Föld se kell hozzá: bárki friss zöldséget termelhet a konyhában

2016. október 10. 08:33
Csupán egy akvárium helyét foglalja el az úgynevezett nanofarm, amely zárt rendszerű inkubátorként friss zöldségeket nevel a konyhában. Egy amerikai startup vállalkozás azt reméli, hogy az egymásra is rakható termesztő dobozok révén kevesebb élelmiszer kerül a szemétbe.

A Replantable vállalkozás abból indult ki, hogy sokan próbálnak az ablakban, erkélyen zöldségeket termeszteni a konyha számára, de aztán mindig az a vége, hogy kimerül a talaj, vagy nem gondozzák kellőképpen a növényeket. Az ilyen lelkes lakáskertészeknek kíván segíteni a vállalkozás a 45 x 60 centiméteres dobozaival, amelyekben LED világítás helyettesíti a napfényt.


A zöldségek – saláta, rukkola, cékla – tápanyaggal ellátott nedves szövetpárnában ülnek, és a leírás szerint csak időről időre némi vizet igényelnek, semmi mást. A doboz indításakor, az első locsolást követően pedig csak be kell kapcsolni egy időzítőt, ami jelzi, mikor lehet betakarítani a termést. 

A doboz ára most 350 dollár, amelyhez az egyenként 16-25 palántát tartalmazó öttagú párnakészlet 25 dollárba kerül. Lehet, hogy nagy üzlet lesz a nanofarm forgalmazása, de az is elképzelhető, hogy sok nagyvárosi lakossal kedvelteti meg a növénytermesztést.

 

agrarszektor.hu

Kapcsolódó cikkek

Csúnya lemaradásban van a hazai mezőgazdaság termelékenység-növekedése

2017. augusztus 09. 09:18
A mezőgazdaság teljesítményét nagymértékben meghatározza a rendelkezésre álló erőforrások hatékony felhasználása. Ennek feltétele a humánerőforrás képzése, a méretgazdaságosság optimalizálása, a technológiai fejlődés és a hatékonyság növelése. Az elmúlt 10 évben azonban Magyarország jelentősen lemaradt ezen a téren az Európai Uniós átlaghoz képest.

Ha van főállásom mennyit kell fizetnem az alkalmi munka után?

2017. november 15. 10:40
Van egy fő állásom, de mellette alkalmi munkát is vállalok. Kérdésem az lenne, hogy kb mennyi fizetendő adóra számíthatok? Bár ezután ugye elvileg nem kellene fizetnem nekem.