Ezekre a termékekre keresnek rá legtöbben az online árfigyelőben
2023. október 17. 16:24
Az online platform indulása óta átlagosan 6,5 százalékkal csökkent a megfigyelt élelmiszerek átlagára.
A Gazdaságfejlesztési Minisztérium és a Gazdasági Versenyhivatal szakmai együttműködésének eredményeként létrejött árfigyelő rendszer már több mint három hónapja támogatja az infláció letörését.
![Ezekre a termékekre keresnek rá legtöbben az online árfigyelőben Ezekre a termékekre keresnek rá legtöbben az online árfigyelőben](static/content/articles/9000/9328.jpg?6562557961702103)
Az elmúlt két hétben az átlagárak 33 termékkategóriában tovább mérséklődtek
Az online árfigyelő az árak összehasonlíthatóságával segíti a családok tudatosabb vásárlási döntéseit, mindeközben ösztönzi a piaci versenyt a hazai kiskereskedelmi szektorban – idézte fel közleményében a Gazdaságfejlesztési Minisztérium(GFM).
Az árfigyelő rendszer augusztus végén egy többfunkciós, szabadon összeállítható és megosztható bevásárlólistával bővült, míg szeptember végétől már arra is lehetőség van, hogy a fogyasztók akár a vizuális térképes boltszűrő funkció használatával válasszák ki kedvenc üzleteiket és az ott megvásárolható termékek alapján állítsák össze bevásárlólistájukat – közölték.
A legújabb funkciók még nagyobb segítséget nyújtanak a fogyasztóknak a vásárlási döntéseik meghozatalában, miközben fokozza a versenyt a kereskedelmi láncok között, hozzájárulva az infláció további csökkenéséhez.
Az árfigyelő hatékonyságát mutatja a GFM szerint, hogy az indulás óta a 62 termékkategóriából 53 termékkategóriában, átlagosan 6,5 százalékkal csökkentek az átlagárak.
A megfigyelt élelmiszerek árainak július elejéhez képest mért mérséklődése több mint 0,4 százalékpontos inflációcsökkentő, illetve mintegy 1,5 százalékpontos élelmiszerinflációt csökkentő hatással járhatott a KSH inflációs fogyasztói kosarának súlyait figyelembe véve.
- A tojás közel 23 százalékkal lett olcsóbb, a lisztek és a spagetti ára is 20 százalék körüli mértékben csökkent.
- A kenyerek és a tejtermékek átlagosan 8 százalékkal lettek olcsóbbak az árverseny hatására.
- A húsok közül leginkább a pulykamellfilé ára mérséklődött, közel 17 százalékkal, és a csirkecomb is 6 százalékkal olcsóbb, mint július elején volt.
- A zöldségek átlagosan 14 százalékkal, a gyümölcsök pedig közel 7 százalékkal kevesebbe kerülnek, de egyes zöldségek ára több mint 20 százalékkal csökkent.
Az elmúlt két hétben az átlagárak 33 termékkategóriában tovább mérséklődtek. Két hét leforgása alatt a legnagyobb mértékben a sárgarépa és a vöröshagyma ára csökkent, 15 százalék körüli mértékben. A húsok közül két hét alatt a csirkemellfilé ára közel 4 százalékkal mérséklődött. Emellett több élelmiszer, köztük egyes zöldségek (fejes káposzta, karfiol), a citrom, a tehéntúró és a trappista sajt is legalább 4 százalékkal olcsóbb lett.
![vásárlás](https://static.agroinform.hu/data/cikk/6/7969/cikk_67969/vasarlas1.jpg)
Az online árfigyelő az árak összehasonlíthatóságával segíti a családok tudatosabb vásárlási döntéseit
Az árak csökkenését a kormányzat által június 1-jétől elindított, illetve augusztus 1-jével kibővített kötelező akciózás is támogatta – írták.
Az online platform népszerűségét bizonyítja, hogy az elindulása óta közel 1,3 millió látogatója volt. A szabadszavas keresések száma megközelíti a 760 ezret, amelyek során az elmúlt két hét során legtöbbször a csirkemell, tej, cukor, tojás és burgonya szavakra kerestek az árfigyelőt felkeresők.
Az élelmiszerárak alakulása és a friss inflációs adatok is megerősítik a kormány határozott elképzelését, miszerint az infláció már az év vége előtt egy számjegyűre csökkenhet a kormány intézkedéseinek köszönhetően – áll a közleményben.
forrás: agroinform.hu
Kapcsolódó cikkek
Az ultrafeldolgozott élelmiszerek a tinédzserek lelkére is hatnak
2023. június 13. 15:40
Egy új kutatás kimutatta, hogy azoknál a serdülőknél, akik nagy mennyiségű ultra-feldolgozott élelmiszert fogyasztanak, magasabb lehet a depressziós tünetek aránya, és hajlamosak jobban internalizálni a problémáikat, mint azok, akik kevesebb "szemét" élelmiszert fogyasztanak.
Korábbi jelentések szerint az ultra-feldolgozott élelmiszerek fogyasztása növelheti a rák kockázatát, az egyes feldolgozott húsokban található élelmiszer-adalékanyagok pedig növelhetik a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát.
Jöhet a méregtelenítés az ünnepi menük után: mutatjuk, mely gyümölcsökkel próbálkozz
2023. január 06. 18:24
A túlzott étkezésre, mértéktelen kajálásokra az ünnepek alatt bőven volt lehetőség, viszont ez megterhelő a szervezet számára. Általános gyengeség, krónikus fejfájás, alvászavarok, immungyengeség? Ha ezeket tapasztaljuk, és nincs konkrét betegségünk, érdemes segíteni picit a szervezetünknek és méregtelenítésbe kezdeni. De miért kellene, ha amúgy is méregtelenít a szervezetünk? Ugyan szervezetünk valóban méregtelenít, méghozzá folyamatosan, de manapság már annyi káros anyagot fogyasztunk el, vagy akár szívunk be a levegővel, amivel a méregtelenítő szerveket egyre jobban leterheljük. Idővel ezek a mérgek felhalmozódhatnak, és különböző egészségügyi problémákat, betegségeket okozhatnak. A méregtelenítéssel pedig megszabadíthatjuk magunkat a méreganyagok jelentős részétől. Lássuk, mely gyümölcsökből érdemes fogyasztani. Illetve miért is érdemes őket nap mint nap enni.