Fazekas Sándor a GMO-mentes élelmiszerek ellen érvelt

2016. szeptember 02. 08:29
Az uniós agrárminiszterek Franciaországban tárgyalnak A magyar gazdák érdekeit szolgáló uniós agrárforrások hosszú távú fenntartásának támogatása érdekében utazott Franciaországba Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter az Európai Unió (EU) agrárminisztereinek csütörtökön kezdődő megbeszélésére - közölte a Földművelésügyi Minisztérium (FM).
 

A közlemény szerint a miniszteri konferenciára a francia agrárminiszter, Stéphane Le Foll hívta meg kollégáit. 

Fazekas Sándor a közleményben kiemelte: "a magyar gazdák és minden magyar ember elemi érdeke, hogy az Európai Unió pénzügyi forrásai a jövőben is a természetes, egészséges, GMO-mentes élelmiszerek termesztését támogassák". Hangsúlyozta azt is, ahhoz, "hogy a jövőben is földjeinken megtermelt, jó minőségű magyar élelmiszerek kerülhessenek asztalainkra, nélkülözhetetlen, hogy az unió továbbra is a családi gazdaságokat támogassa, az agrártámogatásokat ne csoportosítsa át más területekre". A földművelésügyi miniszter szerint nem engedhető meg, hogy az agrárcélú uniós támogatásokat más célokra, például a bevándorlási kérdés kezelésére, "vagy a vegyi úton előállított élelmiszerek gyártására, klónozott, génmanipulált, vegyszerekkel, LED világítással felnevelt növényekre; ipari parkokban, konténerekben, tartályokban előállított, avagy rovarfehérjékre épülő húsféleségek előállításának támogatására csoportosítsák át". 

A francia tárcavezető is azt emelte ki a meghívóban, hogy az EU mezőgazdasági minisztereinek szorosan együtt kell működniük azért, hogy az uniós agrárpolitika új lendületet kapjon, hiszen az az európai integráció egyik legfontosabb, legalapvetőbb politikája, amely hozzájárul a globális élelmezésbiztonsághoz is.

A konferencián az agrárminiszterek megvitatják majd, hogy a globalizálódó világban egy rugalmas, versenyképes és fenntartható uniós agrárszektor érdekében a közös agrárpolitika miként járulhat hozzá a közös európai projekt sikeréhez. A találkozón az uniós államok miniszterein kívül az Európai Parlament képviselői is részt vesznek.

 0

Forrás: Magyar Hírlap

Kapcsolódó cikkek

Az agráripar megfelel az iparfejlesztés stratégiai célkitűzéseinek

2016. április 08. 08:06
A magyar agráripar minden szempontból megfelel az iparfejlesztés stratégiai célkitűzéseinek, így például tevékenységéhez rendelkezésre áll a magyar alapanyag, megvan a fejlődéshez szükséges technikai, technológiai ismeret, szaktudás - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) gazdaságfejlesztésért és szabályozásért felelős államtitkára Budapesten egy szakmai tanácskozáson.

Ilyen nagy és tuti bizniszt régen láttak a bankok

2017. április 05. 07:56
Éles verseny alakult ki a bankok között az uniós és a hazai agrártámogatások előfinanszírozásában. A konstrukciók azért lehetnek népszerűek, mert a mezőgazdasági termelők így jóval előbb juthatnak forrásokhoz, miközben a normatív módon járó támogatások a pénzintézetek számára megfelelő biztosítékot nyújtanak a hitelkihelyezésekhez. A bankok ma már sokféle agrártámogatásra dolgoztak ki hiteltermékeket, de a legelterjedtebbé az uniós területalapú és zöldítési támogatások előfinanszírozása vált. E két jogcímet minden pénzintézet finanszírozza, de egyre komolyabb a verseny más támogatásoknál is. Az agrársztektor.hu mostani összeállításában a területalapú és zöldítési támogatás elérhető banki előfinanszírozási konstrukcióit gyűjtötte össze.