Tanácsadási szolgáltatások támogatására nyílnak pályázatok

2024. február 13. 14:18
Kiaknázható lehetőségek nyílnak a Közös Agrárpolitika (KAP) 2027-ig felhasználható hazai támogatási forrásait tartalmazó Stratégiai Tervében az ágazatban tevékenykedő szakmai szervezetek számára is. Az egyedi tudásátadási és tanácsadási szolgáltatások támogatására irányuló új pályázati konstrukciók várhatóan a nyáron jelennek majd meg.
Tanácsadási szolgáltatások támogatására nyílnak pályázatok
Juhász Anikó kiemelte, hogy várhatóan 2024 nyarán jelennek meg az „Egyedi tudásátadási szolgáltatások támogatása” és az „Új tanácsadási szolgáltatás indítása” című pályázati felhívások. A felhívások kedvezményezettjei – az eddigi kör kibővítésével – az egyéni szaktanácsadók és tanácsadó szervezetek mellett immár a szakmai-, szakmaközi és tenyésztő szervezetek is, amennyiben tanácsadási tevékenységgel segítik a jövőben az ágazatukban dolgozó gazdálkodókat, a tagjaikat és nem tagjaikat egyaránt.
 
Mindkét felhívás a tudástranszfer megvalósulását támogatja a mezőgazdaság, az erdészet, és az élelmiszeripar területén. Ugyanis cél, hogy az igényeknek leginkább megfelelő, a speciális szükségletekre reagáló tudásátadási szolgáltatásokat biztosíthassanak az ezzel foglalkozó szervezetek, amelyek elősegítik a hatékony gyakorlati alkalmazásokat és az innovációt, a gazdasági versenyképesség növelését, figyelembe véve a fenntarthatóság, környezet-, klíma- és talajvédelem, illetve az erőforrás-hatékonyság követelményeit is – sorolta a helyettes államtitkár.
Jön a pályázat: tanácsadók lesznek a szakmai szervezetek
Juhász Anikó közölte, hogy a támogatással lehetőség adódik a szervezeteknek a tudásátadási, innovációs és digitalizációs szolgáltatásaik korszerűsítésére is. Az Új tanácsadási szolgáltatás indítása című felhívással a szervezetek számára megnyílik a támogatás igénybevételnek a lehetősége olyan kiemelt tématerületeken, mint a környezet- és klímavédelmi ismeretek megerősítése vagy a generációs megújulás, a KAP stratégiai tervben meghatározott követelmények, az antimikrobiális rezisztencia leküzdése, a kockázatmegelőzés és –kezelés, az innovációs támogatás, a digitális technológiák, a fenntartható tápanyag-gazdálkodás, valamint a foglalkoztatási feltételek, munkáltatói kötelezettségek területén. Az új független tanácsadói szolgáltatások létrehozására irányuló projekt megvalósítása 5 évre szóló, egy egyösszegű általány összeggel támogatható, és elsősorban a szükséges eszközök és képzettség kialakítására irányul majd – tette hozzá.
 
Az Agrárminisztérium mindent megtesz annak érdekében, hogy támogassa azokat a szakmai szereplőket, akik az agárvállalkozásokat, a gazdálkodókat minél jobb minőségű tudáshoz és információhoz juttatják, hiszen ez elengedhetetlen az ágazat versenyképességéhez, a gyorsan változó környezethez való alkalmazkodáshoz.
 
forrás:AM Sajtóiroda

Kapcsolódó cikkek

Valóban veszélyben vannak a tölgyerdők?

2024. március 14. 21:11
Az elmúlt időszakban széles körben keltett riadalmat a tölgy-csipkéspoloska térnyerése és növekvő kártétele. Voltak, akik már a tölgyeseket temették – de vajon mi az igazság?

Gólyalábon a költségek

2023. március 27. 12:52
A hivatalos adatok szerint a burgonya tavalyi termőterülete nem érte el a 8 ezer hektárt. Évtizedek óta csökken a vetésterülete, de arra kevesen számítottak, hogy 2022-ben összesen 7900 hektáron ültetnek krumplit.
Ha a tavalyi aszályos időjárást és annak következményeit nézzük, akkor mégsem csodálkozhatunk ezen: akadt több olyan vármegye, ahol a hektáronkénti termésátlag a 14-16 tonnát is alig érte el. Ugyanakkor néhány kitartó és bizakodó vállalkozó még mindig reménnyel indítja az újabb évben a burgonyát, pedig legutóbb a költségek akkorát nőttek, hogy szinte gólyalábon jártak. Azt kéne ellensúlyozni hozamokban, és főleg értékesítési árban. Utóbbinak egyelőre kevés a realitása.