Fazekas Sándor: A precíziós gazdálkodás átvétele, használata nem elodázható

2018. január 11. 07:43
A magyar mezőgazdaság jövője, a gazdák megélhetése nagymértékben attól függ, hogy a takarékos, korszerű, gazdaságosabb termelést biztosító, legkorszerűbb számítástechnikai eredményeket, különböző megoldásokat miként tudjuk átvenni, elsajátítani – mondta Fazekas Sándor az M1 és a Kossuth Rádió reggeli műsorában.

A földművelésügyi miniszter úgy fogalmazott: korszakhatárhoz érkezett a magyar agrárium. Az agrárdigitalizáció, a legkorszerűbb számítástechnikai eljárások – Amerikából indulva – elérték Európát, és Magyarországon is számolni kell azzal, hogy a precíziós gazdálkodás átvétele, használata nem elodázható.

 

 
 
 

Olyan számítógép-vezérelte mezőgazdasági gépek dolgoznak már sok helyen, amelyek segítik a termelőket minél gazdaságosabban, eredményesebben, jobb és megbízhatóbb minőségben termelni.

 

A magyar mezőgazdaság egyik kulcskérdése, hogy tudunk-e élni ezzel a lehetőséggel, tudunk-e alkalmazkodni a megváltozott körülményekhez

– mondta a miniszter, aki kifejtette: a számítógépes háttér, a precíziós műszerek és technológiák alkalmazása ma már egyre inkább elengedhetetlen a sikeres, gazdaságos termeléshez. Ez pedig hozzájárul ahhoz, hogy a gazdák megfelelő jövedelemhez jussanak, hogy megélhetést találjanak a magyar vidéken.

Fazekas Sándor kitért az oktatás fontosságára. Mint fogalmazott, az elkövetkező évek agrárkormányzati feladata, hogy a szakképzés és a szaktanácsadás keretei között a szükséges információkat átadják valamennyi érintettnek. Az utóbbi évek terméseredményei azt igazolják, hogy

a gazdák alkalmazkodtak az egyre szélsőségesebb időjárási viszonyokhoz is, de ebben további segítségükre lehet a precíziós gazdálkodás elterjedése

– mondta az agrártárca vezetője. Egyúttal hangsúlyozta: mint ahogyan korszakhatárról beszélünk az agrárdigitalizáció kapcsán, ugyanerről van szó a támogatáspolitikában is.

kép

Fazekas Sándor: "Magyarországon is számolni kell azzal, hogy a precíziós gazdálkodás átvétele, használata nem elodázható" – fotó: kormany.hu

A mostani közös agrárpolitikát 2020-tól felváltja az új, melynek fontos feladata lesz, hogy a családi gazdaságokat tovább erősítse, hogy azokat a vidéken élő családokat hozza helyzetbe, amelyek élethivatás-szerűen mezőgazdasági termeléssel foglalkoznak. Jelenleg 27 ezer családi gazdaság van Magyarországon, számukra elengedhetetlenül fontos, hogy a támogatásokat továbbra is megkapják.

agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

Milyen lenne az ideális munkahelyed?

2018. január 29. 08:22
Több, mint 20 000 gyerek rajzolta le, szerte a világon, hogy mi szeretne lenni, és miért az a foglalkozás álmai hivatása. Több szervezet fogott össze a projekt megvalósítása érdekében, amelynek célja, hogy jobban megértsék a munkát övező nemi sztereotípiák kialakulását már gyerekkorban. Jelenleg is folyik Davosban a Világgazdasági Fórum ülése, a cikk is ennek nyomán született a WEForum.org-on.

Nem várhatunk tovább, meg kell előzni a vízválságot

2016. május 12. 07:52
Magyarországnak földrajzi adottságai miatt a szomszédos országokkal is össze kell fognia a vízzel kapcsolatos kérdések megoldásához. A témában az MTA átfogó kutatást indít.