Folyamatosan nő a kereslet a biotermékekre

2017. március 27. 08:31
Bár Magyarországon az utóbbi néhány évben nőtt az ökogazdaságok száma, még mindig csak nagyon kis területen történik biotermesztés az ország teljes területéhez képest.

A németországi Biológiai Földművelési Kutató Intézet (FIBL) és az IFOAM legfrissebb adatai szerint jelenleg a világ 179 országában 50,9 millió hektáron folytatnak biotermesztést, amelyből mintegy 75 milliárd euró értéket állítanak elő – olvashatjuk a fruchtportal.de hírportálon.

A biotermesztés vagy más szóval ökogazdálkodás nagy előnye, hogy egységnyi területen nagyobb értéket képes előállítani, termékei pedig génmódosított szervezetektől és az emberi egészségre ártalmas szennyező anyagoktól gyakorlatilag teljesen mentesek, és ezért a hagyományos termékeknél jóval könnyebben értékesíthetők. Éppen erre alapozva, a biotermesztés – az általa elfoglalt területet és előállított értéket tekintve egyaránt – világszerte folyamatosan és gyorsan növekszik, de nem tud lépést tartani a biotermékek iránti kereslet mintegy kétszerte gyorsabb ütemű emelkedésével.

 

A globális biotermesztés értékének 90 százaléka Európára, illetve az USA-ra jut, ahol a legnagyobb biotermékek piaca (35,9 milliárd euró), utána Németország és Franciaország következik (8,6, illetve 5,5 milliárd eurós értékkel). Egy főre számítva a legtöbb bioterméket a svájciak fogyasztják (évente 262 euró értékben).

bio

A piac a jelenleginél jóval több bioélelmiszert is felszívna – fotó: Shutterstock

2015-ben a biotermesztésre berendezett területek több mint kétharmadát a legelők tették ki, azok további 20 százalékán szántóföldi növényeket (gabonaféléket és takarmánynövényeket) termesztettek, a terület további 8 százalékát pedig különböző ültetvények foglalták el. Jelenleg a világban biotermesztéssel 2,4 millió agrártermelő foglalkozik, akikinek a száma Indiában (585.200), Etiópiában (203.602) és Mexikóban (200.039) a legnagyobb.

Magyarországon a biotermesztés kétarcú fejlődést mutat. Egyrészt örvendetesnek mondható, hogy – amint az ez év februárjában, Gödöllőn tartott ökogazdálkodási ágazati konferencián megállapítást nyert – a biotermesztés területe hazánkban az utóbbi két-három évben mintegy 50 százalékkal növekedett, és elérte a 200.000 hektárt, a biogazdálkodásban részt vevők száma pedig a 3.000 főt. Ugyanakkor a fent említett terület az ország mezőgazdasági területének mindössze 3,7 százaléka, szemben az EU 6 százalékos átlagával. A bioterület részarányát illetően még messzebb vagyunk Svájctól (30,2%), Ausztriától (21,3%) és Svédországtól (16,9%), de még Csehországtól is (14,0%).

A magyar biotermesztés felfuttatásában fokozottan figyelembe kellene venni e gazdálkodási formának a környezet és a termőtalaj tisztaságának megőrzésében játszott szerepét, valamint azt a tényt – amit már a tengeri kikötővel nem rendelkező európai országok közül többen felismertek – miszerint a nehezen értékesíthető gabonatermékek helyett célszerűbb lenne az ökogazdálkodás területét növelni. Fontos lenne továbbá a biotermékek feldolgozásához minél több korszerű berendezést vásárolni, ami jóval versenyképesebb lenne, mint a nyerstermékek árusítása.

agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

Hogyan őrizhetjük meg a munkavállalóink egészségét?

2018. augusztus 01. 07:29
A magyar munkavállalók egészségi állapota nem ad okot büszkeségre. Hogyan támogathatja a HR a munkavállaló egészségét, és ezzel a vállalat hatékonyságát? Egyre több elemzés bizonyítja, hogy a cégeknek tudatosan érdemes nagyobb hangsúlyt fektetni a területre, mert például a táppénzes napok száma akár 10-30%-al csökkenthető. Szerkesztőségünk részt vett a Health On Day munkahelyi egészségfejlesztési témájú szakmai napon, ahol megismerhette a dolgozói menedzsment legújabb trendjeit és megoldásait.

Meglett a gyümölcse a szezonális ellenőrzéseknek

2018. január 09. 12:48
Idén is útjára indult a téli szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés, ahol a szakemberek többek között az ünnepekhez kötődő termékeket, illetve az ilyenkor kiemelt forgalmat bonyolító kereskedelmi egységeket és vásárokat vizsgálják.