Megvan Magyarország idei tortája

2022. augusztus 02. 08:28
2022-ben 28 tortát neveztek a versenybe, ebből öten jutottak be a döntőbe, ahol a nagykőrösi cukrászda alkotása lett az első helyezett.
Megvan Magyarország idei tortája

A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete az augusztus 20-i nemzeti ünnepünk, Magyarország szimbolikus születésnapja köszöntésére hirdeti meg minden évben a “Magyarország Tortája” pályázatot.

Háromfordulós zsűrizési körben az 5 döntős közül Karikó Orsolya alkotása, a Huncut szilva herceg lett a győztes

– írta a Mindemegette.

A cukrászoktól új, kreatív ötleteket, főleg magyaros ízvilágú, az ünneppel, vagy Magyarországgal összefüggésbe hozható tortákat, recepteket vártak, melyek csak természetes és egészséges alapanyagokat tartalmazhattak.

A tortákat a zsűri élőben, a szakmai közönség előtt kóstolta végig a Hungexpón rendezett kiállításon. Az értékeléskor a nevezett torták készítői a zsűri előtt nem voltak ismertek, az első fordulóban anonim volt a verseny.

Az első zsűrizési körből 5 torta jutott tovább a döntőbe:

  • Huncut Szilva Herceg – Karikó Orsolya – Vanília & Gelarto, Nagykőrös
  • Évszakok – Szívós Zita – Major Cukrászda, Budapest
  • Hegyaljai Mámor – Halázs Zsuzsa – Kishalász Cukrászda, Szerencs
  • Kék Kötény Kincse – Lakatos Pál, Levendula és Kert Cukrászda, Szigetszentmiklósa
  • Karmelita – Gyuris László – A Capella Cukrászda, Szeged

A zsűri döntése értelmében 2022-ben Magyarország tortája a Huncut Szilva Herceg fantázianévű kreáció lett.

Magyarország Tortája mellett Magyarország Cukormentes Tortáját is megválasztották. Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány és a Magyar Cukrász Ipartestület által kiírt versenyre 17 kreációval érkeztek a cukrászok.

Az íz, a küllem és az újszerűség mellett a verseny jellegéből adódóan a szénhidrát- és kalóriaérték is befolyásolta a bírálókat a döntésben. A program elsődleges célja ugyanis, hogy a kiegyensúlyozott étrendbe illeszthetőek legyenek a kiválasztott édességek, melyeket bátran fogyaszthatnak a cukorbetegek és az egészséges életmód hívei is. A kreációk elkészítéséhez a cukrászok a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége által ellenőrzött alapanyaglistáról választhattak.

Magyarország cukormentes tortája a Nagyi kedvence lett, amit Gyuris Lászkó, a Szegedi Virág Cukrászda és Kávéház cukrászmestere alkotott meg.

A Nagyi kedvence energiatartalma 233,8 kcal szeletenként, míg szénhidrát értéke 11,9 g.

A győztes tortákat augusztus 19-től lehet megkóstolni az ország számos cukrászdájában és Budapesten, a Magyar Ízek Utcájában is árusítják majd őket.

 

https://sokszinuvidek.24.hu/otthon-keszult/2022/08/01/torta-magyarorszag-tortaja-verseny-cukraszat/

 

Kapcsolódó cikkek

A LIGA Szakszervezetek Esélyegyenlőségi Bizottságának felhívása

2021. március 09. 09:16
A LIGA Szakszervezetek Esélyegyenlőségi Bizottsága a nemzetközi nőnap alkalmából szeretné felhívni a figyelmet egy igen fontos problémára, mely tekintetben elkötelezettek vagyunk: a munkahelyi erőszak és zaklatás minden formája elleni küzdelemre.

13 extra ötlet és praktika, ami aranyat ér a dinnyeszezonban

2016. augusztus 02. 08:19
Nyári piknikeink során vagy ha épp  pihenünk a tornácunkon, de  akár még egy esős napon is finom és szaftos élvezetet nyújt egy szép szelet dinnye. És ha egy kis spirituszt is szeretnénk belevinni ennek az ízletes gyümölcsnek a tálalásába, akkor nézzük a következő ötleteket és tanuljunk.