Felkerült az új élelmiszerek listájára a pasztőrözött Akkermansia muciniphil

2022. március 10. 08:11
Megjelent a Bizottság (EU) 2022/168 végrehajtási rendelete a pasztőrözött Akkermansia muciniphila (EU) 2015/2283 európai parlamenti és tanácsi rendelet szerinti új élelmiszerként történő forgalomba hozatalának engedélyezéséről és az (EU) 2017/2470 bizottsági végrehajtási rendelet módosításáról.
Felkerült az új élelmiszerek listájára a pasztőrözött Akkermansia muciniphil

2019-ben az A-Mansia Biotech S.A. vállalat (a továbbiakban: kérelmező) kérelmet nyújtott be a Bizottsághoz a pasztőrözött Akkermansia muciniphila baktériumnak az uniós piacon új élelmiszerként történő forgalomba hozatalára vonatkozóan. A kérelmező a pasztőrözött Akkermansia muciniphila baktérium új élelmiszerként, napi 5 x 1010 sejt mennyiséget meg nem haladó mennyiségben történő felhasználásának engedélyezését kérte az étrend-kiegészítőkben és a speciális gyógyászati célra szánt olyan élelmiszerekben, amelyeket a várandós és szoptató nők kivételével a felnőtt népességnek szánnak. A kérelmező számos, a kérelem alátámasztására benyújtott vizsgálat esetében a szellemi tulajdont képező tudományos adatok védelmét is kérelmezte a Bizottságtól.

A Bizottság az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság szakértői vizsgálata alapján megállapította, hogy 3,4 × 1010 sejt/nap értéket meg nem haladó mennyiségben használva megfelel az (EU) 2015/2283 rendelet 12. cikkének (1) bekezdésében meghatározott forgalomba hozatali feltételeknek.

2022. február 8-tól számított öt éven keresztül csak az eredeti kérelmező (A-Mansia Biotech S.A.; cím: rue Granbonpré, 11 Bâtiment H 1435 Mont-Saint-Guibert, Belgium) jogosult az (1) bekezdésben említett új élelmiszer Unión belüli forgalomba hozatalára, kivéve, ha egy későbbi kérelmező az e rendelet 2. cikke alapján védett adatokra való hivatkozás nélkül, vagy az A-Mansia Biotech S.A. beleegyezésével engedélyt kap ezen új élelmiszer forgalmazására.

Az (EU) 2017/2470 végrehajtási rendelet mellékletét ezért ennek megfelelően módosítani kell.

A rendelet az Európai Unió Hivatalos Lapjában való kihirdetését (2022. február 8.) követő huszadik napon lép hatályba.

NAK/Szőke Rita

www.nak.hu

Kapcsolódó cikkek

Kisebb és nagyobb súlyú szabálytalanságok egyaránt előfordultak a tavaszi élelmiszermustrán

2019. május 03. 09:21
Április 22-én véget ért a hazai élelmiszerlánc átfogó, tavaszi szezonális ellenőrzése. A szakemberek egy hónap alatt 3.484 vizsgálatot folytattak le élelmiszer-előállító, élelmiszer-forgalmazó, illetve vendéglátóhelyeken, országszerte. A feltárt szabálytalanságok 126 esetben kisebb súlyúak voltak és csaknem azonos számban (127 esetben) fordultak elő olyan jogsértések, melyek mintegy 8,9 millió forint összegű bírság kiszabását vonták maguk után.

Berobbant az árdrágulás a piacokon: őrült áron mérik a szezon slágergyümölcsét

2021. szeptember 13. 09:57
Zalában idén szinte semmi sem termett a szilvafákon. A Göcsejben ennek ellenére idén sem maradhatott el a fatüzelésű kemencés szilvaaszalás, de amilyen hamar elkezdődött, olyan gyorsan véget is ért a szezon. Készüljünk fel, aranyárban mérik majd! De hozunk pár isteni receptet is, amelynek titkos összetevője a gyógyító aszalt szilva.