Felmérés készül a munkaerőpiacról a szőlő-bor ágazatban

2019. február 26. 08:12
Rendkívül komoly gondokat okoz a megfelelő munkaerő hiánya

A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) és az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) on-line felmérést indított, hogy részletesen feltérképezze a szőlő- és bortermelő vállalkozások foglalkoztatási jellemzőit – közölte az HNT hétfőn az MTI-vel.

A közlemény szerint az on-line felméréssel az AKI és a HNT a munkaerő-piaci gondok enyhítését szolgáló intézkedések kidolgozásához kíván információs bázist létrehozni.

A közleményben kiemelték, az agráriumon belül is kiemelten nagy élőmunka-igényűnek számító ágazatban

rendkívül komoly gondokat okoz a megfelelő munkaerő hiánya, a minőségi szőlőtermesztéshez, borkészítéshez elengedhetetlen a szaktudással és kellő gyakorlattal rendelkező munkavállaló.

Az ágazatban zajló termelést erős ciklikusság jellemzi, így a vállalkozásoknak nem csak a megfelelő munkaerő megtalálása, de a megtartása is nehéz.

Légli Ottó, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának elnöke a közleményben úgy fogalmaz, hogy az ágazat a vidékfejlesztés eszköze is lehet, amennyiben munkaerőigénye a vidék népességmegtartó erejének növekedését szolgálja.

A kérdőív kitöltése név nélkül történik, a felmérés technikai hátterét, az információk rendszerezését az AKI adja. Az agrárkutató intézet az elmúlt években több országos hatókörű munkaerőpiaci felmérést végzett.

A kérdőív az Agrárgazdasági Kutató Intézet honlapján, a aki.gov.hu/kerdoivek/menuoldalon érhető el.

 

szakszervezetek.hu

Kapcsolódó cikkek

A GAZDÁLKODÓK NEM ESHETNEK ÁLDOZATUL A BRÜSSZELI REFORMOKNAK

2021. június 16. 07:40
A közös agrárpolitika jövőjéről szóló lisszaboni tárgyalások az agrárminiszterek közötti egyetértéshez vezettek - mondta el Facebook videójában Lisszabonban Feldman Zsolt, az AM mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára.

Jelentősen megugrottak a mezőgazdasági termelői árak

2022. május 26. 13:38
A mezőgazdasági termelői árak 2022 I. negyedévében 34%-kal emelkedtek, elsősorban a növényi termékek 38%-os drágulása következményeként. Az állatok és állati termékek ára 24%-kal nőtt. Bár a beruházások, illetve a termelőfelhasználás összetevői is jelentősen drágultak, a ráfordítási árak főként a műtrágyák (195%) és az ezek alapanyagául szolgáló földgáz árnövekedése miatt lettek 37%-kal magasabbak – közölte a Központi Statisztikai Hivatal.