Fejlesztik a városi és települési erdőket

2021. július 26. 13:41
A fásítások és az erdőtelepítések valós megoldást jelent életünk jobbá tételéhez és különösen a városokban hozzájárulnak a szélsőséges időjárás hatásainak csökkentéséhez – közölte Nagy István agrárminiszter.
Fejlesztik a városi és települési erdőket

Nagy István agrárminiszter a Normafán az Eötvös Parkban faültetésen arra hívta fel a figyelmet, hogy a fák csökkentik a hőmérsékletet, visszatartják az éltető vizet, megkötik a szén-dioxidot és lombkoronájuk megszűri a szennyezett levegőt. A fővárosi erdők megléte nem magától értetődő dolog, aktív szakmai munka szükséges a fenntartásukhozAz erdők nélkülözhetetlen testi-lelki felüdülést nyújtanak, amire egyre nagyobb a társadalmi igény is. A tárcavezető arra emlékeztetett, hogy a koronavírus-járvány időszakában 25-30%-kal nőtt az erdők látogatottsága, különösen a nagyobb települések környékén.

Kifejtette, a kormányzat kiemelt figyelmet fordít az erdők, és azon belül a városi erdők megőrzésére és fejlesztésére. Hangsúlyozta, az Agrárminisztérium 2020-ban a Településfásítási Programjával a rendszerváltozás utáni időszak legnagyobb belterületi fásítási kezdeményezését indította el. Ennek köszönhetően 1,5 milliárd forint felhasználásával, 1.350 településen összesen 36 ezer sorfát ültethetnek el a programban részt vevők. Emellett az állami erdőgazdaságok parkerdő-fejlesztési programot indítottak. Ennek eredményeként már az idén több mint 2.200 hektár erdőt minősítenek át, így 10%-kal növekedhet a nagyobb települések környékén lévő állami parkerdők területe. Csak a fővárosban és környékén a Pilisi Parkerdő Zrt. 620 hektár erdőt minősít át parkerdővé – tette hozzá.

Nagy István szerint az agrártárca célja, hogy a meglévő városi erdeink kezelése során minél nagyobb területen elsődleges szempontként jelenjen meg a lakosság rekreációs igényeinek kiszolgálása, valamint az erdők egészségvédelmi és klímavédelmi szerepe. Ennek érdekében a Budapesti Fejlesztési Központtal közösen dolgoznak a fővárosi és agglomerációs erdők fejlesztési tervén.

Forrás: AM / www.fataj.hu

Kapcsolódó cikkek

2021-ben a lisztes berkenye lesz az év fája

2020. december 01. 09:26
Az év fáját (pontosabban fafaját) a szakközönség az OEE kezdeményezésére évről évre megválasztja. 2021-re a lisztes berkenyére esett a választás.

Erdőirtások leállításának globális költségvetése

2021. augusztus 05. 08:29
Hiába ígérnek karbonsemlegességet a cégek, ha közben az erdőirtások nem állnak le. Elemzők szerint 53 milliárd dolláros veszteséggel néz szembe a globális gazdaság az erdőirtások miatt – (FATÁJ értelmezés: legalább ekkora veszteséget jelentene számukra, ha sikerülne véget vetni a további erdőirtásoknak).