Ha van főállásom mennyit kell fizetnem az alkalmi munka után?

2017. november 15. 10:40
Van egy fő állásom, de mellette alkalmi munkát is vállalok. Kérdésem az lenne, hogy kb mennyi fizetendő adóra számíthatok? Bár ezután ugye elvileg nem kellene fizetnem nekem.

Az adófizetési kötelezettség mértéke attól függ, hogy Ön milyen jogviszonyban végzi az alkalmi munkát - munkaviszony vagy megbízási szerződés alapján megbízási díj ellenében, egyszerűsített foglalkoztatás vagy vállalkozói tevékenység keretén belül. 

1, Amennyiben az alkalmi munkát munkaviszony keretein belül végzi, ebben az esetben 15%-os személyi jövedelmadó és 18,5%-os társadalombiztosítási járulék kötelezettség terheli a jövedelmét, ami 4% természetbeni egészségbiztosítási járulék, 3% pénzbeli egészségbiztosítási járulék, 10% nyugdíjbiztosítási járulék és 1,5% munkaerőpiaci járulék kötelezettségekből tevődik össze. Ez azt jelenti, hogy Ön a bruttó összeg 66,5%-át kapja majd kézhez.

2, Amennyiben megbízási jogviszony áll fenn, önálló tevékenységnek minősül, ezért el lehet számolni a tevékenységgel kapcsolatban felmerült költségeket.
Ez kétféleképp lehetséges:
1. költséghányad alkalmazásával (ilyenkor a bevétel 10%-a lesz a költség)
2. tételes költségelszámolással, amely során a felmerült költségeket számlával kell igazolni, maximum a bevétel 50%-ig.

A bevétel költségekkel csökkentett része a jövedelem, ami után meg kell fizetni az adót és járulékokat.

A megbízási díj után fizetendő adók és járulékok szempontjából meg kell vizsgálni azt, hogy a kifizetett jövedelem alapján a megbízott biztosítottá válik-e vagy sem.

A megbízott akkor válik biztosítottá, ha a megbízásából származó jövedelem (a bevétel költségekkel csökkentett része) eléri a minimálbér 30%-át (2017-ben: 38.250 Ft), vagy ennek az időarányos részét. 

Ha a megbízott biztosítottá válik a következő adókötelezettségek terhelik: 15% személyi jövedelemadó, 4% természetbeni egészségbiztosítási járulék, 3% pénzbeli egészségbiztosítási járulék (kivéve: öregségi nyugdíj folyósítása mellett vállalt megbízás), 10% nyugdíjbiztosítási járulék.

Összefoglalva: Ha a 10% százalék költséghányadot alkalmazza, akkor a bruttó összegből 28,8%-ot fognak levonni, így Önnek 71,2% marad a zsebében.

Ha Ön, mint megbízott nem válik biztosítottá, akkor a jövedelmet csak 15 %-os személyi jövedelmadó terheli.

3, Bizonyos esetekben egyszerűsített foglalkoztatásra/ alkalmi munkára is van lehetőség. Az egyszerűsített foglalkozatásnak több alesete van - leggyakoribb az alkalmi munka. Az egyszerűsített foglalkoztatás hátránya, hogy a munkáltató csak korlátozott számban foglalkoztathat ilyen formában munkavállalókat, illetve a munkavégzés időtartama is korlátozott (többek között maximum 5 nap egyhuzamban). Előnye, hogy az egyszerűsített foglalkoztatásban foglalkoztatott munkavállaló esetében a munkáltató által fizetendő közteher mértéke a munkaviszony minden naptári napjára munkavállalónként 1000 forint, más közteher nincs. Így Ön gyakorlatilag a teljes jövedelemre jogosult lesz azzal, hogy a napi minimálbér feletti munkabérre 15% szja-t kell fizetnie. Viszont ez a foglalkoztatási lehetőség nem minden esetben elérhető a munkavállaló és a munkáltató számára.

4, Amennyiben vállalkozóvá válik, a vállalkozás jogi formájától és a választott adózási módtól (KATA, KIVA, EVA, átalányadózás, normál adózás) függ, hogy Önnek milyen adó- és járulékfizetési kötelezettségei keletkeznek. Ezeket - terjedelmi okokból - nem ismertetjük.

hrportal.hu

Kapcsolódó cikkek

Gazdabarát közös európai agrárpolitikára van szükség - összehangolt magyar-francia együttműködés a termelők érdekében

2017. december 04. 09:51
Egyetértettünk francia kollégámmal abban, hogy meg kell őrizni a Közös Agrárpolitika (KAP) vívmányait, és az uniós támogatások szintjét 2020 után is – jelentette ki Dr. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter, miután Párizsban megbeszélést folytatott Stéphane Travert mezőgazdasági és élelmezésügyi miniszterrel. A KAP-nak továbbra is a gazdákat, és ezáltal a fogyasztókat kell szolgálnia, hiszen a vásárlók is haszonélvezői a közösségi támogatásoknak.

A norvég favágók átdobták a pesti srácokat

2017. január 13. 08:21
A Fjordox egy kitalált cég valós megjelenésekkel: honlappal, facebook oldallal és egy népszerűsítő videóval, amely vonzó munkakörnyezettel csábított fiatalokat egy business support center-be. Azt állította a projektben együtt dolgozó Aon Hewitt és a Colibri HR Solution, hogy a Fjordox Hungary egy norvég fakitermelő és feldolgozó vállalat budapesti szolgáltatóközpontja, vagyis adott volt, hogy sok fiatal elhiggye, létezik a cég és várja az álláskeresőket. Ez így történt, sokan elhitték.