Százmilliárdos a magyar gazdák vesztesége

2023. szeptember 04. 16:14
Ha szükséges, akkor a kormány nemzeti hatáskörben meghosszabbítja az ukrán gabona behozatali tilalmát.
 
"Százmilliárd forinthoz közelít a magyar gazdák vesztesége, amit a korábban felhalmozódott ukrán gabona okoz" – mondta Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ) elnöke az M1-en.
Százmilliárdos a magyar gazdák vesztesége
Az intézkedések bevezetése előtt óriási mennyiségben felhalmozódott ukrán gabona azonban még mindig jelentősen befolyásolja a hazai piacot 
 
A helyzetet tovább nehezíti, hogy szeptember közepén az ukrán gabonára vonatkozó uniós behozatali tilalom is lejár. A kormány megvédi a magyar gazdákat, ezért ha kell, önhatalmúlag is meghosszabbítják az ukrán mezőgazdasági termékek importtilalmát –ígérte Nagy István agrárminiszter.
 
Annak biztosítása érdekében, hogy ukrán gabona ne maradjon az országban, a magyar hatóságok a határon folyamatosan ellenőrzik az Ukrajnából érkező kamionokat, szakemberek vizsgálják át a gabonaszállítmányokat, majd elektronikus rendszerek segítségével és súlyellenőrzésekkel is követik az útját.
 
A kormány még áprilisban vezette be az intézkedést azért, hogy védje a magyar piacot az olcsó és kétes minőségű ukrán gabonától. A környező országok egymás után fordultak az Európai Unióhoz azért, hogy segítsék megakadályozni az ukrán gabona beáramlását.
 
Az Európai Bizottság május óta határozatban tiltotta meg, hogy szabadon értékesíthető legyen az ukrán gabona Magyarországon, Lengyelországban, Szlovákiában, Bulgáriában és Romániában.
 
Az intézkedések bevezetése előtt óriási mennyiségben felhalmozódott ukrán gabona azonban még mindig jelentősen befolyásolja a hazai piacot.
 
Ha megnézzük, akkor közelít a százmilliárdhoz az a veszteség, amit ma a gabonatermesztők - ideértve a kukoricát is - elszenvednek – fogalmazott Jakab István, a MAGOSZ elnöke.
 
A MAGOSZ elnöke a magyar gazdákat érintő károkról elmondta, hogy bár az aratás közepes termést hozott a gazdáknak, ennek ellenére nem működik a gabonapiac, ugyanis a hazai tározókból még nem fogyott ki az alacsony áron felhalmozott ukrán gabona. A hazai termést emiatt egyáltalán nem, vagy csak töredékáron vásárolnák meg a nagykereskedők és a feldolgozók.
 
Ezért mondjuk azt egyébként, hogy kevés a raktár, ha kevés a raktár, akkor ez az ő kezükben egy zsarolási potenciál, mert azt mondja a gazdának, hogy ennyiért megveszem, ha nem akkor vidd ahova akarod. Ilyen helyzetben vagyunk most. A piac áll pillanatnyilag– mondta a MAGOSZ elnöke.
 
Jakab István azt is hangsúlyozta, hogy az Európai Unió a magyar gazdáknak megítélt 6 milliárd forinttal nem gondoskodott érdemben arról, hogy kompenzálja az őket ért károkat.
 
A kialakult helyzetet tovább súlyosbítja a két hét múlva lejáró uniós behozatali tilalom, amit ha nem sikerül meghosszabbítani, akkor az unió részéről ismét szabaddá válik a gazdákat jelentősen sújtó ukrán gabona értékesítése.
 
Az agrárminiszter pedig arról beszélt, hogy "ha szeptember 15-én nem hosszabbítja meg az Európai Unió a behozatali tilalmat, akkor nemzeti hatáskörben mi meghosszabbítjuk". A miniszter kiemelte, ha kell, akár szabályt is szegnek az érdekükben, és fenntartják az ukrán termékek behozatali tilalmát.
 
forrás: agroinform.hu
 

Kapcsolódó cikkek

Itt a hivatalos bejelentés: újabb nyugdíjemelés jön januárban

2022. november 24. 14:15
Újabb nyugdíjemelést jelentett jelentett be ma a kormány Facebookon. A következő korrekció januárban érkezik, azonban csak decemberben fognak dönteni az emelés mértékéről.
 
2022-ben a novemberi emelés már sorban a harmadik korrekció idén, azonban a rekordmagas, 20% feletti infláció miatt a kormány ma újabb nyugdíjemelést jelentett be. A nyugdíjak januárban fognak emelkedni, azonban ennek mértékéről a kormány decemberben fog dönteni.

Az építési területekre beköltöző partifecskék védelmére figyelmeztet az MME

2024. április 08. 15:09
Évről évre probléma az építési területekre beköltőző partifecskék védelme, ezért körültekintő munkavégzésre és megelőzésre figyelmezteti a beruházókat a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).