Rohamosan nő a kerékpárosok száma a magyar utakon

2023. február 21. 10:38
Már a magyar lakosság több mint felének van kerékpárja, vagy rollere – olvasható az OTP Mobil közleményében. A felmérésükből az derült ki, hogy az elmúlt négy évben egyre többen szánnak nagyobb összeget ezekre a közlekedési eszközökre és használják is őket. A magyar bringások számára a legfontosabb a kerékpár állapota és csak utána következik a KRESZ szabályok betartása.
 
A magyar lakosság 56 százalékának van kerékpárja és egyre többen használják őket a mindennapok során. Az OTP Mobil felmérése szerint a tulajdonosok harmada rendszeresen biciklizik a szabadidejében, 20 százalékuk pedig a munkába járáshoz használja a kerékpárját.
Rohamosan nő a kerékpárosok száma a magyar utakon
Az adatokat alátámasztja a Magyar Kerékpárosklub tavalyi felmérése, ami szerint a koronavírus-járvány után ugrásszerűen megnőtt a biciklizők aránya és a pandémia lecsengésével is magas maradt a számuk. Szerintük a kerékpárosok aránya továbbra is nő az utakon.
 
A BKK által kihelyezett kerékpárszámláló pontokon 92 százalékkal emelkedett a biciklivel történő áthaladások mértéke a téli időszakban az elmúlt hat évben, ami azt mutatja, hogy a bringa fokozatosan elveszti a szezonalitását, és már nem csak tavasztól őszig használják az emberek. Ez részben köszönhető az egyre enyhébb teleknek is – mondta a Magyar Kerékpárosklub kommunikációs munkatársa, Kádár Melinda.
 
A rendőrség szerint a KRESZ-ben nincs olyan, hogy elektromos roller
Továbbra sem tudni, hogy milyen közlekedési szabályok vonatkoznak az e-rolleresekre: a megoldást a KRESZ-módosítás jelentené, amelyről immár a Lázár János vezette Építési és Közlekedési Minisztériumnak kell(ene) döntenie.
 
Az OTP Mobile felmérésében azt is vizsgálta, hogy a kerékpárosok mennyire figyelnek oda a közlekedési szabályok betartására, amikor bicikliznek. Kiderült, hogy a válaszadók számára a legfontosabb a kerékpár vagy roller műszaki állapota és épsége és csak ezt követi a KRESZ szabályok betartsa. 
 
A biciklisek több mint 20 százalékát érte már valamilyen baleset kerékpározás közben 
 
és ezek többségében személyi sérülés is történt. A KSH vonatkozó adatai szerint 2021-ben a személyi sérüléses közúti balesetek 12 százalékát okozták kerékpárosok. Az Európai Unióban a halálos végkimenetelű közúti balesetek 8 százaléka érintette a bicikliseket.
 
Drágábbak a biciklik
Az OTP Mobil közleménye szerint a magyarok, ha kerékpárt vásárolnak, akkor nem sajnálják rá a pénzt. 2022-ben a vásárlók 39 százaléka 50 ezer forintnál drágább biciklit vásárolt. Ez növekedést jelent, mivel 2018-ban a kerékpárosoknak még a negyede se rendelkezett ilyen árkategóriás kerékpárral.
 
forrás: vg.hu

Kapcsolódó cikkek

Hiába a tiltakozás, a német gazdák egyelőre csak üres szavakat kapnak +VIDEÓ

2024. január 17. 14:48
A német kormány nem tágít a megszorító intézkedésektől, a gazdák csalódottak.
 
A Süddeutsche Zeitung beszámolója szerint Németország minden részéről ötezer traktorral, mezőgazdasági gépekkel, buszokkal vonult fel hétfőn mintegy 10 ezer regisztrált tiltakozó.

Már csak egy hónap és újraindul a fogaskerekű

2023. március 02. 10:39
A téli üzemszünet idején felújított pályán csendesebben és üzembiztosan járnak majd a vonatok a 60-as vonalon.
A járat hétköznapi menetrendje nem változik, kora reggel és késő éjszaka megmarad a tavaly bevezetett és bevált TELEfogas rendszer. Hétvégén napközben 15 percenként járnak majd a szerelvények, de ha a nagyobb forgalom indokolja, akkor a BKK sűríti majd a járatot.