Ezek a legfontosabb kerti munkák áprilisban: itt a 7 pontos feladatlista

2020. április 02. 13:13
A kijárási korlátozás elrendelését követően vannak, akik rettegnek elhagyni a biztonságot jelentő négy falat, ám a kertben töltött időnek most hatalmas jelentősége lehet az egészségünk megőrzésében. A tavasszal elvégzett munka hamarosan páratlan látvánnyal és házi terményekkel jutalmazza meg a szorgalmas kertészeket. A HelloVidék összegyűjtötte azokat a feladatokat, amiket érdemes áprilisban elvégeznünk.

Annak ellenére, hogy a tavasz kezdete és vége egyre jobban elmosódik és évről évre rövidebbnek érezhetjük az évszakot, áprilisban már jelentősen megszaporodnak a kerti teendőink. A tavasz derekának számító hónapban a kósza fagyos hetek után végre kisüt a nap, felmelegszik a légkör és az ébredő kert illata a szabadba csalogatja a kertészkedőket.

Ez az április azonban nagymértékben eltér az eddigiektől: a koronavírus kitörésével sokan választják az önkéntes karantént a javaslatok alapján. A "Maradj otthon!" mozgalommal és a kijárási korlátozás elrendelésével vannak, akik rettegve hagyják el a biztonságot jelentő négy falat. Fontos kiemelni, hogy a járvány további terjedésének megelőzésében kiemelt szerepe van az intézkedéseknek és az egyén hozzáállásának.

Hatalmas jelentősége lehet most a kertben töltött időnek egészségünk megőrzésében. Télen meggyengült immunrendszerünknek, ebben az időszakban lenne lehetősége feltöltődni. Nem megerőltető fizikai munkát végezve naponta 2-3 óra a napsütéses kertben, a friss levegőn juthatunk hozzá természetes módon az egészséges szervezet számára pótolhatatlan D-vitamin forráshoz.

Mentális egészségünknek is jót tehet a szabadban töltött hasznos idő. A most elvégzett munka pedig hamarosan páratlan látvánnyal és házi terményekkel jutalmazza meg a szorgalmas kertészeket. A HelloVidék összegyűjtötte azokat a feladatokat, amiket érdemes áprilisban elvégeznünk ahhoz, hogy nyáron egy igazán szép és gazdag kert fogadjon minket.

Íme a feladatlista:
  1. Minden tavasszal meg kell metszeni a kertünkben élő fákat. Az őszi- és kajszi barack esetében le kell vágni a friss vesszőket, mindezt akkor, amikor a virágrügyek már nyílni készülnek. A meggyfák esetében a régi ágakból kell vágni, míg a friss és fiatal vesszőkhöz nem nyúlunk hozzá és ne feledjük el, hogy itt a szőlőmetszés ideje is.
  2. A gyümölcsfákon hamar megjelennek az év első kártevői. Pontosan ezért érdemes figyelni és időben elkezdeni a kártevők elleni védelmet. Ha azt vesszük észre, hogy a fiatal hajtások szárazak és lekonyulnak, akkor biztosak lehetünk abban, hogy a fát megtámadta valamilyen kártevő. Áprilisban jelennek meg tömegesen a káposztaféléket támadó földibolhák. Ezek az apró rovarok nem szeretik a nedves, nyirkos körülményeket, így fokozottabb öntözéssel és mulcsolással elűzhetjük őket vagy használhatunk ragacslapcsapádkat.
  3. A szezon elején ráfér a tavaszi frissítés a pázsitunkra. Első körben adjunk neki egy kis gyeptrágyát, majd 2-3 hét múlva nyírjuk rövidre (kb 2 cm-re) a füvünket. A tönkrement gyepet is ilyenkor érdemes renoválni. A kopasz foltokra, arra a területre, ahol kipusztult a fű, ezt követően vethetünk magokat újra. Nem is kell sok idő ahhoz, hogy megjelenjenek a friss fűszálak.
  4. Áprilisban már elkezdődik a veteményezés is, az ágyásokba olyan magokat vethetünk, mint: spenót, karfiol, zöldborsó, sárgarépa, retek, karalábé, póréhagyma, retek, sóska, paprika, paradicsom, kapor, káposztafélék, uborka és csemegekukorica. A legfontosabb, amit ilyenkor figyelembe kel venni az a vetés mélysége és a sortávolságok.
  5. A mediterrán növények már kiköltözhetnek a teraszra vagy a kertbe, ha eddig még nem hoztuk ki őket. Ha szükséges elvégezhetjük az átültetést, érdemes egy lemosó kezeléssel indítani ezeket a növényeket is az aktuális szezonban. Mivel még jöhetnek hirtelen hajnali fagyok, figyeljük az előrejelzéseket és vigyük a növényeket pár napra védett helyre, ha hideg éjszakák következnek.
  6. A fűszeres kertünket is jó, ha ellenőrizzük ebben az időszakban. A téli pihenő után a citromfűnél végezzünk tőosztást, majd a hajtásokat vágjuk vissza. A borsmenta esetében is végezhetünk szaporítást, nála a gyökérsarjakat kell leválasztani és új cserépbe ültetni. Ha snidlinggel próbálkozunk, szintén tőosztást végezzünk, majd kisebb csokrokat összefogva ültessük őket cserépbe. Az oregánó, a kakukkfű, a rozmaring és a zsálya szaporítási módszere a dugványozás, tehát ha a meglévő növény csúcsáról levágott 10-15 cm-es hajtást ültetjük el. Ha évelő fűszernövényt ültetünk, mint például a zsálya, rozmaring, menta, levendula, érdemes évente átültetni őket egy nagyobb cserépbe.
  7. A balkonládákra és a kinti cserepes virágokra is szenteljünk némi figyelmet. A legkedveltebb teraszon, erkélyen tartott növények a muskátli és a büdöske. Az átteleltetett muskátlikat érdemes kicsit visszavágni, hogy új erőre kapjanak. Ilyenkor érdemes a levágott ágakat földbe dugni, hogy gyökeret eresszenek. A büdöske magról könnyen vethető, 1-2 cm mélyre helyezzük a magjait, és legalább 15 cm távolságra egymástól. Mindkét növény kedveli a napos, de a félárnyékos helyeket is, ezért próbáljuk ilyen közegben elhelyezni őket.

hellovidek.hu

Kapcsolódó cikkek

Szigorodik a maszkhasználat szabályozása

2020. október 30. 12:19
November 2-ától a járvány elleni hatékonyabb védekezés érdekében szigorúbb szabályok lépnek életbe a maszkviseléssel kapcsolatban.

Miért használjunk céges e-mail címet?

2019. május 22. 07:35
Miért kell külön címet használnunk a céges levelekhez? Egyáltalán milyenek legyenek ezek az e-mail címek, hogyan kezeljük őket? Szakértőnk válaszol.