) március 11-én, e hét szombaton. A program részeként többek között ismeretterjesztő programokkal, koncerttel, mézkóstolással és kézműves-foglalkozásokkal várják a kisgyermekes családokat a helyszínre.
A hétfői budapesti sajtóeseményen Bernert Zsolt, a Magyar Természettudományi Múzeum főigazgatója fontos feladatként jelölte meg, hogy a környezetvédők a rovarok védelmére is intenzíven hívja fel a figyelmet, mivel ökológiai szempontból a szerepük kiemelten fontos. Szűkebb lakókörnyezetében ráadásul mindenki megtalálhatja azt a tevékenységet, mellyel erősítheti a rovarok védelmét - tette hozzá a múzeum főigazgatója.