Felszínre került az Ínség-szikla – vízügyes szakemberek elmondták, mekkora baj ez

2023. október 20. 17:36
Mennyire szokatlan a folyók alacsony vízállása?
 
Nem rendkívüli, hogy október végén alacsony a folyók vízállása, és ismét látszik a Dunában Budapestnél az Ínség-szikla – közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság.
Felszínre került az Ínség-szikla – vízügyes szakemberek elmondták, mekkora baj ez
Az elmúlt csapadékszegény időszak következtében a magyarországi vízfolyások "többnyire igen alacsony mederteltségűek", írja a vízügyi főigazgatóság 
 
Azt írták: ahogy a Duna vízállása a budapesti vízmércén 95 centiméternél alacsonyabb értéket mutat, a közbeszédet foglalkoztatni kezdi a folyóból a Gellért-hegy lábánál, a Szabadság-hídtól 60-70 méterre északra, a meder szélétől nagyjából 5 méterre előbukkanó, úgynevezett Ínség-szikla csúcsa. Ennél még kisebb, körülbelül 72-75 centiméter körüli vízszintnél már az is látható, hogy nem több kisebb szirtből áll, hanem összefüggő karéj.
Hozzátették: a sziklaképződmény megjelenése nem rendkívüli, a meleg nyarakat követő alacsonyabb vízállású – úgynevezett "kisvizes" – őszi időszakokban 2000 óta 15 olyan év volt, amikor megmutatta magát, néha több hónapon keresztül is. 2018. október 25-én a vízállás negatív rekordot döntött, mindössze 33 centiméter volt, ezt követően 2022 augusztusában bukkant ki ismét a szikla.
 
Megjegyezték: Budapesten, a Vigadó téri vízmércén a sokéves (1901-2022) átlagos vízállás 301 centiméter. Az elmúlt kilenc hónap alapján 2023 az átlagosnál szárazabb évnek mutatkozik, így nem meglepő a szirt újabb megjelenése – írták, hozzátéve, péntek reggel 78 centiméter volt a Duna vízállása Budapestnél, így továbbra is egybefüggően látszik a sziklaszirt.
 
A vízügyi főigazgatóság közleményében kitért arra is, hogy az elmúlt csapadékszegény időszak következtében a magyarországi vízfolyások "többnyire igen alacsony mederteltségűek". Az így kialakuló vízállás eddig egy folyón, a Szamoson múlta alul a valaha mért legkisebb vízállást, az új negatív rekord Csengernél október 10-e óta mínusz 147 centiméter.
 
Hozzátették: a Duna és a Tisza magyarországi szakaszán több helyütt is 20-30 centiméterrel megközelítette a jelenleg érvényes legkisebb vízállást, de ez ilyenkor, a hidrológiai újév – november 1. – előtt pár nappal nem szokatlan.
 
Megjegyezték: ezekben a napokban azonban már egy ciklon alakítja Európa időjárását, amely erőteljes melegedést, és helyenként akár kiadós mennyiségű csapadékot is jelenthet. Ennek következtében a Duna és mellékvízfolyásainak jelenlegi stagnáló, enyhén apadó vízjárása enyhén áradó lesz, néhány deciméteres vízszintemelkedés valószínű. A Tisza vízgyűjtőjén várható csapadékmennyiség kevesebb, így a vízszintemelkedés mértéke is kisebb lesz – írták.
 
A vízügyi főigazgatóság közölte, a következő napokban még a negatív rekordhoz közeli, azt 30 centiméternél jobban megközelítő vízállás valószínű a Lajtán, a Rába felső szakaszán, a Sión, a Szamoson és a Zagyván Jászteleknél.
 
forrás. agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

Az agrárképzés út a jövőbe

2023. szeptember 08. 15:52
Örömteli, hogy egyre népszerűbb az agrárképzés, a diákok bizalma folyamatosan növekszik, jól mutatják ezt a tendenciát a felvételi, beiratkozási adatok és a fiatalok jól látják, hogy az agrárium biztos megélhetést, karrierlehetőséget kínál- jelentette ki dr. Nobilis Márton, az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára a 36. Bábolnai Gazdanapok keretében megrendezett Szakiskolai Napon.

30. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok – 2023. május 4-5-6.

2023. február 21. 11:07
Programok és további részletek a www.allattenyesztesinapok.hu weboldalon.