Fiatal sportolók is segítik a parlagfű elleni védekezés népszerűsítését

2016. szeptember 09. 07:54
A földtulajdonosok és földhasználók kötelessége a földjeik parlagfű-mentesítése, amely még most, a parlagfű-szezon közepén is hatásos. Aki a védekezési kötelezettségét elmulasztja, 15 ezertől 5 millió forintig terjedő bírsággal sújtható – mondta Szalkai Gábor, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) főosztályvezető-helyettese a Dunakeszi repülőtéren tartott sajtótájékoztatón.
 

A hatóságok július 1-je óta több mint hárommillió hektár területet ellenőriztek, melyből háromezer volt parlagfűvel fertőzött, a kiszabott bírság összege eléri a 12 millió forintot – tájékoztatott Szalkai Gábor, aki kifejtette: a földtulajdonosok és földhasználók jogkövető magatartása, a hatóság felderítő tevékenysége mellett a civil összefogás, az Országos Polgárőr Szövetség szemléletformáló kampánya is rendkívül fontos a parlagfű elleni küzdelemben.

A védekezésre évente többször is szükség van, azok a földhasználók, akik kötelezettségüknek még nem tettek eleget, a hatóság felderítéséig még megtehetik. Ez annál is fontosabb, mert egy növényről több tízezer, 20-40 évig csíraképes mag jut a földbe. Az FM és a Belügyminisztérium együttműködésében rendőrségi helikopterek segítik a parlagfű elleni hatósági munkát. Helikopterről olyan helyszíneken is fel tudják mérni a fertőzöttséget, ahová gépjárművel, vagy gyalogosan igen nehéz eljutni, így nagyobb lehet a felderítési arány.

Kép letöltése
 
Fotó: Pelsőczy Csaba/FM

Jordán László, a NÉBIH növény-, talaj- és erdővédelmi elnökhelyettese elmondta, hogy míg az amerikai kontinensről származó gyomnövény rendkívül jól érzi magát a Kárpát-medence éghajlati viszonyai között, addig a parlagfű természetes ellenségei nem érkeztek meg a távoli kontinensről, egyetlen ellensége van, mi, emberek. A parlagfű nem csak a mezőgazdaságnak és a növényvédelemnek okoz károkat, de jelentős közegészségügyi hatása is van, amely okok miatt kötelező ellene védekezni. A hatóságok felderítik, bemérik a fertőzött területeket, a tulajdonost vagy földhasználót kötelezik a mentesítésre, szükség esetén bírságolnak, és közérdekű védekezést rendelnek el.

A NÉBIH nagyon fontosnak tartja a felvilágosító munkát, ezért a társadalom minden tagját próbálják megszólítani és tudatosítani mindenkiben a parlagfű okozta problémát. Játékos ismeretterjesztő kiadvánnyal hívják fel a kisiskolások figyelmét, a termelők számára pedig képzéseket szerveznek a hatékony megelőzés érdekében. Jordán László véleménye szerint a parlagfű okozta problémán csakis a széles körű összefogás segíthet, ezért is üdvözlendő az Országos Polgárőr Szövetséggel való 2015-ben indult együttműködés.

Kép letöltése
 
Fotó: Pelsőczy Csaba/FM

Az 56.000 fős tagsággal rendelkező Országos Polgárőr Szövetség „Polgárőrök a Parlagfűmentes Településekért” címmel szemléletformáló kampányt hirdetett, melynek népszerűsítésébe több fiatal, sikeres sportolót is bevont – tájékoztatott Erdős Viktória, a Szövetség környezetvédelmi alelnöke. Mint mondta, az ifjú polgárőrökkel együtt ők is segítenek a szemléletformáló, ismeretterjesztő anyagok kiosztásában, személyes beszélgetésekkel hívják fel a figyelmet a parlagfű-mentesítés fontosságára. Egyikük, a sajtótájékoztatón is jelen lévő, fiatal kora ellenére számos nemzetközi sporteredménnyel – köztük ifjúsági olimpiai bajnoki cím, világcsúcs, világkupa – büszkélkedő Péni István olimpikon sportlövő, aki családi és baráti érintettsége nyomán is szívesen segít a felvilágosító, megelőző munkában.

Forrás: kormany.hu

Kapcsolódó cikkek

Heti 36 órában dolgozom munkaidőkeretben, hogyan írjam be a kivett szabi óraszámát?

2017. augusztus 09. 10:10
Azzal a kérdéssel fordulok Önhöz, hogy annak a munkavállalónak, aki heti 36 órás munkaviszonyban van bejelentve és munkaidő keretben van elszámolva a ledolgozott órája, ha elmegy (pl: 1 nap) szabadságra, akkor az adott napra 7,20 percet írok be a munkaidő keretben az helyes-e? A munka törvénykönyvében erre való utalást sehol sem találtam.

Tudja, miért van olyan meleg? A tudósoknak lenne néhány ötlete

2018. július 30. 08:03
A globális felmelegedés mellett számos más tényező, köztük az igen gyenge nyugat-keleti magas légköri nagysebességű széláramlás és az Atlanti-óceán vízfelszíni hőmérsékletének jelentős megváltozása is okolható azért, hogy az északi féltekén szélsőségesen meleg és száraz időjárás uralkodik hetek óta – vélik klimatológusok.