Fél év apa szabadság angol mintára Magyarországon is

2019. július 15. 08:31
A Diageo globálisan bevezette a 26 hetes apa szabadságot. Az ötlet Angliából származik, és mivel ott 26 hét a szülési szabadság, így az apa szabadság is ennyi időre igényelhető Magyarországon, ami majdnem megegyezik a szülési szabadság (CSED) időtartamával (24 hét). Ennél kevesebb időre is lehet kérni, és mindenképpen 3 hónappal korábban jelezni kell, hogy helyettesíteni tudják a kieső apákat. Szőcs Lászlót, a Diageo budapesti szolgáltató központjának HR vezetőjét kérdeztük.
  • Angliában már tavasszal kipróbálták az apa szabadságot, július elsejétől a cég hazai képviseleténél is igényelhető
     
  • Mivel Angliából indult a kezdeményezés, és ott 26 hét az anyai szabadság, Magyarországon ez a CSED időszaka, ezért döntöttek úgy, hogy 26 hét legyen az apa szabadság maximális ideje. Magyarországon a csecsemőgondozási díj a szülési szabadság időtartamára, vagyis 168 napon keresztül jár
     
  • Lehet ennél kevesebbre időre is menni
     
  • A férfiaktól azt kérik, három hónappal korábban jelezzék, hogy szabadságra mennének. Ennyi idő kell a helyettesük megtalálásához és betanításához.
     
  • Évente 30-40 férfi fog hosszabb-rövidebb időre apa szabadságra menni a magyar vállalattól.


    Honnan származik az ötlet? A cég összes országában bevezetik? Volt pilot időszak?

    Július elsejétől a Diageo minden olyan országban bevezeti a 26 hetes apa szabadságot, ahol ennek megvannak a jogi feltételei. A cég évek óta arra törekszik, hogy a közel 30 ezer munkavállalóját ugyanazok a jogok illessék meg. Felmerült, hogy mekkora nehézség az anyáknak, hogy egyedül vannak otthon az újszülött gyermekkel, így a cég vezetői hosszas gondolkodás után rájöttek, az is segítheti az anyákat, ha nem kell egyedül lenniük, azaz a férfi munkavállalók is otthon maradhatnak. Angliában már tavasszal kipróbálták az apa szabadságot, július elsejétől a cég hazai képviseleténél is igényelhető lesz.

    Miért pont ennyi időt vehetnek ki az apák?

    Ezt is az anyákhoz igazítottuk. Angliából indult a kezdeményezés, ott 26 hét az anyai szabadság, Magyarországon ez a CSED időszaka, ezért vezettük be a 26 hetes fizetett szabadságot az apáknak. Ez a maximális idő, de természetesen lehet ennél kevesebbre is menni. Mivel a férfiakon nem látszik a terhesség, tőlük azt kérjük, hogy három hónappal korábban jelezzék, hogy szabadságra mennének. Ennyi idő alatt megtudjuk oldani a helyettesítésüket.

    Vajon hányan veszik majd igénybe az apa szabadságot?

    Jelenleg 1400 embert foglalkoztatunk, az alkalmazottak 60 százaléka nő, 40 százaléka férfi. Most 150 női munkavállalónk van szülési szabadságon, ez durván azt jelenti, hogy évente 50 nő. A dolgozóink nagy része 30 év körül van. Arra számítunk, hogy évente nagyjából 30-40 férfi fog hosszabb-rövidebb időre apa szabadságra menni.

    Ön szerint más cégek is átveszik majd a kezdeményezést?

    Én nagyon remélem, hogy igen. Magam is három gyermek édesapja vagyok, így jól tudom, hogy minden szépsége mellett megvannak a nehézségei is az apaságnak. Volt egy időszak, amikor a feleségem helyett én maradtam otthon a gyerekekkel. Bízom benne, hogy más vállalatok is rájönnek, milyen fontos az apáknak az a lehetőség, hogy otthon maradhassanak a családjukkal.                                          wwww. hrportal.hu
  • Kapcsolódó cikkek

    Továbbra is hosszabb időszak alatt teljesíthetőek a közérdekű adatkérések

    2022. február 21. 09:23
    2018. május 25. napja óta a személyes adatok védelmére vonatkozó szabályokat a 2016/679.számú Általános Adatvédelmi Rendelet (GDPR) tartalmazza. A közérdekű, illetve a közérdekből nyilvános adatokhoz való hozzáférés szabályozására ugyanakkor megmaradt a 2011. évi CXII.tv. (Infotv.). A kormányzat sokáig kormányrendeletben módosította a szabályokat, mely szabályok módosítására most a 2021. évi CXXX.tv-ben kerül sor. A szabályozást az alábbiakban mutatjuk be:

    Szabad jegyzés- Beszélgetés az idei év bérdinamikájáról és a túlóratörvényről

    2021. június 03. 11:58
    A Karc FM Szabad Jegyzés című műsorában Pakovics Imre 15:30-tól fejti ki az álláspontját.