Felkerült az új élelmiszerek listájára a pasztőrözött Akkermansia muciniphil

2022. március 10. 08:11
Megjelent a Bizottság (EU) 2022/168 végrehajtási rendelete a pasztőrözött Akkermansia muciniphila (EU) 2015/2283 európai parlamenti és tanácsi rendelet szerinti új élelmiszerként történő forgalomba hozatalának engedélyezéséről és az (EU) 2017/2470 bizottsági végrehajtási rendelet módosításáról.
Felkerült az új élelmiszerek listájára a pasztőrözött Akkermansia muciniphil

2019-ben az A-Mansia Biotech S.A. vállalat (a továbbiakban: kérelmező) kérelmet nyújtott be a Bizottsághoz a pasztőrözött Akkermansia muciniphila baktériumnak az uniós piacon új élelmiszerként történő forgalomba hozatalára vonatkozóan. A kérelmező a pasztőrözött Akkermansia muciniphila baktérium új élelmiszerként, napi 5 x 1010 sejt mennyiséget meg nem haladó mennyiségben történő felhasználásának engedélyezését kérte az étrend-kiegészítőkben és a speciális gyógyászati célra szánt olyan élelmiszerekben, amelyeket a várandós és szoptató nők kivételével a felnőtt népességnek szánnak. A kérelmező számos, a kérelem alátámasztására benyújtott vizsgálat esetében a szellemi tulajdont képező tudományos adatok védelmét is kérelmezte a Bizottságtól.

A Bizottság az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság szakértői vizsgálata alapján megállapította, hogy 3,4 × 1010 sejt/nap értéket meg nem haladó mennyiségben használva megfelel az (EU) 2015/2283 rendelet 12. cikkének (1) bekezdésében meghatározott forgalomba hozatali feltételeknek.

2022. február 8-tól számított öt éven keresztül csak az eredeti kérelmező (A-Mansia Biotech S.A.; cím: rue Granbonpré, 11 Bâtiment H 1435 Mont-Saint-Guibert, Belgium) jogosult az (1) bekezdésben említett új élelmiszer Unión belüli forgalomba hozatalára, kivéve, ha egy későbbi kérelmező az e rendelet 2. cikke alapján védett adatokra való hivatkozás nélkül, vagy az A-Mansia Biotech S.A. beleegyezésével engedélyt kap ezen új élelmiszer forgalmazására.

Az (EU) 2017/2470 végrehajtási rendelet mellékletét ezért ennek megfelelően módosítani kell.

A rendelet az Európai Unió Hivatalos Lapjában való kihirdetését (2022. február 8.) követő huszadik napon lép hatályba.

NAK/Szőke Rita

www.nak.hu

Kapcsolódó cikkek

Jó eredménnyel zárult a mozgóboltok számára a nyári szezonális ellenőrzés első félideje

2019. augusztus 09. 07:56
Lezárult az idei nyári szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés első időszaka. A szakemberek eddig mintegy 7 tonna élelmiszert vontak ki a forgalomból, 1,4 millió forint értékben. Az előállító és forgalmazó létesítményekben a hűtési lánc fenntartásával kevesebb, a higiéniai feltételekkel és a dolgozók egészségügyi alkalmasságával, képzettségével viszont több probléma adódott az előző évhez képest. Idén kiemelt figyelmet fordítanak az ellenőrök a mozgóboltokra is. E téren ez idáig kedvezőek a tapasztalatok

90 éves a Medve Sajt

2020. március 05. 08:45
1925-ben Magyarországra is elhozta a világújdonságnak számító, úgynevezett dobozsajtot Stauffer Frigyes sajtkészítő mester. A kezdeti sikerek után a csomagolásra rákerült a készítő szülőhazájának címerállata, a svájci Bern kantonjának medvéje és így, 1930-ban megszületett a minőségi nagylyukú sajtból készülő Medve sajt. Pár évvel később már Európa és Amerika számos országába exportálták a terméket egészen az államosításig, ami teljesen újraírta annak történetét. A megszületésének 90-ik évfordulójára újra a régi, ikonikus külsőjét kapja vissza az egyik legsikeresebb magyar termék, a Medve sajt.