FOGYASZTÓKNAK KEDVEZŐ AZ ÉLELMISZERÁR

2023. április 24. 10:43
Drága alapanyagból kell olcsó terméket előállítani. Így jellemezhető az a piaci környezet, amelyben több kockázatkerülő, ezáltal tőkeerős gazdaság vásárolt időben olyan imputanyagokat, amelyeknek az ára tavaly nyáron igen magas volt, idén januárban viszont meredeken zuhant lefelé. Miközben a tojás, a hús és a tejtermékek ára csökken, s ennek a fogyasztók örülhetnek, addig a termelés költségei továbbra is magasak.
 
FOGYASZTÓKNAK KEDVEZŐ AZ ÉLELMISZERÁR
Erről a helyzetről is beszélt a Kossuth Rádió kora reggeli műsorában Makai Szabolcs, a Talentis Agro Zrt. vezérigazgatója és Hollósi Dávid, a Magyar Bankholding Agrár- és Élelmiszeripari Üzletágának vezetője. Mint jelezték: a szolgáltatási szektorban éves szerződések vannak, például a tavalyi év elején érvényes szerződések voltak mindvégig az irányadók 2022-ben, így a nehézségek még nem mindjárt jelentkeztek, hanem az év közepén. Az elszabadult imputáraknak megfelelő új együttműködéseket ezért ebben az évben kezdték el érvényesíteni a szolgáltatók és jellemzően 15-20 százalékkal növekedtek ezért a díjak. Azt nem szabad egyetlen termelőnek sem felróni, hogy készleteket halmozott fel, ugyanis a következő termelési ciklusát biztosította be az imputanyagokkal. Jó példa erre a műtrágya, amelynél komoly ellátási zavarok voltak az elmúlt években, viszont a tavalyi nyárhoz képest januárban sokkal olcsóbb volt az ára. Ezzel párhuzamosan a növényvédőszerek ára rohamos mértékben növekedett az elmúlt egy-két hónapban, de az árammal összefüggő szerződések is a tavalyi, akkor érvényes piaci árak szerint jöttek létre. A mezőgazdaságban a biztosra kell menni – ez az alapja a szerződések kötésének -hívták fel a figyelmet.
 
interjú hanganyag:
 
Az idei esztendő nem bővelkedik majd pályázatokban és beruházásokban -tette hozzá Hollósi, ezért ezeken a területeken kisebb szünet lehet. Így csak jövőre várhatók olyan pályázati kiírások és állami támogatások, amelyekkel képesek lesznek a gazdálkodók finanszírozni azokat a fejlesztéseiket, amelyek addigra már időszerűvé válnak. Noha mindenki a mögöttünk hagyott év gondjairól beszél, de az elmúlt években szerencsére fejleszthettek a gazdálkodók, mert pályázati bőségben volt részük, most azonban halasztaniuk kell az erre az évre tervezett beruházásaikat.
 
A Talentis Agro portfóliójában jelentős részt képvisel a szántóföldi zöldségtermesztés, amelynek komoly felvevő piaca az élelmiszeripar, azon belül is a hűtő- és konzervipar. Az idei év újdonsága, hogy hatvan hektáron nevelnek paradicsomot és zöldbabot, háromszáz hektáron zöldborsót, csemegekukoricát pedig négyszáz hektáron. Olyan növényekről van szó, amelyeket eddig nem termesztett a cégcsoport, hiszen a palettán csak a különböző kalászos gabonák, a kukorica és az olajos növények – repce és napraforgó – voltak. Noha az intenzívebb körülmények és az öntözési lehetőségek több energiával és munkával járnak, de több jövedelem származik belőlük, mint a kalászosokból. Emiatt fokozza még tovább a Talentis Agro Zrt. az öntözött területeken a vetőmagtermesztést, elsősorban a hibrid kukoricáét, valamint a kalászosok – búza, árpa, rozs – vetőmag előállítását három helyen: Hidasháton, Gödöllőn Mosonmagyaróváron.
 
forrás: novenyvedoszer.hu

Kapcsolódó cikkek

Hajdina, quinoa, teff: virágzik a gluténmentes gabonák piaca

2024. január 17. 15:22
Sokféle élelmiszer készíthető a felhasználásukkal.
 
A world-grain.com hírportál arról számol be, hogy amerikai szakértők szerint a gluténmentes gabonafélék – köztük a hajdina, a quinoa és a nálunk csaknem ismeretlen, Afrikában viszont eléggé elterjedt teff a jövőben jóval nagyobb szerepet játszhatnak a világélelmezésben.

Húsexportengedélyt kapott Magyarország a Fülöp-szigetekre

2023. január 30. 13:12
Hosszú évek kitartó munkájának eredményeként első alkalommal kaptak húsexportengedélyt magyar vállalatok a Fülöp-szigetek piacára - jelentette be Facebook-bejegyzésben a külgazdasági és külügyminiszter vasárnap.
 
Szijjártó Péter beszámolt arról, hogy a manilai kormány döntése értelmében hat hazai cég is megkezdheti a szárnyas- és sertéshúskészítmények, valamint élőállat szállítását Délkelet-Ázsia leggyorsabban fejlődő országába. A több mint 112 millió lakost számláló piac hatalmas lehetőséget jelent a magyar élelmiszeriparnak - tette hozzá.