Ezért kell várnunk az agrárpályázatok jóváhagyására

2016. szeptember 29. 07:54
A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztés Hivatal csak a jogosultságot vizsgálja, ha nem tár fel hibát, az még nem jelenti a kérelem jóváhagyását.

A Vidékfejlesztési Pályázatok értékelési folyamata több bírálati lépcsőből áll, a végső értékelést, pontozást és döntést nem a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztés Hivatal (MVH), hanem a Miniszterelnökség hozza meg – nyomatékosította a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) honlapjára ma délután feltett MVH-közlemény.

 

 
 
 

A dokumentum emlékeztet a 110/2016.(V.25.) kormányrendeletre, amelynek értelmében a közelmúltban átalakult az operatív programok rendszere, ezen belül a Vidékfejlesztési Pályázatok (VP) értékelési folyamata is.

 

Az új rendszerben a pályázatok bírálata szétvált. A beérkező VP-pályázatok jogosultságvizsgálata a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal hatáskörébe tartozik, míg a tartalmi értékeléseket (elbírálás, pontozás) projektértékelők végzik, a pályázatokról a döntést pedig a Miniszterelnökség Agrár-vidékfejlesztésért Felelős Államtitkársága hozza meg.

gazda

A bírálati folyamat több lépcsőből áll, a végső értékelést, pontozást és döntést a Miniszterelnökség hozza meg – fotó: iStock

A helyszíni vizsgálat (előzetes helyszíni szemle) továbbra is az MVH hatásköréhez tartozik, és része a folyamat jogosultságvizsgálati szakaszának. Az MVH ugyanakkor felhívja a támogatást igénylők figyelmét, hogy a jogszabályok szerint amennyiben a helyszíni vizsgálat nem tár fel hibát, eltérést vagy hiányosságot, úgy az még nem értékelhető a kérelem jóváhagyásaként! A pályázat elbírálásának lezárása érdemi döntéssel történik, amelyről a támogatást igénylő értesítést kap. E döntések meghozatala során az eljáráshoz kapcsolódó valamennyi adminisztratív és helyszíni vizsgálat eredményét figyelembe kell venni.

Az MVH a Vidékfejlesztési Program megnövekedett pályázati mennyisége ellenére ütemterv szerint dolgozza fel, és folyamatosan végzi a pályázatokkal kapcsolatos feladatait – áll a közleményben

agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

Nyáron is folyamatos a pályázatok elbírálása

2017. augusztus 17. 08:27
A Kormány azon dolgozik, hogy a beérkezett támogatási kérelmeket gyorsított ütemben elbírálja, eredményt hirdessen és a rendelkezésre álló forrásokat minél előbb és minél hatékonyabban a gazdálkodók rendelkezésére bocsássa. Az 1300 milliárd forintos összegből 670 milliárd forintról született eddig döntés, és a Miniszterelnökség a legfontosabb, beruházási típusú pályázatok esetében is meghozza a következő hetekben a támogatói döntéseket – tájékoztatott Kis Miklós Zsolt, a Miniszterelnökség államtitkára Hajdúböszörményben.

Minden vidékfejlesztési pályázatra nagy igény mutatkozik

2017. február 10. 07:41
A Vidékfejlesztési Program keretében rendelkezésre álló 1300 milliárd forint közel 90 százalékát hirdette meg a Miniszterelnökség, a magyar gazdák a legfontosabb beruházási pályázatokat már megismerhették – nyilatkozta a NAKlapnak Kis Miklós Zsolt, a Miniszterelnökség agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkára. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara alelnöke szerint az idei évre vonatkozó konkrét kifizetési célszám tervezése jelenleg folyamatban van.