Ezzel a 9 egyszerű módszerrel eltüntetheted a levéltetveket!

2023. május 25. 13:45
Tudd meg, mivel tudsz minél hamarabb elbúcsúzni a levéltetvektől!
 
A levéltetvek nem jó barátaink, ezt könnyen megállapíthatjuk. Ellepik a növényeinket, a leveleiket szívogatva gyengítik és károsítják őket, ráadásul újra és újra visszatérnek, így folyamatosan figyelni kell a növényeinket, és védeni a támadásoktól.
Ezzel a 9 egyszerű módszerrel eltüntetheted a levéltetveket!
A levéltetű által megtámadott növények levelei torzulnak, fodrosak, ragadósak lesznek, idővel pedig elsárgulnak. Ahhoz pedig, hogy időben értesüljünk a jelenlétükről és még azelőtt elcsípjük őket, hogy nagyobb kárt tennének a növényekben, nem elég csak ránézni a növényre. A legtöbb esetben ugyanis elsőként a levél fonákján vesszük észre őket.
 
Ismerd meg az ellenséget
A levéltetű nagyon gyorsan el tud szaporodni, hiszen az áttelelő alakok szárnyas levéltetveket nevelnek, amelyek könnyen elterjednek, és a növényeken megtelepedve újabb, már szárnyatlan levéltetű utódokat hoznak létre. Ezek a levéltetvek telepekben élnek a levelek hátoldalán. Általában zöld színűek, így nehéz észrevenni őket a növényen.
katicabogár levéltetű
A katicabogár sokat segít a levéltetű elleni küzdelemben.
 
A levéltetű szívó kártevő, vagyis a növényi nedveket szívja ki.  A növények levelei ennek hatására összesodródnak, elszíneződnek, és a levéltetű a hajtásokat is gyakran megtámadja. Vannak kifejezetten egy növényfajra szakosodott levéltetvek, mint amilyenek például a rózsa levéltetvei, de sok levéltetűnek mindegy, miből táplálkozik, csak növény legyen.
 
A levéltetvek a táplálkozásuk során mézharmatot választanak ki. Ezt a hangyák nagyon kedvelik, így a levéltetű jelenlétének első jele gyakran a hangyák jelenléte a növényeken. A méhek és a darazsak is kedvelik a mézharmatot. A levéltetvek sajnos egészen őszig károsítják a növényeinket, kint a szabadban, de akár bent az otthonunkban is. Azon kívül, hogy kiszívják a növényi nedveket, még számtalan vírust is terjesztenek, melyek könnyen megbetegíthetik növényeinket.
 
A levéltetű sokféleképpen károsítja a növényt .A nimfák és az imágók kiszívják a növény nedveit, ennek hatására annak fejlődése lelassul, és a fiatalabbak el is pusztulnak. A levéltetveknek több mint 4 000 faja létezik. A levéltetvek által kiválasztott mézharmat a növényekre telepedő korompenész kialakulását is okozhatja. A korompenész károsíthatja a növények fotoszintézisét és általános egészségét is.
 
Ezekkel a módszerekkel védekezhetsz a levéltetvekkel szemben
 
1. Neem-olajos permet
Ez nem azt jelenti, hogy nagyon tiltakozunk az olajos permet ellen. A neem-olajat ugyanis a Dél-Ázsiában és Indiában őshonos indiai orgonából vagyis a neem-fából állítják elő. A neem-olaj csökkenti a rovarok étvágyát, megállíthatja a lárvák fejlődését, és képes meggátolni a tetvek légzését is. A neem-olaj esetében 40-50 ml olajat hígítsunk fel 10 liter vízzel, majd keverjük el alaposan, és permetezzük le vele a teljes növényfelületet. A levelek fonákját se hagyjuk ki. A permetezést 7-10 naponta meg kell ismételni.
 
2. Tejes permet
Sokan ajánlják, hogy a zsíros tejet 1:6 arányban vízzel keverjük össze, majd fújjuk le vele a növényt.
 
3. Ecetes-mosogatószeres permet
Fél liter vízben el kell keverni 2 evőkanál cukrot, 2 evőkanál ecetet és 2 evőkanál mosogatószert, majd lepermetezni vele a növényt.
 
4. Ollóval is támadhatunk
Legyünk mindig előrelátók, és amikor meglátjuk, hogy az egyik növényünkön megjelentek, azonnal távolítsuk el a megtámadott részeket, hogy ne tudjanak elszaporodni rajta, és tovább terjedni más növényekre is. A legegyszerűbb, ha ollóval távolítjuk el a fertőzött levelet, virágot, természetesen csak abban az esetben, ha csupán kevés területet érint a fertőzöttség.
 
5. Ejtsük csapdába a tetveket!
Állítsunk fel csapdákat. Mivel a levéltetvek nagy rajongói a sárga színnek, a számukra megalkotott sárga, ragadós csapdák segítenek, hogy időben észleljük a jelenlétüket és meg tudjuk akadályozni őket a cseppet sem szívet melengető tevékenységükben.
 
6. A növények ebben is segítenek
Vannak olyan növények, amelyek segítenek távol tartani a levéltetveket. A levendula, az oregánó, a napraforgó, a körömvirág, a büdöske és a fokhagyma is segítségünkre lehet ebben.
 
7. Adjunk nekik szódabikarbónát
A szódabikarbóna nem csak a foltok eltávolítására, és a gyomrunk rendben tartására jó, hanem még a levéltetvek ellen is be tudjuk vetni. Ha fél liter vízben elkeverünk 2 evőkanál szódabikarbónát, 2 evőkanál cukrot, 2 evőkanál ecetet és 2 evőkanál mosogatószert, máris támadásra készen állunk a levéltetvekkel szemben.
 
8. A fokhagyma sem csak a vámpírt űzi el
Egy liter vízhez keverjünk 100 g összezúzott fokhagymát, majd forraljuk fel, hagyjuk kihűlni és már permetezhetünk is.
 
9. A katicára is számíthatunk
A kártevő rovarok elleni védekezés egyik egyre népszerűbb módja a biológiai védelem, amikor olyan rovarokat csábítunk a kertünkbe, amelyek szívesen fogyasztják a levéltetveket. Ilyen például a gyerekek kedvence, a katicabogár, de a sáskák és a parazitoid fürkészdarazsak is nagyban segítenek a levéltetvek elleni küzdelemben.
 
Bármelyiket is választjuk, folyamatosan figyeljük a növényeinket és védjük meg őket.
 
forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

Már lehet pályázni az idei OMÉK keretében átadásra kerülő díjakra

2023. július 28. 14:08
Idén is megrendezésre kerül 2023. október 20-22. között hazánk legnagyobb agrárgazdasági seregszemléje az OMÉK, az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár, amelyen a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) saját standdal jelenik meg.
 

Elkezdődött az agrárium csúcseseménye, az Agrárszektor Konferencia

2022. december 02. 09:33
Elkezdődött Siófokon az év egyik legnagyobb és legrangosabb eseménye, a Portfolio Csoport Agrárszektor 2022 Konferencia. A Portfolio Csoport idén tizedik alkalommal rendezi meg az év egyik csúcseseményének számító két napos konferenciát, ahol rekordszámú, 1200 résztvevő várható a siófoki helyszínen.