Ezért kell várnunk az agrárpályázatok jóváhagyására

2016. szeptember 29. 07:54
A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztés Hivatal csak a jogosultságot vizsgálja, ha nem tár fel hibát, az még nem jelenti a kérelem jóváhagyását.

A Vidékfejlesztési Pályázatok értékelési folyamata több bírálati lépcsőből áll, a végső értékelést, pontozást és döntést nem a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztés Hivatal (MVH), hanem a Miniszterelnökség hozza meg – nyomatékosította a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) honlapjára ma délután feltett MVH-közlemény.

 

 
 
 

A dokumentum emlékeztet a 110/2016.(V.25.) kormányrendeletre, amelynek értelmében a közelmúltban átalakult az operatív programok rendszere, ezen belül a Vidékfejlesztési Pályázatok (VP) értékelési folyamata is.

 

Az új rendszerben a pályázatok bírálata szétvált. A beérkező VP-pályázatok jogosultságvizsgálata a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal hatáskörébe tartozik, míg a tartalmi értékeléseket (elbírálás, pontozás) projektértékelők végzik, a pályázatokról a döntést pedig a Miniszterelnökség Agrár-vidékfejlesztésért Felelős Államtitkársága hozza meg.

gazda

A bírálati folyamat több lépcsőből áll, a végső értékelést, pontozást és döntést a Miniszterelnökség hozza meg – fotó: iStock

A helyszíni vizsgálat (előzetes helyszíni szemle) továbbra is az MVH hatásköréhez tartozik, és része a folyamat jogosultságvizsgálati szakaszának. Az MVH ugyanakkor felhívja a támogatást igénylők figyelmét, hogy a jogszabályok szerint amennyiben a helyszíni vizsgálat nem tár fel hibát, eltérést vagy hiányosságot, úgy az még nem értékelhető a kérelem jóváhagyásaként! A pályázat elbírálásának lezárása érdemi döntéssel történik, amelyről a támogatást igénylő értesítést kap. E döntések meghozatala során az eljáráshoz kapcsolódó valamennyi adminisztratív és helyszíni vizsgálat eredményét figyelembe kell venni.

Az MVH a Vidékfejlesztési Program megnövekedett pályázati mennyisége ellenére ütemterv szerint dolgozza fel, és folyamatosan végzi a pályázatokkal kapcsolatos feladatait – áll a közleményben

agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

Mekkora a tülekedés a GINOP-pályázatoknál? – Megtudtuk az adatokat!

2016. március 21. 08:19
A Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) pályázatai tekintetében jellemzően nagy a tülekedés az uniós forrásokért a KKV-k körében. A Portfolio szakmai körökből származó megbízható információi szerint a legtöbb támogatási kérelem a Mikro-, kis- és középvállalkozások kapacitásbővítő beruházásainak támogatása című felhívásra érkezett (GINOP-1.2.2-15), mely már felfüggesztésre került. A Prototípus, termék-, technológia- és szolgáltatásfejlesztés felhívás esetében (GINOP-2.1.7-15) ugyan 2500 db támogatási kérelem érkezett be, ami feltehetően a keret sokszoros túljegyzését jelenti, de még nem függesztették fel a pályázatot és egyébként jogosultsági döntés sem született.

19 milliárd forint építésre

2016. június 08. 08:14
Lázárék újabb, mintegy 19,68 milliárd forint keretösszegű pályázatot hirdettek meg. A Vidékfejlesztési Program „Kisméretű terménytároló, -szárító és -tisztító építése, korszerűsítése” című pályázatra kizárólag elektronikus úton 2016. augusztus 5. és 2018. augusztus 6. között lehet majd pályázni. Az első értékelési határnap 2016. október 5.