Ezek a teknősök a fürdőzőkre is veszélyt jelentenek

2022. május 12. 08:28
Nem egyedi, hogy korábban háziállatként tartott, majd megunt és szabadon engedett teknősöket találnak hazánk természetes tavaiban, írja a sonline.hu.
Ezek a teknősök a fürdőzőkre is veszélyt jelentenek

Rozner György, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park tájegység vezetője a lap megkeresésére arról beszélt, gyakoriak az efféle esetek, és ezek az állatok nemhogy túlélik a telet, hanem még szaporodnak is a természetben. Komoly veszélyt jelenthetnek a környezetükre és az őshonos fajokra, amelyeket kiszorítanak életterükből.

Némelyik teknősfaj, amellyel találkozunk, még eredeti élőhelyükön, például Floridában is veszélyt jelent a fürdőzőkre, komoly sérülést okozhat, amikor megnő. A keselyűteknős súlya a 30-40 kilogrammot is elérheti, ráadásul olyan veszélyes a harapása, hogy csonkolt sérülést okozhat. A meleg vizű Hévíz-patakban egzotikus halakat is fellelni, amelyek egykor szintén megunt kedvencek voltak

– mondta a szakember, aki úgy tapasztalja, a Kis-Balaton környéke közkedvelt elengedőhely.

Pécsi Tibor, a kőröshegyi teknőspark és mentőközpont vezetője jelenleg is őriz öt keselyű- és ugyanennyi aligátorteknőst, amelyeket gondatlan gazdik engedtek el a természetben.

GETTY IMAGESAligátorteknős

Mint mondta, egyiküket a Dunából fogták ki, és miután hozzá került, másnap ötven tojást rakott. Szerencse, hogy ez az esemény nem a természetben történt, tette hozzá.

Rendszeresen érkeznek hozzám a házi terráriumokat kinőtt kedvencek. Volt olyan év, hogy csaknem negyven ékszerteknős érkezett. Ezek a ragadozók a védett kistestű állatokat pusztítják: halakat, békákat. Természetkárosításnak minősül elengedni őket

– mondta Pécsi Tibor.

Megjegyezte, landolt már nála 22 kilós aligátorteknős is Zala megyéből, és emberre is veszélyes állatokat a Balatonból, Balatonfürednél és Balatonszárszónál is emelt már ki a vízből.

Míg a hazánkban őshonos mocsári teknősök elbújnak, ezek az állatok nem félnek az embertől, hiszen gazda nevelte őket. Somogyban a Duna-Dráva Nemzeti Park területén is évről évre találkoznak a természetvédelmi őrök a jelenséggel.

A szakemberek azt javasolják, ha már valaki megunta a teknőstartást, legalább egy állatkertben adja le a kisállatát.

https://sokszinuvidek.24.hu/mozaik/2022/05/12/keselyuteknos-aligatorteknos-szabadon-engedes-veszelyes/

Kapcsolódó cikkek

Prodi: Az Európai Unió politikai túlélésre játszik, de ez kevés lesz

2020. április 07. 08:11
Az új koronavírus-fertőzés teremtette vészhelyzet sem lesz elegendő az Európai Unió felébresztésére, és minőségi előrelépés helyett Brüsszel továbbra is a „túlélésre fog játszani” Romano Prodi korábbi olasz kormányfő, az Európai Bizottság volt elnöke szerint.

A túlóra

2018. december 12. 09:34
Ehhez pedig tegye mindenki oda a saját véleményét....mindazonáltal ezért lenne érdemes valóban megfontolni és elgondolkodni az ellenzéki politikusok "segítségén"....  
Plusz információként Szlovákiától kezdve az Európai Unióban heti 36 óra munkával érik el az EU bérátlagát, mi heti 48 órával sem fogjuk....