Ezért egyél rendszeresen tökmagot!

2024. április 23. 14:46
Rengeteg értékes tápanyag található benne.
 
A tökmag rendszeres fogyasztása számos egészségügyi előnnyel járhat jelentős mennyiségű egészséges zsír-, magnézium- és cinktartalmának köszönhetően – írja a mindmegette.hu.
 
Ezért egyél rendszeresen tökmagot!
A tökmag az egyik legjobb természetes magnéziumforrás – fotó: Pixabay
 
28 gramm megpucolt tökmagban kb. 151 kalória, 5 gramm szénhidrát, 7 gramm fehérje és 13 gramm zsír van, továbbá bővelkedik rostban, K-vitaminban, foszforban, magnéziumban, cinkben.
 
A tökmagfogyasztás egészségügyi előnyei
 
• Gyulladáscsökkentő hatású
 
A tökmag antioxidánsokban gazdag, például karotinoidokat és E-vitamint tartalmaz. Az antioxidánsok csökkenthetik a gyulladásokat, és megvédik a sejteket a káros szabad gyököktől.
 
• Csökkenti a rákos megbetegedések kockázatát
 
A tökmagban gazdag étrenddel csökkenthető a gyomor-, mell-, tüdő-, prosztata- és vastagbélrák kockázata, továbbá a tökmagban levő lignánok segíthetnek az emlőrák megelőzésében és kezelésében.
 
• Magnéziumtartalma jótékonyan hat a szívműködésre és a vérnyomásra
 
A tökmag az egyik legjobb természetes magnéziumforrás. A magnézium elengedhetetlen az egészséges szívműködéshez, csökkenti a vérnyomást, javítja a keringési rendszert, továbbá hozzájárul a fogak, a csontok egészségéhez, és nyugtató hatása is van.
 
• Segít a vércukorszint szabályozásában
 
A tökmag és a tökmagolaj csökkentheti a vércukorszintet.
 
• Kiváló rostforrás
 
30 gramm tökmag 1,7 gramm rostot tartalmaz, a magas rosttartalmú étrend pedig elősegítheti a jó emésztést, a telítettségérzést, megakadályozva ezzel az elhízást.
 
• Segíti a nyugodt alvást
 
A tökmagban lévő triptofán nevű aminosav segíti az alvást, amihez hozzájárul a tökmag magas magnéziumtartalma is.
 
Hogyan fogyasszuk?
A tökmagot meghámozva fogyaszthatjuk nyersen vagy pörkölve, de keverhetjük salátába, turmixokba is, illetve péksütemények, pogácsák remek összetevője is lehet.
 
forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

5 kreatív szépség levendulából, amit bárki el tud készíteni

2024. július 01. 16:53
A levendula az egyik legsokoldalúbban felhasználható gyógy-, fűszer- és dísznövény. Enyhe idegnyugtató hatású, fájdalomcsillapító, görcsoldó, segíti az emésztést, csökkenti az alvászavarokat. Népszerűsége ma is töretlen, használjuk bátran!

Élelemforrás embernek, állatnak: a batáta kisüzemi termesztésre is alkalmas

2023. május 25. 12:32
Az emberek többségének a batátáról még mindig az ugrik be elsőre, hogy Afrika növénye. Ez egyébként nem igaz, Közép-Amerikából származik, és a legnagyobb termelője Kína. Itthon is termesztjük, a szupermarketekben és a zöldségeseknél is van belőle. A növény termesztésének toplistáját Európában Portugália vezeti, de nálunk is egyre népszerűbb. Vannak már néhány száz hektáros termelők is, de alapvetően a kis gazdaságok növénye.