Manófalva épült a Duna-parti ártéri erdőben

2023. november 15. 16:12
Az állatok birodalmát már be is lakták a mókusok, a cinegék és csuszkák.
 
Manófalva született a Római-part fái alatt – írták egy Facebook bejegyzésben.
 
Kánya Tamás Land art alkotásait a Római-parton és környékén szokta elkészíteni. A művész legújabb alkotását az állatok ihlették, eredetileg a kreatív alkotó egy madáretetőt szeretett volna készíteni télre.
Manófalva épült a Duna-parti ártéri erdőben
Tamás munka közben “lelkes támogatókra” talált kedves mókusok és cinkék személyében, akik folyamatosan figyelemmel kísérték, mit is csinál.
Egy egész meseszerű madárváros épült, melynek az arra sétálók találó neveket is adtak. Egyesek mókusfalvának, mások manólaknak, vagy tündérszállónak nevezik a pompás épületegyüttest.
 
Kánya Tamás összegyűjtötte a természetes anyagokat a környékről, és helyben készített el mindent. Uszadékfákból házakat, létrákat, átjárókat, ajtókat és kis hidakat csinált, két oldalt korláttal, hogy a mókusok tudjanak mibe kapaszkodni. A háztetőket fűzfaágakból fonta, fenyőágakból, korhadt fakeregből, kövekből, valamint elfásult taplógombából építkezett.
 
Mindent felhasznált, amit csak talált. A környék zöldhulladék-lerakatai is kiváló alapanyagokat szolgáltattak.
Nagy élet zajlik azóta a tüneményes házak között, a napokban megjelent egy erdei csíkos pirók egércsalád is, a mókusok pedig szinte folyamatosan lopkodják a diót. A vörös bundás rágcsálók praktikusan használják a hidakat, vagy ücsörögnek a házak tetején és mogyorót majszolnak.
 
forrás: sokszinuvidek.24.hu
 

Kapcsolódó cikkek

Hazai és nemzetközi szakértők adnak zöld tippeket az Utazás kiállításon

2023. február 21. 11:14
Hogyan csökkenthetik ökológiai lábnyomukat a turisztikai vállalkozások? Mit tehetnek a zöldebb, biztonságosabb jövőért a piaci szereplők? Ezekről a témákról is szó lesz a kiadónk által „Vágyak és törekvések a fenntartható turizmusért" címmel szervezett konferencián, az Utazás kiállítás első napján.
A február 23-i esemény résztvevői a szakma legjobbjaitól hallgathatnak meg előadásokat a jelen szükségleteit a jövő veszélyeztetése nélkül kielégítő, zöld turizmus fontosságáról és alapelveiről.

Bezár a mesterszauna a szentendrei V8 uszodában

2022. november 21. 09:10
Az elszabadult energiaárak miatt meghatározatlan időre bezár a szentendrei V8 uszoda és szabadidőközpontban működő mesterszauna.
A szaunaprogramokat üzemeltető Aufguss Kft. a közösségi médiában jelentette be, hogy november 18-tól a szentendrei V8-ban található ún. mesterszaunában – amely 40 négyzetméteres alapterületével a legnagyobb alapterületű hazai szaunák közé tartozik – a szaunaprogramok szünetelnek.