Folytatódnak a német tüntetések, olajat öntött a tűzre egy zöldszervezet

2024. január 09. 15:43
Ma tovább folytatódnak a demonstrációk, a gazdákban forr az elégedetlenség. Kint élő magyarokat is kérdeztünk tapasztalataikról.
 
Mint arról tegnapi írásunkban már beszámoltunk: Németország minden tartományában demonstrációkat tartanak traktoraikkal a gazdák, részben általános elégedetlenségük, részben pedig a tervezett megszorító intézkedések miatt.
 
Folytatódnak a német tüntetések, olajat öntött a tűzre egy zöldszervezet
Ami sok, az sok! A német gazdáknál betelt a pohár – forrás: Facebook
 
A tüntetések elvileg egy héten át tartanak, hacsak a kormány nem vonja vissza az összes, az agráriumot sújtó megszorító tervét. A Telex szerint a "a parasztfelkelés (ezt a kifejezést maguk a gazdák használják, utalva az 1524-es, Németországon végig söprő parasztfelkelésre) végleg betehet Olaf Scholznak", ugyanis ahhoz a vasút és a teherautósofőrök is csatlakoznak.
 
Münchenben 7000 traktor demonstrált, de máshol se volt sokkal kevesebb, Berlinben a Brandenburgi kapu környékét több száz traktor foglalta el, a lezárások miatt pedig felmerült, hogy az iskolák átálljanak online oktatásra – tudósít a Telex. A tiltakozások a közlekedés mellett a gazdaságot is fájdalmasan érintik, többek között az emdeni
Volkswagen-gyárat le kellett állítani, mert a dolgozók nem értek be a munkába.
 
 
A Telex szerint a konfliktus mögött egy nagyon mély gazdaságpolitikai-világnézeti konfliktus áll.
 
Hiába vallanak hasonló értékrendet a koalícióban lévő német liberálisok és zöldek, valójában homlokegyenest ellenkező elképzeléseik vannak arról, hogyan kellene kormányozni Németországot, és mit kéne kezdeni a német gazdasággal.
 
Az FDP a kis- és középvállalkozók, szállodatulajdonosok, orvosok, gyógyszerészek, ügyvédek és egyéb szabadfoglalkozásúak pártja. Őket nem érdekli a minimálbér, viszont szeretnének kevesebb adót fizetni. Az FDP ennek megfelelően neoliberális politikát támogat, amelynek középpontjában a kisvállalkozók és a jól keresők adócsökkentése áll.
 
A Zöldek viszont ennek pont az ellentétét szeretnék: ők megadóztatnának mindent, ami környezetszennyező, a beszedett pénzt pedig egyrészt a szegények támogatására, másrészt a zöld átállásra költenék.
 
A koalíciót vezető szociáldemokraták álláspontja pedig a két elképzelés között, de inkább a zöldekéhez közelebb van.
 
A durva nézetkülönbségek már a koalíciós szerződésben is látszottak, ebben egyszerre ígérték meg az adócsökkentéseket és a gazdaság zöld átállásának állami finanszírozását...
 
 
Azaz: a német hajó kormányrúdját összevissza rángatják, most pedig közös célpontnak megtalálták a mezőgazdaságot és a gazdákat.
 
Az Auggen-ben élő Daróczi Márton János érdeklődésünkre közölte: tegnap kemény forgalomkorlátozásokat okoztak a tüntetők, a közelükben lévő autóút és autópálya-lehajtó közötti távolság 3 perces autózással legyőzhető, de ez most többeknek másfél órába telt.
 
A gazdákat a lakosság támogatja, ez részben jól felfogott érdeke is, hiszen ha újabb terheket rak a termelőkre a kormány, akkor az biztosan megjelenik majd az élelmiszerárakban is, azaz még kevesebbet tud költeni az átlagpolgár a drágulás miatt.
 
Az országos tiltakozás egyik érdekes fejleménye, hogy a tüntető parasztok a településnév-táblákra gumicsizmákat aggatnak, ami azt üzeni, hogy ha szögre akasztják a lábbeliket, vége lesz a jólétnek, de legalábbis az élelmiszerellátás biztonsága veszélybe kerül. Ami pedig a lakosság általános elégedetlenségét illeti, az abból fakad, hogy megelégelték az utóbbi évek bevándorláspolitikáját; hogy a zöldpolitika leállította az atomerőműveket, arra hivatkozva, hogy azok nem zöldek, de újra elindította a szénerőműveket. Illetve megveszik külföldről jó pénzért az ott szintén atomerőművekben előállított energiát...
 
