Sztrájk! A lengyelek nem engedik be az ukrán kamionokat az országba

2023. november 22. 14:40
Az agráráruk dömpingjétől tartanak. 20 ezer kamion vesztegel a határon.
 
November 20-án lengyel és ukrán részről már összesen 20 ezer kamion vesztegelt a három legnagyobb határátkelőnél (Korchova-Krakowec, Hrebene-Rava-Ruszka és Dorohuszk-Jagodin állomásokon), mivel a sztrájkoló lengyelek fuvarozók nem engedik be az ukrán szállítmányokat, írja a Fruitveb.
Sztrájk! A lengyelek nem engedik be az ukrán kamionokat az országba
A tiltakozás oka az, hogy tavaly étrejött egy megállapodás az EU és Ukrajna között, amely szerint a háború kitörését követően az EU engedélyezi Ukrajna számára, hogy korlátlanul, engedély nélkül léphessenek be az Unió területére az ukrán kamionok.
 
A lengyelek most attól tartanak, hogy nagy mennyiségű mezőgazdasági termék, elsősorban gabona önti el az országot a tengeri útvonalak akadályozottsága, a szárazföldi útvonalakra való áttérés miatt.
Nem engedték át Ukrajnából a kamionokat Lengyelországba - Hír TV
Az Ukrán Nemzetközi Szállítási Szövetség szerint a lengyelek kifogásolják az erős versenyt, amely Ukrajna és az uniós országok közötti nemzetközi szállítás liberalizációját követően alakult ki, és ezért követelik a vízummentesség eltörlését. Szerhij Derkach, az ukrán infrastrukturális minisztérium miniszterhelyettese viszont kitart amellett, hogy a lengyelek kérését lehetetlen teljesíteni, a korábban megkötött szerződések érvényben vannak.
 
A tiltakozók január 3-ig rendelkeznek engedéllyel a sztrájk fenntartására.
 
forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

Madárinfluenza járvány: senki ne vásároljon élő baromfit a korlátozott területekről!

2022. december 15. 15:20
Egyre nagyobb számban jelennek meg élő baromfit kínáló online hirdetések a madárinfluenza járvány miatt korlátozás alá eső területekről, elsősorban Bács-Kiskun megyéből. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) felhívja az érintettek figyelmét, hogy amellett, hogy ez súlyos szabályszegés és illegális tevékenység, komoly kockázatot is jelent, mivel könnyen a járvány kiterjedéséhez, a még érintetlen megyék befertőzéséhez is vezethet - írják a NÉBIH oldalán.

Most kaptuk a hírt: meghosszabbították az öntözési pályázatok beadási időszakát!

2023. április 13. 11:21
Eredetileg június 30-án zárult volna a beruházási és az öntözési közösségeket támogató pályázat.
 
A palyazat.gov.hu-n megjelent információk szerint 2023. október 1-ig van lehetőség a pályázatok beadására mindkét felhívás esetén.