Ezért egyél rendszeresen tökmagot!

2024. április 23. 14:46
Rengeteg értékes tápanyag található benne.
 
A tökmag rendszeres fogyasztása számos egészségügyi előnnyel járhat jelentős mennyiségű egészséges zsír-, magnézium- és cinktartalmának köszönhetően – írja a mindmegette.hu.
 
Ezért egyél rendszeresen tökmagot!
A tökmag az egyik legjobb természetes magnéziumforrás – fotó: Pixabay
 
28 gramm megpucolt tökmagban kb. 151 kalória, 5 gramm szénhidrát, 7 gramm fehérje és 13 gramm zsír van, továbbá bővelkedik rostban, K-vitaminban, foszforban, magnéziumban, cinkben.
 
A tökmagfogyasztás egészségügyi előnyei
 
• Gyulladáscsökkentő hatású
 
A tökmag antioxidánsokban gazdag, például karotinoidokat és E-vitamint tartalmaz. Az antioxidánsok csökkenthetik a gyulladásokat, és megvédik a sejteket a káros szabad gyököktől.
 
• Csökkenti a rákos megbetegedések kockázatát
 
A tökmagban gazdag étrenddel csökkenthető a gyomor-, mell-, tüdő-, prosztata- és vastagbélrák kockázata, továbbá a tökmagban levő lignánok segíthetnek az emlőrák megelőzésében és kezelésében.
 
• Magnéziumtartalma jótékonyan hat a szívműködésre és a vérnyomásra
 
A tökmag az egyik legjobb természetes magnéziumforrás. A magnézium elengedhetetlen az egészséges szívműködéshez, csökkenti a vérnyomást, javítja a keringési rendszert, továbbá hozzájárul a fogak, a csontok egészségéhez, és nyugtató hatása is van.
 
• Segít a vércukorszint szabályozásában
 
A tökmag és a tökmagolaj csökkentheti a vércukorszintet.
 
• Kiváló rostforrás
 
30 gramm tökmag 1,7 gramm rostot tartalmaz, a magas rosttartalmú étrend pedig elősegítheti a jó emésztést, a telítettségérzést, megakadályozva ezzel az elhízást.
 
• Segíti a nyugodt alvást
 
A tökmagban lévő triptofán nevű aminosav segíti az alvást, amihez hozzájárul a tökmag magas magnéziumtartalma is.
 
Hogyan fogyasszuk?
A tökmagot meghámozva fogyaszthatjuk nyersen vagy pörkölve, de keverhetjük salátába, turmixokba is, illetve péksütemények, pogácsák remek összetevője is lehet.
 
forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

A műhús, vagy az igazi a környezetszennyezőbb? Meglepő eredmények születtek

2023. május 11. 15:34
Egy kiló laborhús előállítása legalább négyszer, de akár huszonötször akkora szén-dioxid-kibocsátással járhat, mint egy kilónyi marhahúsé.
 
Egy friss kutatásból az derül ki, hogy mégsem a laborhús fogja megmenteni a Földet, ugyanis a Kaliforniai Egyetem kutatói meglepő eredményekre jutottak – írja a qubit.hu.
 

A vágócsirke termelői ára csaknem 34 százalékkal emelkedett

2023. július 13. 14:12
Az AKI PÁIR adatai szerint Magyarországon a vágócsirke élősúlyos termelői ára 33,9 százalékkal 509 forint/kilogrammra, a vágópulykáé 40,4 százalékkal 705,1 forint/kilogrammra emelkedett 2023 első huszonhat hetében 2022 azonos időszakához képest.