Megvan Magyarország idei tortája

2022. augusztus 02. 08:28
2022-ben 28 tortát neveztek a versenybe, ebből öten jutottak be a döntőbe, ahol a nagykőrösi cukrászda alkotása lett az első helyezett.
Megvan Magyarország idei tortája

A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete az augusztus 20-i nemzeti ünnepünk, Magyarország szimbolikus születésnapja köszöntésére hirdeti meg minden évben a “Magyarország Tortája” pályázatot.

Háromfordulós zsűrizési körben az 5 döntős közül Karikó Orsolya alkotása, a Huncut szilva herceg lett a győztes

– írta a Mindemegette.

A cukrászoktól új, kreatív ötleteket, főleg magyaros ízvilágú, az ünneppel, vagy Magyarországgal összefüggésbe hozható tortákat, recepteket vártak, melyek csak természetes és egészséges alapanyagokat tartalmazhattak.

A tortákat a zsűri élőben, a szakmai közönség előtt kóstolta végig a Hungexpón rendezett kiállításon. Az értékeléskor a nevezett torták készítői a zsűri előtt nem voltak ismertek, az első fordulóban anonim volt a verseny.

Az első zsűrizési körből 5 torta jutott tovább a döntőbe:

  • Huncut Szilva Herceg – Karikó Orsolya – Vanília & Gelarto, Nagykőrös
  • Évszakok – Szívós Zita – Major Cukrászda, Budapest
  • Hegyaljai Mámor – Halázs Zsuzsa – Kishalász Cukrászda, Szerencs
  • Kék Kötény Kincse – Lakatos Pál, Levendula és Kert Cukrászda, Szigetszentmiklósa
  • Karmelita – Gyuris László – A Capella Cukrászda, Szeged

A zsűri döntése értelmében 2022-ben Magyarország tortája a Huncut Szilva Herceg fantázianévű kreáció lett.

Magyarország Tortája mellett Magyarország Cukormentes Tortáját is megválasztották. Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány és a Magyar Cukrász Ipartestület által kiírt versenyre 17 kreációval érkeztek a cukrászok.

Az íz, a küllem és az újszerűség mellett a verseny jellegéből adódóan a szénhidrát- és kalóriaérték is befolyásolta a bírálókat a döntésben. A program elsődleges célja ugyanis, hogy a kiegyensúlyozott étrendbe illeszthetőek legyenek a kiválasztott édességek, melyeket bátran fogyaszthatnak a cukorbetegek és az egészséges életmód hívei is. A kreációk elkészítéséhez a cukrászok a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége által ellenőrzött alapanyaglistáról választhattak.

Magyarország cukormentes tortája a Nagyi kedvence lett, amit Gyuris Lászkó, a Szegedi Virág Cukrászda és Kávéház cukrászmestere alkotott meg.

A Nagyi kedvence energiatartalma 233,8 kcal szeletenként, míg szénhidrát értéke 11,9 g.

A győztes tortákat augusztus 19-től lehet megkóstolni az ország számos cukrászdájában és Budapesten, a Magyar Ízek Utcájában is árusítják majd őket.

 

https://sokszinuvidek.24.hu/otthon-keszult/2022/08/01/torta-magyarorszag-tortaja-verseny-cukraszat/

 

Kapcsolódó cikkek

Műhelymunka az esélyegyenlőségről

2022. március 03. 10:10
2022. március 1-jén a Szakszervezetek a helyreállításért projekt keretében megbeszélést tartott a LIGA Szakszervezetek Esélyegyenlőségi Bizottsága. A testület újraválasztotta vezetőségét és meghatározta az Esélyegyenlőségi szeminárium témáit.

Influenza, allergia, koronavírus: hogyan tudom megkülönböztetni, mik a tünetek?

2020. március 13. 08:40
Az új koronavírus-járvány immáron hivatalosan is világjárvány, a magyar kormány ráadásul veszélyhelyzetet is hirdettek miatta hazánkban. Nem csoda hát, hogy ha valakinek elkezd viszketni a szeme, hevesen elkezd egyik napról a másikra köhögni, összerándul a gyomra, és elkezd félni attól, hogy netalántán valamilyen úton módon megfertőződött az új koronavírussal. Pánikra azonban egyelőre semmi ok, mutatjuk, hogy mire utalnak az egyes tünetek, és hogy mikre kell figyelni akkor, amikor az ember magát diagnosztizálja. Nem szabad ugyanis összekeverni az allergia, a sima megfázás, az influenza vagy az új koronavírus tüneteit.