Figyelem! Már benyújthatók a szőlőtelepítési pályázatok
2022. november 14. 10:46
A korábbi évek gyakorlatának megfelelően, idén november 2-a és november 30-a között ismét lehetőség van a szőlőültetvények szerkezetátalakításának támogatására vonatkozó egyéni tervek benyújtására.
Az elmúlt egy-két évben jelentősen növekedtek a támogatás alapjául szolgáló inputanyagok költségei. Ezért a piaci árak érvényesítése érdekében a támogatás alapjául szolgáló költségtáblák frissültek, azok már a 2022. évi árakat tartalmazzák. A támogatási keretösszeg a 2019–2023 közötti 34 millió euróról 50 millió euróra emelkedett.
A költségek aktualizálása mellett a támogatási intenzitás mértéke is emelkedik. Amennyiben az egyéni tervben az intézkedéssel érintett terület a fekvése szerinti földrajzi árujelző szerkezetátalakítási tervnek megfelel, a támogatási intenzitás mértéke a korábbi 50%-ról 60%-ra emelkedik. Abban az esetben pedig, ha az egyéni terv egyetlen szerkezetátalakítási tervnek sem felel meg, a támogatási intenzitás a korábbi 40%-ról 50%-ra növekszik – tájékoztatta az Agrárminisztérium az Agro Naplót.
További jó hír a szőlőtermesztőknek, hogy a Közös Agrárpolitika változásából fakadó, 2024-től érvényes új szabályozás nem tartalmaz számottevő módosítást a szőlőtelepítésekkel kapcsolatban. A támogatások alapjául szolgáló egyéni terveket továbbra is három évre lehet majd benyújtani, a korábbi évekhez hasonlóan november 2-a és november 30-a között.
Forrás: agronaplo.hu
Kapcsolódó cikkek
Mikroalgákból minimális környezetterheléssel kiváló minőségű étolajok készíthetők
2024. július 05. 17:30
Ez a megoldás enyhén vajas ízprofilt kínál, amely javítja az ételek ízét.
Kenyér, amely csökkenti a vércukorszintet
2023. február 23. 12:54
Táplálkozáskutatók dolgoznak az egészségesebb kenyér és pékárú összetevőin. Máris találtak egy alapanyagot, ami sikeresnek bizonyult a vércukorszint normalizálásában.
A hagyományos kenyér és pékáruk sok ember számára alapvető táplálékot jelentenek, de néha megfeledkezünk a szervezetünkre gyakorolt hatásukról.
Az Amerikai Táplálkozási Társaság kutatást és kísérletet végzett a kenyerek összetevőinek változtatásra, és kidolgoztak egy lisztkeveréket, amelyből, mint kifejtik, olyan kenyeret lehet sütni, amely hosszabb ideig tart jóllakottan, és csökkenti a vércukorszintet. Ez pedig az elhízás vagy a cukorbetegség kockázatának minimalizálásában nyilvánulhat meg.