A Frankfurtban élő Alimán Anita azt mondta: az emberek nagyon tartanak a szerdai eseményektől, amikor a vasutasok és a teherszállítók is csatlakoznak a gazdákhoz, és szinte leáll az egész ország, egészen péntekig. Akkor kezdődnek majd az igazi problémák, ellátási zavarok, miközben a boltok polcai már egy ideje amúgyis üresek sok helyütt. Eközben az árak igencsak elszálltak, a fizetések veszítettek az értékükből, általában minden rosszabb lett Németországban, ezért év végén hazaköltöznek. Hozzátette: a német emberek odafigyelnek arra, hogy a gazdákat segítsék azzal is, hogy tőlük vesznek húst, tejterméket, sajtot, zöldséget, gyümölcsöt. Egyrészt mert valódi minőség, másrészt mert hagyomány a tudatos lokálpatrióta gondolkodás.
tüntetés
Csizmák kerülnek a településnév-táblákra – forrás: Facebook
 
Berlinben él Milassin Valéria, akitől megtudtuk: sok városlakó letette az autókat, mert nehéz közlekedni. Bízik a gazdák sikerében – mint ahogy nagyon sokan.
 
"Azt gondolom, az egész világ, különösen az EU rossz irányba halad. Egyre nyilvánvalóbb, hogy gazdasági és hatalmi érdekből a hatalmat birtoklók és a hűbéres politikusok azon munkálkodnak, hogy mesterséges válságokat okozva az embereket a jogaik, a demokrácia, a még valamennyire meglévő szabadságuk feladására kényszerítsék. Pusztítanak, rombolnak, ellehetetlenítenek, háborúkat provokálnak és finanszíroznak, ördögök ezek mind. Most a gazdákat igyekeznek tönkretenni, mint Hollandiában és a fuvarozókat. Élelmiszer- és áruhiányt, munkanélküliséget, drágulást, elszegényedést okoznak a terhek növelésével, a beszedett adót meg háborúskodásra költik. Tönkretették már a gazdaság jelentős részét az intézkedéseikkel, most próbálják a maradékot is kicsinálni" – fogalmazott.
 
A farmer.pl lengyel agrárhírportál azt írja, hogy a német gazdák demonstrációjához lengyel termelők is csatlakoztak annak érdekében, hogy felhívják a figyelmet az európai mezőgazdaság tarthatatlan helyzetére és az azt sújtó uniós intézkedésekre, melyek az EU klímapolitikájából fakadnak.
 
"A politikusok mezőgazdasághoz való hozzáállása azt jelenti, hogy nincs más választásunk, mint összefogni és harcolni a jövedelmező mezőgazdasági termelés jogáért Európában" – mondta Szczepan Wójcik, az Agrárgazdasági Intézet elnöke, a tüntetések és blokádok társszervezője.
 
Eközben a Greenpeace olajat önt a tűzre. Az Agrarheute azt írta ma reggel:
 
Január 8-i sajtóközleményében a zöldszervezet további megszorításokat javasol a gazdálkodók számára. "Évente összesen hatmilliárd euró környezeti szempontból káros támogatás áramlik a mezőgazdaságba" – írják. A szervezet egy saját megrendelésre készült tanulmányra hivatkozik, amely bemutatja, hogy a mezőgazdaság támogatása hogyan súlyosbítaná az éghajlati válságot és gyorsítaná a fajok kihalását.
 
forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

Az osztrák gazdákat is sokkolja az ukrán mezőgazdasági áruk tömege

2024. április 11. 16:25
Egyre több országban érezhető az ukrán mezőgazdasági termékek piacelhódító hatása.
 
Az Osztrák Mezőgazdasági Kamara elnöke, Josef Moosbrugger üdvözölte az EU-Bizottságnak a közelmúltban hozott döntését, amely az EU agrártermelőinek az érzékeny ukrán agrártermékek (tojás, baromfihús, cukor és gabona) beáramlásától való védelmére irányul – írja az lko.at.

A hétvégi szélvihar számlája: közel 2 milliárd a kár és ez még nem a vége

2023. február 10. 13:13
Hatalmas pusztítást okozott a szélvihar.
 
A múlt szombati vihar pusztításai megközelíthetik a tavaly január 30-i orkán okozta károkat, amikor közel 3,5 milliárd forint volt a károk összege – közölte a Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz) az MTI-vel febr.7.-én, kedden.
 
A közlemény szerint a február 4-i szélvihar nyomán özönlenek a bejelentések a biztosítókhoz: hétfő estig 13 ezren fordultak a társaságokhoz az okozott károk miatt, de ez a következő napokban várhatóan még jelentősen nő. Az ország egész területére kiterjednek a károk, a települések közül Budapest mellett Pécsről, Kaposvárról, Székesfehérvárból, Tatabányáról, Bajáról, Szekszárdról, Felcsútról, Nyírvasváriból érkezett nagy számú bejelentés.