Felfüggesztette egy budai étterem ételkészítő és –forgalmazó tevékenységét a NÉBIH

2017. június 26. 09:04
30 kg nyomon követhetetlen készétel forgalomba hozatalát tiltotta meg a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal egy budai vendéglátóhelyen. Az ellenőrzés során megállapított komoly élelmiszer-biztonsági és higiéniai hiányosságok miatt azonnali hatállyal elrendelték az üzlet ételkészítő és –forgalmazó tevékenységének felfüggesztését is.

Számos ponton megsértette a jogszabályokban előírt élelmiszer-biztonsági és higiéniai követelményeket az a fővárosi palacsintázó, amelyben június derekán tartottak ellenőrzést a NÉBIH szakemberei. Amellett, hogy a vendéglátó üzlet valamennyi helyisége és berendezése erősen szennyezett volt, nem működtették a kötelezően előírt HACCP rendszert, nem volt biztonságos az ételkészítési technológia, továbbá nem volt megfelelő a takarítási utasítás sem. A személyzet élelmiszerbiztonsági oktatásáról szintén nem tudtak igazoló dokumentumot bemutatni.

Az üzlet szemmel láthatóan régóta takarítatlan helyiségeiben a hűtő- és fagyasztó berendezéseket jeges, szennyezett és rozsdás állapotban, több esetben belső világítás nélkül használták. A hűtőkben fedetlenül tárolták egymás mellett a túrókrémet, a milánói makarónit, a gyümölcssalátát, a tejszínes-sonkás gombakrémet és a sertéspörköltet, esetenként az ételek előkészítéséhez használt kanállal együtt. A tálalópulton szintén fedetlenül, szennyeződésnek kitéve kínálták a kakaóport, diót, mézet és mogyorókrémet.

Az ellenőrök 30 kg jelöletlen, nyomon követhetetlen készételt különítettek el, egyúttal elrendelték annak élelmiszer-hulladékként történő megsemmisítését. A helyszínen tapasztalt súlyos, a fogyasztók egészségét veszélyeztető hiányosságok miatt azonnali hatállyal felfüggesztették az étterem ételkészítő és –forgalmazó tevékenységét.

A vendéglátóhely ételkészítő tevékenységét akkor folytathatja, ha a 24 órás üzemeltetéshez igazított  takarítási utasítást  kidolgozták, a másik üzletben előre megsütött palacsinta készítésére épített  technológiát biztonságossá tették, a HACCP rendszert átdolgozták, a dolgozók soron kívüli élelmiszerbiztonsági oktatását elvégezték és a rendezett üzletet, valamint a biztonságos üzemeltetéshez feltételül szabott dokumentumokat a NÉBIH szakembereinek bemutatták.

Az eljárás folyamatban van, az ügyben több százezer forintos bírság várható.

Az érintett egység adatai megtekinthetők a NÉBIH jogsértésekről tájékoztató aloldalán.

http://portal.nebih.gov.hu/-/felfuggesztette-egy-budai-etterem-etelkeszito-es-forgalmazo-tevekenyseget-a-nebih

 

Kapcsolódó cikkek

Fémdarabot találtak a csokoládéba mártott goji bogyóban

2018. október 09. 09:39
Az Egyesült Királyság bejelentése szerint – vállalati önellenőrzés során – fémdarabokat találtak az egyik, csokoládéba mártott nyers goji bogyó termékben, amelyből Magyarországra is érkezett. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a RASFF rendszeren keresztül értesült a riasztásról.

Miért hagyják el a jó munkavállalók a „jó” munkahelyeket?

2018. június 18. 10:57
A munkahelyi kultúra elemei közötti szakadékok miatt hagyják el a jó munkavállalók a „jó” munkahelyeket. A szervezetben elvárt viselkedés meghatározásával, az ezeket fenntartó rendszerek és folyamatok azonosításával, valamint a munkatársak és a szervezet fejlődését segítő gyakorlatok kialakításával megakadályozható, hogy a legjobb emberek elhagyják a fedélzetet.