Felmondás után hány nappal kell kifizessenek?

2017. március 29. 08:07
Arra szeretnék választ kapni,hogy megteheti-e a munkáltató ,hogy felmondás után 1 hónappal fizet ki? A sztori az, hogy március 15-én mondtam fel és február 17 - március 17-ig fizetnek ki a mai napon. Viszont én dolgoztam nekik felmondásom után még 3 napot, mert nem volt ember és segítettem nekik...De....nem akarnak most kifizetni, hanem majd április 27-én akarják kifizetni a 18 ezer forintot. Én úgy tudom, hogy felmondás után 5 nappal ki kell, hogy fizessenek.

A Munka Törvénykönyvéről szóló 2012. évi I.tv. (Mt.) 80.§-a alapján a munkaviszony megszűnésével összefüggésben a feleket kötelezettségek terhelik, függetlenül attól, hogy a munkaviszony milyen jogcímen szűnt meg, vagy került megszüntetésre.

A munkavállaló köteles munkakörét az előírt rendben átadni és a munkáltatóval elszámolni. A munkakörátadás és az elszámolás feltételeit a munkáltató köteles biztosítani. Ha a munkakör átadása nem az előírt rendben történt, és az a munkavállalónak felróható, akkor a munkavállalói jogellenes munkaviszony-megszüntetés szabályait kell alkalmazni. A munkáltatónak pedig ki kell adnia a munkavállaló részére a munkaviszonyra vonatkozó szabályban és egyéb jogszabályokban előírt igazolásokat, illetve ki kell fizetnie részére a munkabérét, egyéb járandóságait. Ezt a munkáltatónak a munkaviszony felmondással történő megszüntetésekor legkésőbb az utolsó munkában töltött naptól, egyébként legkésőbb a munkaviszony megszűnésétől számított ötödik munkanapig kell megtennie. Ennek elmaradása esetén munkaügyi felügyelethez is lehet fordulni.

hrportal.hu / dr.Kéri Ádám

Kapcsolódó cikkek

Október 7. - a tisztes munka világnapja

2016. október 07. 11:46
A Nemzetközi Szakszervezeti Szövetség kezdeményezésére tartják, célja felhívni a figyelmet a munkavállalók jogaira, a szolidaritásra, a szegénység és az egyenlőtlenségek megszüntetésére.

Ezek most a legnagyobb szakszervezetek Magyarországon

2019. február 28. 09:05
MÉDOSZ a 9. helyen áll a 2017. évi tagdíjbevétel alapján!
 
Összeszedték, melyek a legnagyobb tagdíjbevétellel rendelkező szakszervezetek jelenleg az országban.