Ezer szürkemarha boci születhet idén télen a Hortobágyon

2020. január 10. 08:44
A jószágok téli takarmánya ökológiai gazdálkodásból származik.

 

hortobágyi pusztában sorra jönnek világra a szürkemarha bocik. Az elmúlt hetekben már több mint 450 született, és még legalább ennyi érkezését várják. Az őshonos magyar fajta megőrzése kiemelt feladat Hortobágyon, ahonnan ettől az évtől még több tenyésztőhöz juthatnak el a legjobb vérvonalú bikák, írta a Dehir.

Új marhafajtát tenyésztettek ki a Hortobágyon
A nemzeti park szakemberei szeretnék elismertetni és törzskönyveztetni a hortobágyi tulok fajtát.

Folyamatosan nő a létszám szürkemarhák kungyörgyi téli szállásán. A szürke üszők mellett egyre több vöröses, vagy ahogy a pásztorok hívják, pirók színű borjú ugrándozik vagy pihen a szalmán. A szürkemarháknál ezekben a hetekben van az ellési időszak. A gulyások folyamatosan a jószágok mellett vannak; ha kell, segítenek a szülésben is.

Fotó: MTVA/Bizományosi/ Oláh Tibor

A Hortobágyi Természetvédelmi és Génmegőrző Kft-nél eddig több mint 450 pirók boci született, a következő hetekben várhatóan legalább még ennyi jön világra. Az őshonos magyar fajta vérvonalának megőrzése miatt a tenyésztésbe csak a legszebb, legegészségesebb példányokat vonják be.

Újdonság, hogy a szürkemarha állomány bio minősítést szerezhet, éppen ezért már a jószágok téli takarmánya is ökológiai gazdálkodásból származik.

Kiemelt kép: MTVA/Bizományosi/Oláh Tibor

sokszinuvidek.24.hu

Kapcsolódó cikkek

Végleg lemaradunk a bérversenyben, ha nem lesz adócsökkentés

2019. szeptember 16. 15:26
Az Unióban a magyar minimálbér lehet a sereghajtó

Ezekben a cukrászdákban kóstolhatod meg az Ország Tortáját

2016. augusztus 19. 08:37
Mint ismert, háromfordulós zsűrizési körben választották ki Magyarország 2016-os győztes tortáját, amely az Őrség zöld aranya, Szó Gellért (G&D Kézműves Cukrászda, Salgótarján) süteménye lett.