Ezt kell tudni a határozott idejű munkaviszonyról

2019. február 06. 08:45
A határozott időtartamú munkaviszonyban való megállapodást a munkáltató és a munkavállaló a munkaszerződésben köteles rögzíteni. Ha ez nem történik meg, akkor a munkaviszony határozatlan időre jön létre, hiába állapodtak meg szóban a felek a határozott időtartamú munkaviszonyban - írja az adózóna.

 

Az időtartamot naptárilag vagy más alkalmas módon kell meghatározni. Ha nem naptári napban határozzák meg, a munkaviszony megszűnésének időpontja nem függhet kizárólag egyik fél akaratától. Ez esetben a munkáltatónak tájékoztatnia kell a munkavállalót a munkaviszony várható tartamáról, sőt, ha ez időközben módosul, annak tényéről is - írják.

Ha az egyik kolléga helyettesítésére jön létre a munkaviszony, a helyettesített munkavállaló újbóli munkába állásakor az megszűnik, abban az esetben is, ha a visszatérés időpontja a vártnál korábbi. Helyettesítéskor a munkaszerződésben rögzíteni kell a helyettesített munkavállaló nevét, és azt, hogy előreláthatólag milyen időtartamra szól a helyettesítés.

A határozott idő legrövidebb időtartamát a munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény (Mt.) nem határozza meg, de annak próbaidő kikötése esetén a próbaidő időtartamát meg kell haladnia (BH2007. 388.).

A határozott idejű munkaviszonyt megszüntetni is írásban lehet.

hrportal.hu

Kapcsolódó cikkek

Húsvét után: mi jár a ledolgozott munkaszüneti napokra?

2019. április 23. 08:52
Nagypéntek és húsvéthétfő napjain az általános munkarendben foglalkoztatott munkavállalók pihentek, megemlékeztek, ünnepeltek. Nem mindenki tölthette azonban otthon a családjával ezeket a munkaszüneti napokat. Dolgoztak az éttermekben, a kirakodóvásárokban, a hibaelhárításban. Az egészségügyi dolgozók, közüzemi szolgáltatók is e körbe tartoznak. Kik oszthatók be rendes és rendkívüli munkavégzésre? Hogyan járjunk el a bérpótlékok elszámolása során?

Munkaszüneti nap – Ki? Mennyiért?

A negyedik hullám előtt

2021. szeptember 01. 08:04
Augusztus végén a LIGA Szakszervezetek regionális referenseit kérdeztük arról, hogy hogyan készülnek a negyedik hullámra a vállalatoknál, milyen az oltási hajlandóság, és segítik-e pozitív motivációval a megelőzést a munkáltatók.