Fenntartható agrár-élelmiszeripari rendszereket építünk

2021. július 06. 08:04
A fenntartható élelmezési rendszerek elérése érdekében még fontosabbá válik a nevelés és a tudatosságnövelő kampányok szerepe – mondta Bencsik Dávid, az Agrárminisztérium nemzetközi ügyekért felelős helyettes államtitkára a Science Days for the UNFSS 2021 rendezvényre küldött videóüzenetében.
Fenntartható agrár-élelmiszeripari rendszereket építünk

A fenntartható fejlődési célok eléréséhez olyan agrár-élelmiszeripari rendszerek kialakítása szükséges, amelyek fenntartható étrendeket tartalmaznak a hagyományos növényfajták felhasználásával. Ilyen transzformatív rendszerek kiépítéséhez minden érdekelt fél, köztük a mezőgazdasági termelők, a feldolgozók, a marketingszakemberek, a fogyasztók és a politikai döntéshozók koordinációja és érdekeinek összehangolása szükséges és mindez holisztikus megközelítést igényel. Erről szervezett szemináriumot több ország kutatóinak egy csoportja az Élelmezési Rendszerek Csúcstalálkozó „Tudományos Napok” kísérőrendezvényeként.

 

Bencsik Dávid, az Agrárminisztérium nemzetközi ügyekért felelős helyettes államtitkára Svédország, Németország, Burkina Faso, Nigéria és Szenegál képviselői mellett kapott felkérést a rendezvényen való részvételre. Videóüzenetében kiemelte, hogy a fenntartható élelmezési rendszerek elérése érdekében még fontosabbá válik a nevelés és a tudatosságnövelő kampányok szerepe, az ország önellátása, a rövid ellátási láncok kialakítása. Az Agrárminisztérium egyik fontos célkitűzése mindezek támogatása, elősegítése. Az ENSZ Élelmezési Rendszerek Csúcstalálkozó magyar nemzeti dialógusának megállapításai összhangban állnak a rendezvény fókuszában lévő fenntartható élelmezési rendszerekkel, amelyek a hagyományos fajták előtérbe helyezésével állítanak elő helyi termékeket – emelte ki angol nyelvű videóüzenetében Bencsik Dávid, aki a fenntartható élelmezési program magyar koordinátoraként is tevékenykedik.

 

www.kormany.hu

Kapcsolódó cikkek

Nagy István: folytatják a társadalmi egyeztetéseket a stratégiai tervről

2021. október 29. 08:44
Példátlan kihívásokkal szembesült magyar mezőgazdaság és az élelmiszeripar, de a legnehezebb időkben is helyt állt – mondta Nagy István agrárminiszter az Országgyűlés mezőgazdasági bizottsága előtti meghallgatásán. Ígérete szerint 2024-re 300 ezer hektárra nőhet az öntözhető terület.

Reagált az agrárközgazdász Lázár János tervére: blöff a külföldi multik kiszorítása

2021. április 07. 09:17
Nyíltan protekcionista gazdaságpolitikát és a külföldi kiskereskedelmi láncok kiszorítását jelentett be Lázár János kormánybiztos tavaly év végén, az Agrárszektor 2020 konferencián, ahogy fogalmazott, ezt a piacot uralnunk kell, a saját érdekünkben. Raskó György agrárközgazdász szerint azonban a multik adminisztratív kiszorítása szürreális és kontraproduktív lenne, és mint az Agrárszektornak elmondta, amíg ezek az üzletláncok árban és minőségben is felülmúlják hazai versenytársaikat, a magyar fogyasztók pedig ennyire árérzékenyek, addig nincs realitása egy ilyen lépésnek.