Fontos előre megegyezni a munkáltatóval

2020. március 04. 08:18
 A koronavírus bizonyos esetekben hosszan elhúzódó és költséges vitákat is kiválthat

Bár a koronavírus még nem érte el Magyarországot, a hazai cégek már most megelőző és óvatossági intézkedések sorával védekeznek a járvány hatásai ellen. Az azonban kevésbé tisztázott, hogy egy esetleges karantén elrendelésekor milyen tennivalójuk adódna, és hogy a munkavállalókra milyen jogok és kötelezettségek lennének érvényben.

Kifejezetten erre a korlátozásra vonatkozó rendelkezések a munka törvénykönyvében nem találhatók, vannak azonban olyan passzusok, amelyek hatósági intézkedésekre vonatkoznak

– közölte a Világgazdasággal Bodnár Lilla. A Bodnár Ügyvédi Iroda munkajogásza szerint a hatályos szabályok a munkavállalókat mentesíthetnék a rendelkezésre állás és a munkavégzési kötelezettségek alól abban az esetben, ha a karantént bíróság vagy hatóság rendelné el. Ekkor azonban a munkáltatónak munkadíjat nem kellene fizetnie. A jogszabály alapján

a munkavállalók ezt csak úgy kerülhetnék el – és erre már a jogszabály lehetőséget is ad –, ha különös méltánylást érdemlő személyi, családi vagy elháríthatatlan ok (vis maior) miatt indokolt távollétre hivatkoznának.
Fontos előre megegyezni a munkáltatóval

Fotó: AFP

Fontos előre megegyezni a munkáltatóval

A vis maior helyzetek körül azonban könnyen alakulhatnak ki jogviták, amelyek gyakran elhúzódó, költséges folyamattá válnak. Teleki Lóránt, a BDO Legal munkatársa szerint

a vis maiorra hivatkozó félnek mindig bizonyítania kell, hogy az jogszerűen történt, és a szerződésszegő féltől nem volt elvárható, hogy a kárt elhárítsa.

Az eredményes hivatkozáshoz szükséges bizonyítottság foka azonban esetenként eltérő, ezért a körülményeket alapos vizsgálatnak kell alávetni.

teljes cikket a Világgazdaság keddi számában olvashatja!

Kapcsolódó cikkek

5 magyarországi konföderáció közös nyilatkozata

2020. szeptember 02. 08:12
2020. szeptember elsején 5 magyar szakszervezeti konföderáció kezdeményezte, hogy a Covid-19 járványhelyzet ismételt erősödése miatt Magyarország Kormánya az országos érdekegyeztetési intézményrendszer (VKF és OKÉT) keretei között folytasson érdemi konzultációt a következő negyedév és az előttünk álló két év gazdaság- és munkaerőpiaci védelmének kérdéseiről.

Elment az ország kertésze: emlékezetes gondolatok Bálint gazdától

2020. június 22. 08:26
"Sokat gondolok arra, mi van az élet után, van-e Isten, és talán egy napon azt is meg fogom tudni, hogy mi történt pontosan az édesanyámmal."