Fakitermelés robottal

2021. június 03. 11:50
Az FPInnovations automatizált fakitermelési projektjével teljes sebességgel halad előre az erdészeti gépek új korszakába lépéshez. A cél: egy napon át teljesen önállóan működjön a gép.
Fakitermelés robottal

A használatban lévő erdészeti felszerelések nagy része a 70-es években keletkezett tervekből származik, az időközben végrehajtott fejlesztésekkel. Iparágvezető lépésként az automatizált fakitermeléssel foglalkozó csapat az agyat fejleszti az erdei műveletekre szánt gépek új generációjához.

"Senki sem tudott olyan gépet megtervezni, amely önállóan képes működni az ellenséges (nehéz) erdei környezetben" - mondja Francis Charette, az FPInnovations digitalizációs menedzsere. "A terep kiszámíthatatlan, sok fizikai akadály van útban, a munkaterület pedig távoli. Az első lépés az alapvető automatizálás, és ha sikerrel járunk, és minden okunk megvan rá, áttérünk a fokozottan automatizált gépekre. Az FPInnovations és partnerei a világon az elsők között szeretnének kifejleszteni olyan algoritmust, amely képes megmondani a gépnek, hogy milyen feladatokat kell elvégeznie erdei környezetben."

Az FPInnovations nemrégiben két új gépet vásárolt, amelyeken fejleszteni tudja robotkészségét.

 

Daru (rönk rakodó)

 

Rönk rakodó

A mechanikus rönkszállító rakodó lehetővé teszi az automatizált-fakitermelő csapat számára, hogy a daru funkciójának automatizálásán munkálkodjon, mielőtt nagyobb gépekkel foglalkoznának. Az FPInnovations Pointe-Claire létesítményéből mérnökök és programozók azon dolgoznak, hogy a rakodó észlelje a rönköket a földön, elkerülve az olyan akadályokat, mint a sziklák, fák vagy akár a közelben tartózkodó emberek. Ehhez érzékelőket és hardvert adtak a géphez, és a programozók olyan algoritmusokat fejlesztenek, amelyek megfejtik az információkat, majd végrehajtják az adott feladatot.

 

Pilóta nélküli földi jármű (Unmanned Ground Vehicle = UGV)

 

Fotó pilóta nélküli földi járműről a Clearpath Robotics jóvoltából

Ez a talajhoz közeli (alacsony súlypontú) robusztus robotjármű lehetővé teszi a kutatók számára, hogy folytassák érzékelő rendszerük tesztelését, hogy előmozdítsák két automatizált-fakitermelési projekt célját: az autonóm navigációt és a valós idejű erdészeti leltárt. Ez utóbbi esetében az UGV-t az erdőbe küldik, hasonlóan a felderítőhöz, hogy visszaküldje a fafajokra, a fa mennyiségére és az egyéb erdei leltárra vonatkozó adatokat, mielőtt nagyobb gépeket küldenének ki a kívánt munka elvégzésére.

A csapat őszre tervezi az új berendezések automatizálásával kapcsolatos munkájuk állapot frissítését.

 

Ipari partnerek

 

Az FPInnovations együttműködik a Kanadai Természettudományi és Mérnöki Kutatási Tanács (NSERC) Kanadai Robotikai Hálózatával és az Université Laval FORAC kutatási konzorciumával a kutatás ütemének gyorsítása, valamint a szélesebb szakértői hálózat elérése érdekében.

 

A Zöld hét jelentést készít az FPInnovations kutatásairól

 

A széles körben elismert francia nyelvű tévéműsor, a La semaine verte (Zöld hét) a Radio-Canada műsora jelentést készít az FPInnovations automatizált fakitermeléssel kapcsolatos munkájáról az ősszel. A sorozat a mezőgazdaságot, az élelmiszeripart, az erdőt és a halászatot érintő kérdésekről, valamint a vadon élő állatok és a környezetgazdálkodásról számol be.

"Gyerekkorom óta nézem a műsort, és kedvelem a sorozatot, és ahogy bemutatja az erdőinket" - mondja Charette. "Nagyon örülök annak a munkának, amelyben részt veszek, s amelyet majd a La semaine verte bemutat."

 

Erdőgazdálkodás 4.0

 

Az automatizált fakitermelési projekt az FPInnovations nagyobb Forestry 4.0 projektjeinek része, hogy automatizálást adjon az erdőiparnak. Az általános cél a kanadai erdőipar versenyképességének növelése azáltal, hogy automatizálják a kockázatos és a munkavállalókat visszatartó, nehéz műveleteket. A programot az Ipar 4.0 koncepciója ihlette, amelyet a következő ipari forradalomnak tekintenek.

 

Az FPInnovations automatizált fakitermelési projektjével kapcsolatos további információkért vegye fel a kapcsolatot Francis Charette-lel. Olvassa el ezeket a cikkeket, hogy többet tudjon meg az automatizált fakitermelési projektről: "FPInnovations, Swedish forestry institute sign MOU to advance harvesting automation," és "Forestry of the future; the Sustainable Revolution".

Forrás: fpinnovations.ca / www.fataj.hu

Kapcsolódó cikkek

Rengeteg szemetet szállítottak el ősszel az erdőkből

2020. december 02. 08:17
Az állami erdőgazdaságok az őszi időszakban 1100 köbméter illegálisan lerakott hulladékot gyűjtöttek össze az általuk kezelt erdőterületen a Tisztítsuk meg az országot! program keretében. A munka azonban még korántsem ért véget, az Agrárminisztérium irányítása alá tartozó erdőgazdaságok és nemzeti parkok területén év végéig folyamatos a hulladékmentesítés.

Mennyire természetközeli az európai erdőgazdálkodás?

2022. április 13. 08:50
A CEPF (magán) és az EUSTAFOR (állami), mint erdőgazdálkodókat összefogó szervezetek tartottak március 10-én webináriumot az európai erdőgazdálkodás természetközeliségéről, s utólag ennek teljes video anyag és előadási anyagai is elérhetőek (angolul).