Fazekas Sándor a GMO-mentes élelmiszerek ellen érvelt

2016. szeptember 02. 08:29
Az uniós agrárminiszterek Franciaországban tárgyalnak A magyar gazdák érdekeit szolgáló uniós agrárforrások hosszú távú fenntartásának támogatása érdekében utazott Franciaországba Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter az Európai Unió (EU) agrárminisztereinek csütörtökön kezdődő megbeszélésére - közölte a Földművelésügyi Minisztérium (FM).
 

A közlemény szerint a miniszteri konferenciára a francia agrárminiszter, Stéphane Le Foll hívta meg kollégáit. 

Fazekas Sándor a közleményben kiemelte: "a magyar gazdák és minden magyar ember elemi érdeke, hogy az Európai Unió pénzügyi forrásai a jövőben is a természetes, egészséges, GMO-mentes élelmiszerek termesztését támogassák". Hangsúlyozta azt is, ahhoz, "hogy a jövőben is földjeinken megtermelt, jó minőségű magyar élelmiszerek kerülhessenek asztalainkra, nélkülözhetetlen, hogy az unió továbbra is a családi gazdaságokat támogassa, az agrártámogatásokat ne csoportosítsa át más területekre". A földművelésügyi miniszter szerint nem engedhető meg, hogy az agrárcélú uniós támogatásokat más célokra, például a bevándorlási kérdés kezelésére, "vagy a vegyi úton előállított élelmiszerek gyártására, klónozott, génmanipulált, vegyszerekkel, LED világítással felnevelt növényekre; ipari parkokban, konténerekben, tartályokban előállított, avagy rovarfehérjékre épülő húsféleségek előállításának támogatására csoportosítsák át". 

A francia tárcavezető is azt emelte ki a meghívóban, hogy az EU mezőgazdasági minisztereinek szorosan együtt kell működniük azért, hogy az uniós agrárpolitika új lendületet kapjon, hiszen az az európai integráció egyik legfontosabb, legalapvetőbb politikája, amely hozzájárul a globális élelmezésbiztonsághoz is.

A konferencián az agrárminiszterek megvitatják majd, hogy a globalizálódó világban egy rugalmas, versenyképes és fenntartható uniós agrárszektor érdekében a közös agrárpolitika miként járulhat hozzá a közös európai projekt sikeréhez. A találkozón az uniós államok miniszterein kívül az Európai Parlament képviselői is részt vesznek.

 0

Forrás: Magyar Hírlap

Kapcsolódó cikkek

Zöldség-gyümölcs logisztikai központ épül

2018. október 09. 11:06
Agrárlogisztikai központ, vásártér és hűtőház alapkövét tették le pénteken Nemesvámoson. Az összességében mintegy 260 millió forint értékű létesítmény várhatóan jövő májusra készül el.

Több munkáltatót is kiszolgálnak majd a munkavállalók

2018. február 05. 08:54
A digitális világ jelentős hatással lesz majd a mindennapjainkra, és a különböző generációk egészen másként fogják megélni ezeket.