Fiatal gazdák kálváriája: enyhítené a szigort a Miniszterelnökség

2017. november 15. 10:45
Dolgozik a Miniszterelnökség a fiatal mezőgazdasági termelőkre vonatkozó támogatási rendeletek szankcióinak egységesítésén és enyhítésén – reagált az agrárszektor.hu cikkére a minisztérium. A napokban több fiatal gazdálkodó kapott olyan kormányhivatali határozatot, amely szerint valamennyi korábban felvett támogatását vissza kell fizetnie, mert határidőre nem teljesítette a vállalt üzemméretet. A Miniszterelnökség szerint a jogszabályok egyértelműen tartalmazzák a kötelezettségeket, de a tárca azt igyekszik elérni, hogy ne legyen szükség indokolatlan mértékű visszafizetésekre.

Több felülvizsgálat és módosítás történt az elmúlt három évben annak érdekében, hogy csökkenjenek a gazdálkodókra nehezedő szankciók – jelentette ki az agrárszektor.hu cikkére reagálva az MTI-nek a Miniszterelnökség. A tárca jelenleg is dolgozik a fiatal mezőgazdasági termelők induló támogatására vonatkozó valamennyi korábban megjelent vidékfejlesztési jogcímrendelet szankciórendszerének egységesítésén és enyhítésén – tették hozzá.

Mint az agrárszektor.hu beszámolt róla, a közelmúltban több fiatal gazdálkodó is olyan kormányhivatali határozatot kapott, amely szerint összes eddig felvett támogatását vissza kell fizetnie. Ennek oka pedig az, hogy határidőre nem teljesítették a támogatásokért vállalt üzemméretet. A gazdálkodók a korábban – a 2007-2013. közötti Új Magyarország Vidékfejlesztési Programban (ÚMVP) – megjelent jogszabályokat félreértelmezhetőnek tartják, és súlyosnak ítélik a kirótt szankciókat.

Az ÚMVP-s jogcímrendeletek egyértelműen tartalmazzák a fiatal gazdák kötelezettségeit – húzta alá ugyanakkor a Miniszterelnökség. Ennek ellenére a tervezett módosításokkal azt szeretnék elérni, hogy a termelők ne kényszerüljenek indokolatlan mértékű visszafizetésekre, és emiatt gazdálkodásuk ne lehetetlenüljön el.

A minisztérium szerint a korábbi jogszabályi felülvizsgálatok célja is az volt, hogy a gazdálkodók megvalósíthassák fejlesztéseiket és hatékonyabban használhassák fel a forrásokat. A 2015-ös programozásnál például a termelők több milliárd forint, már veszni látszó támogatást vehettek igénybe – emlékeztetett a tárca.

 

agrarszektor.hu

Kapcsolódó cikkek

Számos hibát tárt fel a halrudacskák Szupermenta tesztje

2017. október 13. 08:08
30 különböző halrudacskát ellenőrzött legújabb Szupermenta terméktesztjén a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH). A konyhakész termékeket hatósági, laboratóriumi és kedveltségi vizsgálatoknak is alávetették a szakemberek. Laboratóriumban megmérték – többek közt – a halrudak fehérje- és sótartalmát, valamint a nehézfém szennyezők előfordulását. Valamennyi termék megfelelt az élelmiszerbiztonsági kritériumoknak, azonban egyéb hiányosságokat feltárt a vizsgálat. Összesen 15 termékkel kapcsolatban indult hatósági eljárás. A súlyosabb jelölési hibák miatt 12 terméknél élelmiszer-ellenőrzési bírság kiszabására is sor kerül.

Az osztrákok a legfiatalabbak, a románok vannak a legtöbben, az íreknél a legnagyobb az agrártáj

2018. július 02. 08:06
Nyugati szomszédunknál, valamint Lengyelországban és Szlovákiában a gazdálkodók körülbelül ötöde 40 év alatti; az unió-szerte nyilvántartott mintegy 10,3 millió gazdaság harmada Romániában található; a mezőgazdasági áruk forgalmát tekintve pedig Franciaország vezet – ilyen, és ehhez hasonló érdekességek derülnek ki az Eurostat adataiból.