Fedezzük fel a torma előnyeit!

2023. április 03. 13:20
A legtöbben boltban, készítményként vesszük a tormát, de aki reszelte már frissen tapasztalhatta, hogy a közben felszabaduló illóanyagok akár pontot tehetnek egy könnyebb nátha végére. Lássuk, milyen hatással van az egészségünkre ez a csípős és zamatos gyökérnövény!
 
A gyógyászati ​​célú felhasználása többezeréves múltra tekint vissza, és rendszeresen születnek új kutatások a növénynek tulajdonított gyógyhatások tudományos alátámasztása érdekében.
Amit biztosan tudunk róla, hogy gazdag kalciumban, élelmi rostban, folsavban, mangánban, magnéziumban, káliumban, C vitaminban és cinkben, amelyek mind hozzájárulnak az egészségünk megőrzéséhez.
Fedezzük fel a torma előnyeit!
Tanulmányok azt is kimutatták, hogy antibakteriális összetevőket tartalmaz és vízhajtó hatását is elismerik. Utóbbi a méreganyagok távozása miatt előnyös és segít a máj tisztán tartásában.
Akit megfázás vagy arcüreggyulladás kerülget, annak tényleg segíthet a friss torma reszelése, illetve fogyasztása, mivel javítja a keringést az arcban és hozzájárul a légutak tisztításához, amiben a kéntartalmának is szerepe van.
 
Mivel alacsony a kalória- és magas a rosttartalma, a fogyókúrázók is bátran élhetnek vele, ha ízekkel gazdagítanák például a salátaöntetet.
 
Nagy előnye, hogy felgyorsítja az anyagcserét, segíti az emésztést, támogatja a májat és serkenti az epe működését.
 
Magas C-vitamin-tartalma mellett antioxidánsai is hozzájárulnak az erős immunrendszerhez.
Kutatják a szerepét a daganatos megbetegedések elleni védekezésben is. Vannak tanulmányok, amelyek szerint lassítja a rákos sejtek terjedését, különösen a májban.
 
A torma tehát nemcsak a húsvéti sonka mellé kiváló választás, ha ízesíteni, gazdagítani szeretnénk az étkezésünket, de húsvétkor egyenesen kötelező része az ünnepi reggelinek! 
 
Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Kapcsolódó cikkek

A jövő rovarölője lehet az aloe vera

2023. szeptember 08. 17:25
Az aloe vera, vagy tudományos nevén Aloe barbadensis évezredek óta használatos mint bőrápoló, emésztéssegítő vagy épp sebgyógyító. Miközben a növény zselés belsejére óriási a kereslet, a „héját” szerves hulladékként kezelik.
Azonban a tudósok rájöttek, hogy a növény levelének lehámozott külső vastagabb szövete, vagy héja távol tartja a rovarokat, így természetes rovarölőként működik. Több olyan bioaktív hatóanyagot is kimutattak belőle, mellyel megakadályozható, hogy a kártevő ízeltlábúak megdézsmálják a termést.

A lakástakarék kiütheti a Prémium Magyar Állampapírt!

2023. szeptember 07. 18:06
Az állampapír egyeduralma megszűnni látszik: havi rendszerességű megtakarítás esetén a jelenleg elérhető legjobb lakástakarék-konstrukciót választva 8 éves időtávon közel dupla akkora nyereségre tehetünk szert, mint az inflációkövető állampapírral. Ez egy havi 50 ezer forintos megtakarításnál kb. 709 ezer forint többlethozamot takar. Most részletesen bemutatjuk, milyen számítások állnak ennek az eredménynek a hátterében.