Készenléti jellegű munkában mennyi bérpótlékot kaphatok?

2017. december 06. 07:18
Féléves munkaidőkeret óraszáma után érdeklődöm, készenléti jellegű munkakörben. A szerződés szerint,napi 12 óra a rendes munkaidőm. Ehhez képest a féléves munkaidőkeretem a bérszámfejtési papír szerint,fél évre 1440 óra. Kérdéseim a következők: - Mennyi a rendes munkaidőkeret félévre? - A rendes munkaidőn felül végzett munka milyen pótlékokkal és túlóra fizetési kötelezettséggel jár? -Távolléti díj jár-e , készenléti jellegű munkakörben? -A jelenléti íven milyen munkaidő bontásban kell feltüntetni a letöltött időt,abban az esetben ha, 24 óra a szolgálat, reggel 8 órától másnap reggel 8 óráig. A másnap eső nap , pedig fizetett állami ünnep? Illetve milyen bér, pótlék, illetve túlórabér jár erre az adott napra?

Készenléti jellegű munkakörben a napi munkaidő a felek megállapodása alapján 8 helyett 12 óra, illetve a beosztás szerinti munkaidő pedig a felek további külön megállapodásával 12 óra helyett 24 óra lehet.

A 6 havi munkaidő-keretben beosztható munkaidőt egyszerű kiszámolni. Számolja ki, hogy a keret időtartama alatt általános munkarend szerint hány munkanap van hétfőtől péntekig, hiszen munkaidő-keretben is ugyanennyit lehet beosztani egyenlőtlenül. Ezt kell felszorozni az Ön esetében 12 órával.

A pótlékok közül a munkaszüneti napi pótlék jár, vasárnapi pótlék a munkaköréből eredően valószínűleg nem jár. Rendkívüli munkavégzésért pótlék jár akkor, ha a féléves keret óraszámát túllépik vagy, ha a munkaidő-beosztásától eltérő munkavégzésre hívják be úgy, hogy nincsen meg az előzetes 7 nap, kivételes körülmények között a 4 nap.

Távolléti díj munkaszüneti nap esetén abban az esetben jár Önnek, ha óra vagy teljesítménybérben van foglalkoztatva, és a munkaszüneti nap hétfőtől péntekig esik valamelyik napra.

Érdemes lenne szakszervezethez csatlakoznia, ahol napi szinten tudnának Önnek az ilyen jellegű kérdésekben segítséget nyújtani.

hrportal.hu

Kapcsolódó cikkek

Tejterméket gyártó üzemet függesztett fel a Nébih

2018. július 11. 07:43
Azonnali hatállyal felfüggesztette egy Hajdú-Bihar megyei, tejtermékek előállításával foglakozó létesítmény tevékenységét a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), miután a helyszíni ellenőrzést végző szakemberek megállapították, hogy a súlyos élelmiszerbiztonsági kockázatot jelentő higiéniai hiányosságok miatt az üzem élelmiszer előállítására alkalmatlan.

Ha röpködnek a mínuszok...

2018. február 26. 07:49
Február utolsó hetére rekord hideget jeleznek a meteorológusok. A hideg idő kötelezettséget ró a munkáltatókra: plusz pihenőidőt, fűtést, meleg teát, védőruházatot, sőt adott esetben munka alóli felmentést is biztosítaniuk kell a munkavállalók számára. A munkavállaló ugyanis csak a munkaerejét bocsátja bérfizetés ellenében a munkáltató rendelkezésére, és nem az egészségét.