Ezer szürkemarha boci születhet idén télen a Hortobágyon

2020. január 10. 08:44
A jószágok téli takarmánya ökológiai gazdálkodásból származik.

 

hortobágyi pusztában sorra jönnek világra a szürkemarha bocik. Az elmúlt hetekben már több mint 450 született, és még legalább ennyi érkezését várják. Az őshonos magyar fajta megőrzése kiemelt feladat Hortobágyon, ahonnan ettől az évtől még több tenyésztőhöz juthatnak el a legjobb vérvonalú bikák, írta a Dehir.

Új marhafajtát tenyésztettek ki a Hortobágyon
A nemzeti park szakemberei szeretnék elismertetni és törzskönyveztetni a hortobágyi tulok fajtát.

Folyamatosan nő a létszám szürkemarhák kungyörgyi téli szállásán. A szürke üszők mellett egyre több vöröses, vagy ahogy a pásztorok hívják, pirók színű borjú ugrándozik vagy pihen a szalmán. A szürkemarháknál ezekben a hetekben van az ellési időszak. A gulyások folyamatosan a jószágok mellett vannak; ha kell, segítenek a szülésben is.

Fotó: MTVA/Bizományosi/ Oláh Tibor

A Hortobágyi Természetvédelmi és Génmegőrző Kft-nél eddig több mint 450 pirók boci született, a következő hetekben várhatóan legalább még ennyi jön világra. Az őshonos magyar fajta vérvonalának megőrzése miatt a tenyésztésbe csak a legszebb, legegészségesebb példányokat vonják be.

Újdonság, hogy a szürkemarha állomány bio minősítést szerezhet, éppen ezért már a jószágok téli takarmánya is ökológiai gazdálkodásból származik.

Kiemelt kép: MTVA/Bizományosi/Oláh Tibor

sokszinuvidek.24.hu

Kapcsolódó cikkek

Nettó 250 ezer a fizetés, jelentkező így sincs

2018. október 04. 08:55
Van, aki félmillió nettót kért, más pedig Youtube videó alapján akart fékbetétet cserélni. A műhelybe azonnal felvennének három embert is akár, de egy sem akad.

Koronavírus: jogi túlélőkészlet karantén esetére

2020. március 06. 08:13
Sokat hallani az új koronavírus (azaz a COVID-19) kapcsán a karanténról. Kínában és már Olaszországban is egész településeket zártak el a külvilágtól a hatóságok, de a földrajzi karantén nem az egyetlen járványügyi intézkedés, amelyet az állam járvány idején megtehet. Ebben az anyagban végigvesszük, hogy súlyosabb járványügyi helyzetben hogyan korlátozhatja az állam az életünket – olvasható a TASZ oldalán.