Ezek a téli élelmiszerlánc-ellenőrzés tanulságai

2023. január 03. 13:09
Több mint 1800 ellenőrzés, 12,2 millió Ft bírság és 51,6 tonna forgalomból kivont élelmiszer a fő mérlege az idei téli élelmiszerlánc-ellenőrzésnek.
 
Az akció kapcsán Nobilis Márton élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkár kiemelte, biztonságos, jó minőségű termékekből készíthették ünnepi fogásaikat a magyar családok, olvasható a Nébih honlapján.
 
December 5-18. között rendelte el a téli szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzést Nobilis Márton, az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), valamint a területi élelmiszerlánc-felügyeleti szervek szakemberei által lefolytatott ellenőrzéssorozat fókuszában a higiéniai szabályok betartása és az élelmiszerek eredetének nyomonkövethetősége állt. 
Ezek a téli élelmiszerlánc-ellenőrzés tanulságai
A Nébih laboratóriumaiban kiemelten vizsgálták a szezonálisan népszerű terméket is: fűszerek, nyers/félkész tészták, bio déligyümölcsök, alkoholos italok és virslik kerültek „mikroszkóp alá”. 
 
Higiéniai hiányosságok a vendéglátóegységekben
Az akció idején országosan összesen 1824 ellenőrzésre került sor. A feltárt szabálytalanságok miatt az ellenőrök 15 alkalommal figyelmeztetést, 160 esetben pedig – összesen 12,2 millió Ft értékben – bírságot szabtak ki. 14 élelmiszerelőállító és -forgalmazó létesítmény tevékenységét kellett korlátozni. Leggyakrabban higiéniai hiányosságokat tapasztaltak az ellenőrök (előfordulási aránya 6,4%, 116 eset), melyek főleg vendéglátóegységekben fordultak elő (62 esetben) – ismertette az államtitkár.
 
Az ellenőrök összesen 6 531 hazai és külföldi élelmiszer tételt is ellenőriztek. A vizsgált termékek 4,8%-át, 310 tételt kellett kivonni a forgalomból, országosan 51,6 tonna mennyiségben, elsősorban a nyomon követés hiánya miatt (előfordulási arány 3,0%, 197 tétel). Nobilis Márton kiemelte: a tavalyinál arányaiban többször kellett lejárt termékek miatt intézkedniük a szakembereknek, ugyanakkor kevesebb volt a jelölési hibás tétel.
 
Virslik és alkoholos italok
Az újévhez kötődő termékek közül a Nébih kiemelten vizsgálta az alkoholos italokat, valamint a virsliket. Előbbi termékkörből 18 pezsgő, gyöngyözőbor, forralt bor alapanyag, keserűlikőr és pálinka laboratóriumi vizsgálata és érzékszervi bírálata történt meg és mindegyik termék megfelelőnek bizonyult. A szezonálisan működő vendéglátóhelyeken, karácsonyi vásárokban elvégzett 62, a vizezések kimutatására szolgáló gyorsteszt alapján sem tapasztaltak problémát a szakemberek.
 
A virsli termékeket laboratóriumban, továbbá azok forgalmazási körülményeit logisztikai raktárakban, üzletekben és webáruházakban is ellenőrizte a Nébih. Ezen vizsgálatok összefoglalásaként Nobilis Márton kiemelte, a raktárakban, hűtőkamrákban ugyan előfordult olykor zsúfoltság, rendezetlenség, de jelentős problémát nem tapasztaltak az ellenőrök.
 
Két webáruház üzemeltetőjével szemben azonban eljárást kellett indítani, mert félrevezető módon a virslik között szerepeltették azokat a termékeket is, amelyek nem felelnek meg a Magyar Élelmiszerkönyv e termékköre vonatkozó feltételeinek. Ezen felületeken a jogszerű és korrekt tájékoztatás azért is kiemelten fontos, mert online vásárláskor kizárólag a honlapon szereplő adatok alapján tud döntést hozni a fogyasztó – hangsúlyozta az államtitkár.
 
forrás: agrotrend.hu

Kapcsolódó cikkek

A Tesco mogyorót, a Penny-Market mandulabelet hív vissza

2023. december 11. 13:47
Kártevő lehetséges jelenléte miatt mogyoró terméket hív vissza a Tesco Globál Zrt. – közölte honlapján a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) pénteken.

Úton a fenntartható élelmiszeripar felé

2023. szeptember 28. 16:59
A felére kell csökkenteni 2030-ra az egy főre jutó globális élelmiszer-pazarlást kiskereskedelmi és fogyasztói szinten, valamint csökkenteni kell az élelmiszer-veszteséget a termelési és ellátási láncok mentén, beleértve a betakarítás utáni veszteségeket is – mondta Felkai Beáta Olga szeptember 27.-én , szerdán Tapolcán, a Business Days 2023. konferencián tartott előadásán.