Fedezzük fel a torma előnyeit!

2023. április 03. 13:20
A legtöbben boltban, készítményként vesszük a tormát, de aki reszelte már frissen tapasztalhatta, hogy a közben felszabaduló illóanyagok akár pontot tehetnek egy könnyebb nátha végére. Lássuk, milyen hatással van az egészségünkre ez a csípős és zamatos gyökérnövény!
 
A gyógyászati ​​célú felhasználása többezeréves múltra tekint vissza, és rendszeresen születnek új kutatások a növénynek tulajdonított gyógyhatások tudományos alátámasztása érdekében.
Amit biztosan tudunk róla, hogy gazdag kalciumban, élelmi rostban, folsavban, mangánban, magnéziumban, káliumban, C vitaminban és cinkben, amelyek mind hozzájárulnak az egészségünk megőrzéséhez.
Fedezzük fel a torma előnyeit!
Tanulmányok azt is kimutatták, hogy antibakteriális összetevőket tartalmaz és vízhajtó hatását is elismerik. Utóbbi a méreganyagok távozása miatt előnyös és segít a máj tisztán tartásában.
Akit megfázás vagy arcüreggyulladás kerülget, annak tényleg segíthet a friss torma reszelése, illetve fogyasztása, mivel javítja a keringést az arcban és hozzájárul a légutak tisztításához, amiben a kéntartalmának is szerepe van.
 
Mivel alacsony a kalória- és magas a rosttartalma, a fogyókúrázók is bátran élhetnek vele, ha ízekkel gazdagítanák például a salátaöntetet.
 
Nagy előnye, hogy felgyorsítja az anyagcserét, segíti az emésztést, támogatja a májat és serkenti az epe működését.
 
Magas C-vitamin-tartalma mellett antioxidánsai is hozzájárulnak az erős immunrendszerhez.
Kutatják a szerepét a daganatos megbetegedések elleni védekezésben is. Vannak tanulmányok, amelyek szerint lassítja a rákos sejtek terjedését, különösen a májban.
 
A torma tehát nemcsak a húsvéti sonka mellé kiváló választás, ha ízesíteni, gazdagítani szeretnénk az étkezésünket, de húsvétkor egyenesen kötelező része az ünnepi reggelinek! 
 
Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Kapcsolódó cikkek

Elfogadta a jövő évi költségvetést az Országgyűlés

2023. július 07. 14:07
Elfogadta az Országgyűlés pénteken a Magyarország 2024-es központi költségvetéséről szóló törvényt, amelyet Varga Mihály pénzügyminiszter korábban védelmi költségvetésnek nevezett.
 
A parlament 121 igen és 44 nem szavazattal hagyta jóvá a jogszabályt.

Rengeteg fabútor végzi égetőkben, vagy lerakókban

2023. június 08. 13:46
Magyarországon évente mintegy 43-59 ezer tonna fabútorhulladék keletkezik, amelyből 3-5 ezer tonnát helyeznek lerakóba, és 14-19 ezer tonna kerül égetőkbe az IKEA friss tanulmánya szerint, amelyet a vállalat kedden juttatott el az MTI-hez.
A lakossági felmérésben a válaszadók többsége (54,6 százaléka) jelezte, hogy selejtezett le bútort az elmúlt egy év során. Ennek leggyakoribb oka az volt, hogy a bútorokat újakra cserélték (32,7 százalék), a bútorok elöregedtek (31,9 százalék) vagy megsérültek (25,8 százalék) - közölte Bálint Attila, az IKEA Magyarország fenntarthatósági felelőse.