Feked, ahol a történelem és a hagyomány találkozik

2024. május 08. 17:11
Feked ideális úti cél azok számára, akik a városi nyüzsgéstől távol, nyugodt környezetben szeretnének kikapcsolódni.
A falu nyugodt atmoszférája, barátságos közössége és gazdag történelmi háttere teszi vonzóvá a látogatók számára.
Feked, ahol a történelem és a hagyomány találkozik
Feked története
A Karasica patak mentén, a Pécsvárad és Bátaszék közötti vadregényes tájon fekvő település története a középkorig nyúlik vissza: Feked először 1372-ben került említésre, amikor is a cikádori ciszterci apátság, majd később a budai káptalan birtokaként tartották számon. A település magyar lakossága sokáig kitartott, ám a 17. században a török dúlások következtében szétszóródtak, és a vidék évtizedekig lakatlan maradt.
 
Az újjáépítés az 1720-as években vette kezdetét, amikor is német telepesek érkeztek a Rajna vidékéről, hogy jobb élet reményében új otthonra leljenek itt. Heroikus munkával, erdőirtással és csatornázással alakították ki a nehezen művelhető földeket, amelynek eredményeképpen a 18. században Feked virágzó közösséggé vált, és hírnevet szerzett a sváb munkaerő kitartásáról és összefogásáról.
 
Az állattartás, különösen a tehenészet és a juhtenyésztés, valamint a szőlőművelés jelentette a fő megélhetési forrást, melynek termékeit a közeli városokban értékesítették. A falu gazdagsága és összetartása a 19. században tetőzött, amikor is 1910-ben már 901 lakos élt itt. Az I. világháború azonban megviselte a közösséget, sok férfi nem tért vissza a frontról, és a falu 1918–1921 között határfaluvá vált a szerb megszállási övezetben.
 
A II. világháborút követő kitelepítések tovább rontották a helyzetet, azonban a közösség nem adta fel, és a rendszerváltás után jelentős fejlődésnek indult. A helyi német kisebbségi önkormányzat és a Fekedi Szülőföldünk Baráti Kör aktív munkájával a falu megújult, és ma már kulturális rendezvények sorát kínálja az itt élőknek és a látogatóknak egyaránt.
Feked, ahol a történelem és a hagyomány találkozik
Látnivalók Fekeden
Szentháromság-templom
A német földről érkező telepesek elsőként a közösség templomát építették fel, s már 1733-ban a saját templomukba járhattak vasárnaponként a misére. A folyamatosan gyarapodó falu gyorsan kinőtte az 1765-ben, egy tűzvészben elpusztult temploma helyén emelt új épületet is, így 1846-ban újra átépítették, és ekkor nyerte el mai alakját.
 
Tájház
A 2011-ben elkészült fekedi tájház a templommal átellenben, a falu központjában áll, ahol a baranyai svábság 1945 előtti mindennapi életének eszközeit, ruhaviseletét és berendezési tárgyait lehet megtekinteni. A kiállítás egy 19. században épült autentikus parasztházban talált otthonra, és az összes tárgyat a helybeliek adták össze. A helyiségeken átsétálva megelevenedik előttünk a korabeli élet a nehéz, ám mégis felemelő paraszti életforma. A fotók és dokumentumok segítenek a látogatóknak jobban megérteni, hogyan éltek és dolgoztak az itteni emberek az elmúlt évszázadok során.
Tájház - Feked
Sváb házak
Feked építészeti öröksége leginkább a sváb telepesek által hozott stílusokban tükröződik. A település utcáján sétálva pompás látványt nyújt a szépen felújított porták sora, melyek mind ugyanolyan elrendezésűek, de mégsem található közöttük két azonos. A 2000-es évek elején mintegy 60 ház homlokzata újult meg, mely házak többsége helyi védettséget élvez. A parasztházak homlokzatai, tornácai, különösen magas és keskeny bejárati ajtói olyan egyedi képet kölcsönöznek a településnek, ami másutt csak elvétve lelhető fel.
 
A ház beosztása és alaprajza, az esztergált gangoszlopok, a vályogfalas építkezés mind általános sváb szokás. Ez itt a rendkívül karcsú gangajtóval, a szecessziósabb vakolatmotívumokkal és a historizáló kovácsoltvas kerítésekkel egészül ki jellegzetes helyi elemmé. A házak gyakran U-alakú elrendezésűek, középpontjukban egy zárt udvarral, amely nem csak védelmet nyújtott, hanem közösségi térként is szolgált.
 
Feked, ahol a történelem és a hagyomány találkozik
Miért látogasson el Fekedre?
Feked ideális úti cél azok számára, akik a városi nyüzsgéstől távol, nyugodt környezetben szeretnének kikapcsolódni. A falu nyugodt atmoszférája, barátságos közössége és gazdag történelmi háttere teszi vonzóvá a látogatók számára. Itt mindenki megtalálhatja a maga módján a békét és a szépséget.
 
Az egykor virágzó parasztfalu mára a mecseki túrázók egyik kedvelt állomásává vált. A településen áthalad a Mecseket a Geresdi-dombsággal összekötő zöld jelzés, és a falu központjából két körtúra is indul. A zöld jelzést északi irányba követve négy kilométer után a bakancsos turisták elérhetik a népszerű Dél-dunántúli Kéktúra útvonalát. A Héthárs pihenő környéke kerékpározásra is alkalmas, a fekedi halastavat pedig már évek óta választják előszeretettel.
Szálka - Mecseknádasd - okulare
Ha Fekeden jár, érdemes a környéken is barangolni, és megtekinteni a Míves Tojás Múzeumot Zengővárkonyon, a Pécsváradi várat, a Mausz-kápolnát Szálkán, felmászni a Zengő-kilátóra.
 
forrás: csodalatosmagyarorszag.hu

Kapcsolódó cikkek

Szavazhatunk, hogy Veszprém legyen Európa legjobb úti célja

2023. január 17. 11:05
Január 20-án megnyílik a közönségszavazás a European Best Destinations szervezet weboldalán Európa legjobb úti céljára. 2023-ban Magyarország legnépszerűbb desztinációjaként, az ország képviseletében Veszprém indul a megtisztelő címért.
Veszprém-Balaton egyedülálló módon egy egységes élményrégióként viseli az Európa Kulturális Fővárosa címet 2023-ban, melynek népszerűségét tovább erősítheti a European Best Destinations 2023 megmérettetésen történő sikeres részvétel. A cím megálmodói jelenleg is együttműködnek az Európai Bizottság által létrehozott EDEN hálózattal és további mintegy 300 turisztikai partnerrel, hiszen fő célkitűzésük kezdettől fogva az európai turizmus és kultúra népszerűsítése.

Szegeden meséli el nem mindennapi sztoriját száz különleges Mercedes

2024. április 15. 17:14
Az elmúlt 60 év mintegy 100 legendás Mercedes-Benz klasszikusát mutatja be Szegeden, április 20-21-én a Classic Car Show & Expo, amelyen igazi ritkaságok, szebbnél szebb autócsodák, híres emberek egykori autói sorakoznak fel.