Farkas András: már júniusban jöhet a következő nyugdíjemelés

2023. január 10. 10:43
A 15 százalékos év eleji nyugdíjemelés rekordnak számít, az infláció mértéke miatt azonban a nyugdíjszakértő biztos abban, menet közben újabb emelésre lesz szükség.
Januárban 15 százalékkal emelkednek a nyugdíjak, ez minden egyéb ellátással együtt összesen két és fél millió embert érint. "Ez a 15 százalék a legmagasabb emelés, ami valahol volt a magyar nyugdíjak történetében. Ám nagyon úgy néz ki, hogy ez sem lesz elegendő a 2023-as infláció ellenében" – mondta Farkas András, a nyugdijguru.hu alapítója.
Farkas András: már júniusban jöhet a következő nyugdíjemelés
A szakértő úgy véli, még a nagy mértékű emelést is gyorsan el fogja értékteleníteni a még mindig növekvő ütemű pénzromlás, ezért biztos abban, hogy ismét szükség lesz az évközi nyugdíjemelésekre. Arra is emlékeztetett, hogy a törvény a novemberi korrekciós nyugdíjemelést írja elő abban az esetben, ha a januári emelés mértékénél magasabb lenne a tényleges infláció mértéke.
 
"Erre meglehetős biztonsággal lehet most fogadni, hiszen a kormányzat a jegybanki inflációs előrejelzés legalsó szintjét, a 15 százalékot vette figyelembe, ez került be a költségvetési törvénybe is a módosítás során, de úgy tűnik, az MNB által megjelölt 15–19,5 százalék közötti tartomány akár tovább is nőhet, és majd csak az év vége felé várható enyhülés az inflációs nyomáson.
 
Nagyon nagy valószínűsége van annak, hogy még júniusban vagy júliusban, mint 2022-ben, bekövetkezik majd egy rendkívüli emelés"
– mondta Farkas András.
 
A szakértő ezért azt javasolja, hogy rendszeresebbé kell tenni a nyugdíjemelést, mert ennyire elszaladó inflációs közegben, ha csak utólag korrigálják a januári emelést, akkor a nyugdíjasokat kényszerítik arra, hogy hitelezzék a magyar államot.
 
Farkas András szerint a korrekciós emelések természetesen utólag javíthatnak a nyugdíjasok anyagi helyzetén, illetve az is kedvező, hogy 2023 februárjában érkezik a 13. havi nyugdíj a már 15 százalékkal emelt összegben. "Így a nyugdíjasoknak van egy olyan biztonsági zónájuk is, ami éves szinten 8,3 százalékos plusz emeléssel ér fel. Ez valamelyes védettséget adhat" – tette hozzá.
 
Szentkirályi Alexandra: a nyugdíjasok 2023-ban is számíthatnak a kormányra
A kormányszóvivő a kormány Facebook-oldalára feltöltött videójában kifejtette: az új év újabb nyugdíjemelést hozott, január 1-jétől újabb 15 százalékkal nőttek a nyugdíjak. Ez átlagnyugdíjnál havi 27 120, illetve a 13. havi nyugdíjat is figyelembe véve évi 352 560 forintos emelést jelent.
 
Hozzátette: a kormány a mostani emeléssel megelőlegezi az idénre becsült inflációt, ami a háború és a brüsszeli szankciók miatt jóval magasabb, mint az előző években volt. Ennek az az oka, hogy a brüsszeli szankciók felhajtják az inflációt és ezzel együtt egész Európában nőnek az energia- és élelmiszerárak.
 
forrás: infostart.hu

Kapcsolódó cikkek

Rohamosan nő a kerékpárosok száma a magyar utakon

2023. február 21. 10:38
Már a magyar lakosság több mint felének van kerékpárja, vagy rollere – olvasható az OTP Mobil közleményében. A felmérésükből az derült ki, hogy az elmúlt négy évben egyre többen szánnak nagyobb összeget ezekre a közlekedési eszközökre és használják is őket. A magyar bringások számára a legfontosabb a kerékpár állapota és csak utána következik a KRESZ szabályok betartása.
 
A magyar lakosság 56 százalékának van kerékpárja és egyre többen használják őket a mindennapok során. Az OTP Mobil felmérése szerint a tulajdonosok harmada rendszeresen biciklizik a szabadidejében, 20 százalékuk pedig a munkába járáshoz használja a kerékpárját.

Vetőmagadományok segítik a kárpátaljai magyar gazdákat

2023. március 30. 13:28
Magyarországi gazdák és agrárcégek vetőmagadománya is segíti a kárpátaljai magyar gazdákat a tavaszi vetési munkák során. Az 500 zsáknyi adomány átadására március 28-án került sor, Beregszászon.
A 2022. évi Veszprém Megyei Gazdabálon számos gazdálkodó tett nagylelkű felajánlást a kárpátaljai magyar gazdák számára, jóvoltukból 80 zsák vetőmag juthatott el kárpátaljai magyar gazdákhoz.