Feszty Árpád festményeiből nyílt kiállítás Ópusztaszeren

2023. június 12. 16:15
Tájképek, életképek, vallásos tárgyú művek, több mint harminc alkotás látható azon az Örökszép álmok magyar álmodója című, Feszty Árpád életművét bemutató kiállításon, amely pénteken nyílt az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban.
Feszty Árpád festményeiből nyílt kiállítás Ópusztaszeren
A tárlat különleges, korábban ugyanis még nem rendeztek ekkora volumenű kiállítást Feszty Árpád műveiből. A helyszínválasztás is szimbolikus, hiszen Ópusztaszer a magyarság történelmének és identitástudatának egyik legfontosabb emlékhelye, a Nemzeti Történeti Emlékpark pedig már hosszú évek óta ad otthont Feszty Árpád leghíresebb festményének, a Magyarok bejövetele című körképnek - mondta Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára a megnyitón.
 
Görbe Márk művészettörténész elmondta, Feszty Árpádot az 1800-as évek végén, az 1900-as évek elején mint zsáner- és tájképfestőt, történelmi munkák alkotóját tartották számon, s valamennyi területen kvalitásos művek kerültek ki kezei közül. Alkotásai közül a történetelem viharai során sok elpusztult, elkallódott vagy az ország határai kívülre került, így munkássága kevésbé ismert a nagyközönség előtt. A tárlaton mintegy harminc festmény látható, e műveket együtt még soha nem mutatták be, nyolc múzeum mellett többet közülük magángyűjtők kölcsönöztek a kiállításra.
 
Görbe Márk művészettörténész (b) és Kertész Péter, az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark igazgatója beszélget a Feszty Árpád életművét bemutató kiállítás megnyitóján
 
Feszty Árpád a 19. század végén divatos akadémizmus festője volt, de azt kevesen tudják, hogy a 20. század elején már az impresszionista tendenciák is hatottak rá. Ennek egyik jó példája az Aradon jelenleg is kiállított triptichonja, amelynek egyik vázlata is látható a tárlaton - mondta a kurátor.
 
Az októberig látható kiállítás megpróbál keresztmetszetet felmutatni Feszty Árpád munkásságáról néhány olyan alkotást is a közönség elé tárva, melyek a festő főművei közé tartoznak. Így látható a tárlaton Bánhidai csata nagy méretű vázlata és a Jeruzsálem fölött című kép is.
 
A triptichonról bővebben itt olvashat:
 
forrás: turizmus.com

Kapcsolódó cikkek

Már 90 éve kotyog

2023. június 29. 13:44
A Bialetti márka az olasz dizájn ikonjává vált. Napjainkban 90 éves az a terméke, amely világszerte sokak életét forradalmasította - a híres Moka kávéfőző, avagy ahogyan nálunk elnevezték, a kotyogó.
 
Az évszám 1919, amikor Alfonso Bialetti saját műhelyt hozott létre Crusinallóban, ahol alumíniumból készített kisebb termékeket. 1933-ban tervezett egy olyan készüléket, amely ma is megtalálható a világ számos lakójának otthonában. Ezzel Bialetti megváltoztatta a kávéfőzés módját, de nem csak azt.

Malmok és molnárok lesznek az ünnepi hétvége főszereplői a Skanzenben

2023. augusztus 15. 15:42
Az augusztus 20-i ünnepi hétvégén a kézműves foglalkozások és játékok, mesék és próbatételek a malmok és a molnárok körül forognak a szentendrei Skanzenben.