Fából épített műholdaké lehet a jövő

2021. február 12. 08:54
A világ első fából készült műholdjait akarják létrehozni a Kiotói Egyetem és egy japán cég szakemberei - adta hírül pár hete a BBC. A cél az, hogy a technológiával csökkentsék az űrszemetet.
Fából épített műholdaké lehet a jövő

Az első fa műholdat 2023-ban indítanák el.

 

Sumitomo Forestry kutatásokat kezdett annak kiderítésére, miként használható a fa a világűrben. A vállalat munkatársai az egyetem kutatóival együttműködve először azt fogják tanulmányozni, hogy a különböző fafajták hogyan viselkednek szélsőséges körülmények között a Földön.

 

Ahogy sorra bocsátják fel a műholdakat, úgy okoz egyre nagyobb gondot az űrszemét. A Világgazdasági Fórum adatai alapján jelenleg mintegy hatezer műhold kering a bolygó körül, ezek 60 százaléka már működésképtelen, azaz űrszemét. A szakértők nagyjából 20 ezer apró darabokra hullott űrszemétről tudnak. Egy fából készül műhold előnye lenne, hogy a légkörbe visszatérve elégne, és nem bocsátana ki káros anyagokat.


Bernt Ove Moss / EyeEm / Getty Images

"Aggaszt minket a tény, hogy a Föld légkörébe visszatérő műholdak elégnek, és a kicsiny alumínium részecskék a légkör felső rétegében éveken át lebegnek. Ez hatással van a Föld környezetére" - mondta Doi Takao japán űrhajós, a Kiotói Egyetem munkatársa, aki 2008-ban dolgozott a Nemzetközi Űrállomáson. A kutató szerint a fejlesztés következő lépése a műhold megtervezése lesz, utóbb pedig el fogják készíteni magát az űreszközt is.


Fotó: Sumitomo Forestry

Forrás: 24.hu / www.fataj.hu

Kapcsolódó cikkek

Az Erdők Meséi II. kötet

2021. február 01. 09:15
Hatalmas örömhír a nehéz időkben, hogy több mint egy évnyi munka gyümölcseként, végre kikerült a nyomdából mesekönyvünk második kötete, melynek történetei a Természetvédelem apró eszközei, apró fülek számára.

Európa erdeje egyre több

2021. február 02. 09:02
Amit lehet hogy nem tud Európa erdeiről: az erdőterület, az éves növekmény és a fakitermelés, de a védett területek is folyamatosan növekednek. (Kiváló áttekintés, ismertetés Európa erdeiről, erdőiparáról, erdőgazdálkodásáról.)