Készenléti jellegű munkában mennyi bérpótlékot kaphatok?

2017. december 06. 07:18
Féléves munkaidőkeret óraszáma után érdeklődöm, készenléti jellegű munkakörben. A szerződés szerint,napi 12 óra a rendes munkaidőm. Ehhez képest a féléves munkaidőkeretem a bérszámfejtési papír szerint,fél évre 1440 óra. Kérdéseim a következők: - Mennyi a rendes munkaidőkeret félévre? - A rendes munkaidőn felül végzett munka milyen pótlékokkal és túlóra fizetési kötelezettséggel jár? -Távolléti díj jár-e , készenléti jellegű munkakörben? -A jelenléti íven milyen munkaidő bontásban kell feltüntetni a letöltött időt,abban az esetben ha, 24 óra a szolgálat, reggel 8 órától másnap reggel 8 óráig. A másnap eső nap , pedig fizetett állami ünnep? Illetve milyen bér, pótlék, illetve túlórabér jár erre az adott napra?

Készenléti jellegű munkakörben a napi munkaidő a felek megállapodása alapján 8 helyett 12 óra, illetve a beosztás szerinti munkaidő pedig a felek további külön megállapodásával 12 óra helyett 24 óra lehet.

A 6 havi munkaidő-keretben beosztható munkaidőt egyszerű kiszámolni. Számolja ki, hogy a keret időtartama alatt általános munkarend szerint hány munkanap van hétfőtől péntekig, hiszen munkaidő-keretben is ugyanennyit lehet beosztani egyenlőtlenül. Ezt kell felszorozni az Ön esetében 12 órával.

A pótlékok közül a munkaszüneti napi pótlék jár, vasárnapi pótlék a munkaköréből eredően valószínűleg nem jár. Rendkívüli munkavégzésért pótlék jár akkor, ha a féléves keret óraszámát túllépik vagy, ha a munkaidő-beosztásától eltérő munkavégzésre hívják be úgy, hogy nincsen meg az előzetes 7 nap, kivételes körülmények között a 4 nap.

Távolléti díj munkaszüneti nap esetén abban az esetben jár Önnek, ha óra vagy teljesítménybérben van foglalkoztatva, és a munkaszüneti nap hétfőtől péntekig esik valamelyik napra.

Érdemes lenne szakszervezethez csatlakoznia, ahol napi szinten tudnának Önnek az ilyen jellegű kérdésekben segítséget nyújtani.

hrportal.hu

Kapcsolódó cikkek

Merre tart a hazai agribusiness?

2017. augusztus 15. 13:11
Globális és lokális üzleti kockázatok,  lehetőségek az élelmiszer- és mezőgazdaságban

Egy növény, amely miatt most összecsapnak a legnagyobb multik

2018. január 29. 08:33
Hatalmas harc bontakozik ki a nagy nemzetközi mezőgazdasági inputanyaggyártó vállalatcsoportok között az amerikai szójapiacért. Komoly veszélybe került a Monsanto eddigi vezető szerepe, mert a BASF és a DowDuPont is nagyobb szeletet szeretne szakítani magának a piacból.