Felhívás a parlagfű elleni védekezésre

2016. április 29. 07:44
A Földművelésügyi Minisztérium országos, társadalmi szemléletformáló kampányt indít a parlagfű elleni védekezés fontosságáról a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH), a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara, a Magyar Gyógyszerészeti Kamara és az Országos Polgárőr Szövetség közreműködésével.
 

A parlagfű elleni állami szerepvállalás fő iránya a prevenció, ezért a hatósági munka támogatása mellett kiemelten fontos a megelőzést elősegítő kommunikáció, az érintett társadalmi szervezetekkel, civilekkel való együttműködés.

A parlagfű okozta veszélyek tudatosítása mellett elengedhetetlen, hogy az emberek rendelkezzenek az alapvető ismeretekkel, megismerjék a növényt és tegyenek azért, hogy lakókörnyezetük gyommentes legyen. Ezért minden magyarországi gyógyszertárban megtalálhatóak lesznek a plakátok, melyek kihelyezésével és a betegek szükség szerinti tájékoztatásával hívják fel a figyelmet arra, milyen fontos a részvétel a parlagfű elleni küzdelemben. Mivel a fiatal korosztály fogékonyabb az új ismeretek befogadására, ezért a korábbi évek sikerére való tekintettel a Parlagfű Kisokos kiadvánnyal idén további 1500 általános iskola 3-4. osztályos tanulója ismerkedhet meg.

A Földművelésügyi Minisztérium a parlagfű elleni védekezés során felmerülő feladatok 2016. évi megvalósításához 46,1 millió Ft áll rendelkezésre. (Magyarország 2016. évi központi költségvetéséről szóló 2015. évi C. törvény a Parlagfű elleni közérdekű védekezés végrehajtásának támogatása fejezeti kezelésű előirányzat 20/03/10/00 törvényi soron.) A keretfelosztás itt elérhető.

A parlagfű elleni védekezés minden évben nagy kihívás elé állítja a gazdálkodókat. Ezért, ha kérdésük van a parlagfű elleni védekezéssel kapcsolatban, forduljanak bizalommal a megyei kormányhivatalok növény-, és talajvédelmi szakembereihez, valamint a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara tagjaihoz, akik szakértelmükkel segíteni fogják a földhasználókat a parlagfű elleni védekezés során a leghatékonyabb, és legmegfelelőbb módszerek kiválasztásában.

Hatékony parlagfű elleni védekezést csak társadalmi összefogással érhetünk el, ezért mindent állampolgár figyelmét felhívjuk arra, hogy lakókörnyezete gyommentesen tartásával tegyen a parlagfű-mentes környezetért!

Forrás: FM

Kapcsolódó cikkek

Erősödő kutatói együttműködés a GMO-mentes szójatermelés érdekében

2017. augusztus 01. 08:16
Magyarország elkötelezett és következetes támogatója a GMO-mentes mezőgazdaság megóvásának a tudományos-kutatói együttműködések erősítésén keresztül is – fogalmazott dr. Gyuricza Csaba, a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) főigazgatója Pekingben, a Kína-Európa Szója Szimpóziumon elhangzott felszólalásában.

A hazai mezőgazdaság jövőbeli teljesítménye nagymértékben függ az innovációtól

2016. június 22. 08:56
A hazai mezőgazdasági ágazat jövőbeli teljesítményét alapvetően az fogja meghatározni, hogy az innováció terén mennyire leszünk sikeresek –mondta Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára a Magyar Rektori Konferencia Agrártudományi Bizottságának ülésén, Debrecenben.